SÖKES!!! del 2

Jag har blivit tvungen att byta undersökningsskolor på grund av brist på källmaterial. Men jag måste fortfarande få tag i gamlingar i ca 80 års åldern som är pigga och har ett bra minne. Nu söker jag personer som gick i Norets (sammilsdal) folkskola och Åkerös folkskola vid slutet av 1930 -talet. Om ni känner någon som passar in på min beskrivning får ni gärna skriva till mig på kommentar sidan!

091130

Sista dagen i november. Va tiden går snabbt. Om ett ögonkast står julafton vid dörren och vill komma in. Mitt tips till er är att njuta av allt, glögg, pepparkakor och alla ljus som skiner i fönstren. Det ska jag försöka gör i alla fall. För lika fort som julen kommer, försvinner den också. Nåväl, Idag har jag pysslat med min uppsats. Har varit på sammilsadal skolan och bestämt möte med lärare som jag ska intervjua. Efter det gick jag på ett spinning pass. Är riktigt stolt över mig själv att jag gick dit:-) Nu efter duschen känns det som att jag ska ramla ihop när som helst. huvva. jaja. Det är väl nackdelen med att träna;) Nu ska jag proppa i mig några smörgåsar. Hoppas att allt är bra med er:-) kram kram

Amaryllisen köpt på blomsterlandet för 49 kr och krukan är köpt på Rusta för 40 kr

Dagens inköp


På julmarknaden hittade jag två saker. Det finns inget bättre redskap än en riktig träslev när man ska baka. Så jag köpte en träslev av en knalle för 20 kr. Ett riktigt kap enligt mig. Sen hittade jag en julgranskula i glas på Lantliv som liknar ett ryskt Fabergéägg, så den kunde jag bara inte låta bli. hihi.

Historien bakom fabergéäggen:

Ett fabergéägg är ett av de 57 juvelklädda påskägg som Peter Carl Fabergé och hans företag gjorde på beställning åt den ryske tsaren mellan1885 och 1917. Äggen anses vara bland det absolut bästa inom juvelerarkonsten.

Fabergé och hans guldsmeder gjorde det första ägget till påsk 1885. Det var på beställning av tsar Alexander III av Ryssland och skulle bli en påskpresent åt tsarens hustru Maria Fjodorovna. På utsidan var det ett enkelt emaljerat vitt ägg, men när man öppnade det avslöjades en gyllene gula. Inuti gulan fanns det en gyllene höna och inuti den fanns en liten krona.

Tsarinnan blev så förtjust i ägget att Alexander utsåg Fabergé till kunglig hovleverantör och fick till uppgift att till varje påsk förse tsarinnan med ett nytt ägg, men det skulle vara unikt och innehålla en överraskning. Nikolaj II av Ryssland fortsatte traditionen med en årlig gåva till sin hustru,Alexandra Fjodorovna och fortsatte att ge ägg till sin mor, änketsarinnan.

 

 Advents mys!

Hej alla! Hoppas att ni har haft en trevlig helg! Jag har haft en rolig och fart fylld helg. Igår var jag och linda och tog gran, sen efter det åkte vi till hjultorget och shoppade lite. När vi kom hem bakade vi lussebullar till klockan åtta. Efter det så åkte vi till Lina bildström och sen blev det utgång.

Idag på morgonen fixade jag och Linda med adventsfikat. Vid klockan ett kom tjejerna, då åkte vi in till Leksands julmarknad och tittade lite. Frysna och fikasugna åkte vi hem till mig och fikade :-) Mycket trevligt!
Vår fikahörna
Lussekatter och lussebullar
Pepparkakscheesecake

Klassiker!

Tomten av Victor Rydberg

 

Midvinternattens köld är hård, 
stjärnorna gnistra och glimma. 
Alla sova i enslig gård 
djupt under midnattstimma. 
Månen vandrar sin tysta ban, 
snön lyser vit på fur och gran, 
snön lyser vit på taken. 
Endast tomten är vaken.

 

Står där så grå vid ladgårdsdörr, 
grå mot den vita driva, 
tittar, som många vintrar förr, 
upp emot månens skiva, 
tittar mot skogen, där gran och fur 
drar kring gården sin dunkla mur, 
grubblar, fast ej det lär båta, 
över en underlig gåta.

 

För sin hand genom skägg och hår, 
skakar huvud och hätta --- 
»nej, den gåtan är alltför svår, 
nej, jag gissar ej detta» --- 
slår, som han plägar, inom kort 
slika spörjande tankar bort, 
går att ordna och pyssla, 
går att sköta sin syssla.

 

Går till visthus och redskapshus, 
känner på alla låsen --- 
korna drömma vid månens ljus 
sommardrömmar i båsen; 
glömsk av sele och pisk och töm 
Pålle i stallet har ock en dröm: 
krubban han lutar över 
fylls av doftande klöver; ---

 

Går till stängslet för lamm och får, 
ser, hur de sova där inne; 
går till hönsen, där tuppen står 
stolt på sin högsta pinne; 
Karo i hundbots halm mår gott, 
vaknar och viftar svansen smått, 
Karo sin tomte känner, 
de äro gode vänner.

 

Tomten smyger sig sist att se 
husbondfolket det kära, 
länge och väl han märkt, att de 
hålla hans flit i ära; 
barnens kammar han sen på tå 
nalkas att se de söta små, 
ingen må det förtycka: 
det är hans största lycka.

 

Så har han sett dem, far och son, 
ren genom många leder 
slumra som barn; men varifrån 
kommo de väl hit neder? 
Släkte följde på släkte snart, 
blomstrade, åldrades, gick --- men vart? 
Gåtan, som icke låter 
gissa sig, kom så åter!

 

Tomten vandrar till ladans loft: 
där har han bo och fäste 
högt på skullen i höets doft, 
nära vid svalans näste; 
nu är väl svalans boning tom, 
men till våren med blad och blom 
kommer hon nog tillbaka, 
följd av sin näpna maka.

 

Då har hon alltid att kvittra om 
månget ett färdeminne, 
intet likväl om gåtan, som 
rör sig i tomtens sinne. 
Genom en springa i ladans vägg 
lyser månen på gubbens skägg, 
strimman på skägget blänker, 
tomten grubblar och tänker.

 

Tyst är skogen och nejden all, 
livet där ute är fruset, 
blott från fjärran av forsens fall 
höres helt sakta bruset. 
Tomten lyssnar och, halvt i dröm, 
tycker sig höra tidens ström, 
undrar, varthän den skall fara, 
undrar, var källan må vara.

 

Midvinternattens köld är hård, 
stjärnorna gnistra och glimma. 
Alla sova i enslig gård 
gott intill morgontimma. 
Månen sänker sin tysta ban, 
snön lyser vit på fur och gran, 
snön lyser vit på taken. 
Endast tomten är vaken.


Shopping

Värdens godaste italienska sallad på Kompis!
Sara och jag mumsar i oss fika:-)

En av världens bästa dagkrämer. The body shops Aloe soothing för 189 kr. Den kan jag verkligen rekommendera till alla!
Brunt midjeskärp från Gina Tricot

Ljusrosa tröja från HM. Har en lika i grått.

Det var jätte mysigt på vår lilla shopping tripp till kupolen. Dock var kupolen fylld med köpglada personer som nyss fått lön, så det var väldigt mycket folk. Kanske inte så konstigt så här i jultider. Men jag är helnöjd över dagens inköp:-)

091127

Ny tröja lager 70,  259 kr.  Jag kan tänka mig att de kan bli fint med ett brett brunt band i midjan. Det var det jag förställde mig i alla fall när jag köpte den.. :-)

Hej alla! Hoppas att allt är bra mer er?! Och att ni kommer få en trevlig och mysig fredag! I dag ska jag och Sara E åka och julshoppa i Borlänge. Det ska bli riktigt mysigt att få komma ut lite och bara umgås, men självklart också  för att bli inspirerad av all julskyltning som är i butikerna nu. När jag kom ner till köket i morse, slogs jag av en doft av jul, kunde inte riktigt förstå vad lukten kom från och sen insåg jag att det var min hyacint på köksbordet som hade slagit ut... Dock lite för tidigt, men men. Gott luktar det i alla fall... hihi. kram på er!!!

Kunglig afton med Herman Lindqvist

Den kungliga aftonen med Herman Lindqvist var lika bra som jag hade hoppats på. Han var precis som när man ser honom i hans utbildningsfilmer på tv. Väldigt underhållande och populistiskt.

Här signerar han min bok som jag köpte. (mamma var nog lite skakig på handen, därför blev den lite suddig)
Jag och mamma sitter och väntar på att det hela ska sätt igång.

091126 kl 16.40

Idag gick det bra på arkivet. Tror att jag hittade ganska mycket material som jag kan använda. Har även hunnit med och simma en kilometer i 34 graders vatten. Skönt men nästan lite för varmt. Har precis tröst ätit pepparkaksdeg:-) mummmms! Snart kommer mamma och då blir det lite kvällsmat och sen klockan sju kunglig afton med Herman. Jag hoppas verkligen att det blir bra...

091126

hej på er! Hoppas ni har det bra! Idag ska jag ner i arkivet igen. Tror ni inte att i går när jag satt i kommunarkivet så slogs larmet på efter att jag bara hade varit där en halvtimme. De håller på att bygga om kommunhuset, så huset var helt tomt. huva. Så jag får göra ett nytt försök i dag.
Mitt Schema för idag!
° 10. 00 arkivet
° 14.30 simning
° 17. 00 mamma kommer
° 19.00 Kunglig afton med Herman Lindqvist.

Min underbara julkula :-)

Ett julminne! När jag var liten, var jag och min familj på julskyltning på advent i Leksand. Vi var inne på Lantliv och jag hittade en stor blå julkula i glas som jag blev kär i. På den här tiden var det ganska modernt att hänga julkulor i fönster som dekoration till julen. Så jag köpte två stycken julkulor för 49 kr st. När jag väl hade fixat guldtråd som de skulle hänga i, så skulle jag trä igenom tråden i öglan, då ramlande gulan ner på golvet och gick i tusen bitar. Jag blev jätte ledsen, men jag hade ju en kula kvar. Men samma sak hände med den julgranskulan och jag blev helt förstörd. Det hela slutade med att jag var så ledsen så jag fick pappa att åka upp med mig till Lantliv på Julafton för att köpa två nya julgranskulor. Nu har jag bara en kvar, och den vårdar jag ömt.

Lite nostalgi

Idag när jag var hemma hos mor och far kollade jag igenom lite gamla fotoalbum, och hittade de här:
Linda och jag sitter och myser i våran gamla vinröda soffa.
Jag hänger i skrivbordslådan:)
Mamma och jag klär julgranen. hmm, snygg gran, lite gles kanske.
typisk borgs gran. hehe
pappa "sitter" i soffan och tittar spänt på en fotbollslandskamp.. Bör nämnas att han även hoppade i soffan när det blev spännande.. :-)

Dagens fynd!

20 kr på lager 70.

Ny dag, nya möjligheter

hej alla läsare! hoppas ni har det bra, även fast det är en grå dag.  I dag efter lunch ska jag till kommunhuset och kolla igenom arkivet igen. Jag hoppas att jag kommer få lite klarhet i det hela då. Efter det ska jag hem till mor och far på middag. Ska bli trevligt. Det är så fruktansvärt tråkigt att laga mat åt sig själv. nej usch. Mår dåligt av blotta tanken... kram på er :-)Dagens inköp!!!

Det blev ingen varm choklad på Pettersson, eftersom maskinen var sönder så det blev te och en kaka istället. Efter fikat gick vi runt i lite butiker på hjultorget. Sen åkte vi till Gundes (interflora) för att kolla om det fanns några fina julblommor. Julen hade verkligen flyttat in i butiken. Så mysigt! Jag hittade en ljusstake som var kombinerar som kruka. Den kostade 49kr och med mossa blev det 65 kr :) Hittade några julgransprydnader i form av julflingor med glitter som jag köpte på Harrods förra sommaren. Jag kan även tänka mig att det skulle vara fint att sticka ner pärlor i mossan.

Clas Ohlsons julreklam i Norge.

Clas Ohlsons julreklam i Norge, riktigt roliga. Klicka här nere för att få se dem:
http://www.youtube.com/watch?v=fLxxk0eSZCU
http://www.youtube.com/watch?v=l13owuaY6PE
http://www.youtube.com/watch?v=I9-S6i5aZ4s

Har tråkigt!

Nej fy vad jag känner mig rastlös. Får inte komma till arkivet för ens i morgon, så nu sitter jag bara hemma och rullar tummarna. Eller nja kanske inte ordagrant, men det känns så. Tur att min syster är snäll och ställer upp på att drick varm choklad på Petterssons klockan fyra. Tror jag behöver det!


091124

Veee... En månad kvar till Julafton:) Nu börjar det närma sig!
Jag börjar få lite panik över min uppsats, eftersom källmaterialet inte finns där det ska finnas, eller finns i huvud taget. Huva, Jag hoppas verkligen att det här kommer lösa sig, och gärna fort. Ska försöka ta mig in till kommunarkivet idag igen, och jag får bara hoppas att arkivisten Blomqvist är där, så att han kan öppna dörren till arkivet. I kväll blir det yoga för hela slanten. Tror att det blir bra, så att jag får tänka på något annat. Hoppas ni får en underbar dag:) kram på er!

091123

Idag har jag varit och hämtat mina nya vinterskor på Einars skor, de var så fina:) Sen har jag försökt att plugga, men just nu känns det som att jag leker detektiv, för det verkar inte vara någon som har koll på vart alla skolarkiv finns. I vanliga fall ska alla skolors material samlats i kommunarkivet. Men där saknades Tällergs skola och Djura skola, och det är inte riktigt någon som vet vart de är. Så jag kommer antagligen få lov att byta skor. Nåväl, de kommer nog att ordna sig, hoppas jag i alla fall. Klockan fyra ska jag på mitt andra spinningpass Hoppas att jag inte kommer döö!! Hoppas att ni har en toppen dag!!!

Mot sköra naglar

Var inne på apoteket här om dagen och köpte Nail strengthener. Den ska stärka sköra naglar. Det ska bli mycket intressant och se om det kommer fungera. Tanken är att man ska pensla ett lager varje dag tills att man märker resultat.  Nail strengthener kostar cirka 50 kr. Får återkomma om jag ser att den fungerar! :-)

091122

I Helgen har Martin varit hemma, och jag har jobbat. Verkligen jätte tråkigt att det krockade så. Men men. Vi hann mysa en hel del i alla fall, så de känns skönt. I går köpte vi hem plankstek från bospåren och tittade på en Robinson och en Wallander film:-) Nu är jag ensam igen i 24 dagar till, sen är projektet slut:) Vad har hänt mer den här helgen då? Nja inte mycket förut att min syster har köpt en jätte fin Beetle. Det är en 07 och den är mörkgrå. Hoppas att ni har haft en trevlig helg. kram på er!

Pippis Jul

Jag älskar Astrid Lindgrens böcker. Och vem gör inte det? Men jag tror att jag tycker om dem så mycket för att de påminner en om sin barndom och uppväxt. Men sen tycker jag också att hon har skrivit så klurigt för att nästan lura barn om uppfostring och vett. Därför blev jag riktigt glad i fredags när jag var på hemköp och handlade mat och hittade jag en stor låda fyllt med filmer för 59 kr. Jag brukar aldrig hitta något i filmlådor, men den här var fylld med julfilmer. Jag blev så glad när jag hittade Pippis Jul, för bara 59 kr, för de brukar annars kosta ca 199kr:-)

Konstiga drömmar!

God morgon, idag är det fredag!! Jag drömde dock något sjukt i natt. Förta att jag hade smygit mig in i Leila Linsholms (Leilas jul) kök och bakat surdegsbröd och att hon kom på mig, helt sjukt. Och sen att jag fick en svart hund som var den ras som jag vill ha. Fast den såg inte alls ut som en sådan hund. Plus att jag vill ha en vit hund.. hmm undra vad allt detta betyder...

Resultatet av helgens skogsplockning

Ja vet inte om det blev så fint men så här blev resultatet av de blåbärsris och lingonris som jag plockade i söndags. Visionen var att det skulle bli något i allmogestil. Men när jag kom hem så insåg jag att jag hade ingenting att sätta ner riset i, så det fick bli i en kakbur:) får se om jag behåller det eller om det blir komposten...

Underbara julgranskulor i glas!

Idag gick jag in på Lantliv för att få lite inspiration inför julen. Självklart kunde jag inte lämna butiken tomhänt. Hittade två jätte fina silvriga julgranskulor i glas  för 35 kr st. :-)

Virrpannan nummer 1 !!

Har precis kommit hem efter min utflykt till biblioteket, lantliv, blomsterflärd och Ica. Ica måste ha haft något kundkväll idag för det var fullt med folk, massa bra priser och långa köer till kassorna. Fick två matkassar för 160kr. När jag väl har kommit hem och packat upp alla varor inser jag att min plånbok är borta. schit tänker jag och får panik. Rusar ut till bilen och letar överallt men den fanns ingen stans. Åker tillbaka till ica och lyckas blad all folkmassa hafta en kassör som säger att de inte har fått in någon plånbok.. Ni vet kanske hur det känns att ha tappat något, speciellt plånboken med visa kort och körkort och allt. Huvva. Så jag åker hem igen letar igenom hela köket. Sen slog det mig att gå ut med en ficklampa och kolla i bilen. Och självklart fanns den där.... Så skönt, men de är så typiskt mig att "nästan tappa bort saker"

Lukt

Det är nå vissst med lukten av gamla papper och böcker, helt underbart. Är det bara jag som tycker så? jaja lite knäpp kanske jag är:) I morgon ska jag besöka kommunarkivet för min första granskning av källmaterial där. De ska bli roligt. Jag har stora förväntningar på att jag ska hitta källmaterial som jag kan använda i min uppsats. Hoppas det i alla fall. Nu ska jag bege mig till biblioteket för att leta reda på lite böcker. Känns som att jag är där hela tiden. Men Men... kram på er

dummmt

ÅÅÅ jag har gjort något riktigt dumt! Igår när jag släckte lampan för att sova, så låga jag bara och vred mig så till slut började jag fundera lite på min uppsats. Och det slutade med att jag tände lampan och satt igång datorn. När jag väl var klar då var klockan 02.30.. inte allt för klokt... I morse vaknade jag helt veck i huvudet och skakis. Självklart hade jag även ställt klockan på 08,15 och låg och snooosade i en timme. huva... Det här är inget jag kan rekommendera. Känner på mig att det här kommer bli en jobbig dag. Hoppas dock ni får en bra dag! kram på er
:-)

Har jag blivit tant...

Nu tror jag att jag har blivit hel ylle tant. Jag har nämligen beställt mina första skor från ecco. Skitdyra, men jag hoppas i och med det att de ska hålla mer än en säsong. Jag brukar alltid ha jätte svårt för att hitta vinterskor. Har inte ni också det? Det känns oftast som att man sätter på sig två tegelstenar på fötterna, för att de känns så tunga och klumpiga. Men jag gillade verkligen den här modellen. Och jag hoppas att mina fötter kommer att trivas i den här skorna i flera vintrar... :-)

SÖKES!!!

En Pigg och trevlig (med bra minne) man eller kvinna i 80 års åldern, sökes för att bli intervjuad. Personen ska ha gått i skolan i Leksand, Djura eller Tällberg. Hör gärna av er om ni känner någon som passar in på denna beskrivning! :-)

Dagens citat!

Det är bra att vara barn ibland, och aldrig bättre än på julen då dess mäktiga
Charles Dickens                                                   grundare själv var ett barn.

Rädda din favoritpralin

En jul utan en aladdinask är ingen jul enligt mig. Marabou planerar att byta ut en av sin pralinerna mot en ny. Det bästa är att vi får vara med och rösta på våra favoriter. Här röstar du: http://www.raddajulen.nu/

jihooo

Läste  Leksandsbladet i fredags, och fick se en annons om att Herman Lindqvist ska komma till leksandsbibliotek den 26 november! På lördagen skyndade jag mig in på Lundells och köpte biljetter till mamma och mig. Är verkligen förväntansfull! :-)

Fynd...

I lördags när jag och mamma var på Tulavippan så letade jag efter något som jag skulle kunna göra en blomsteruppsättning i till jul,  jag hittade den här. Det är en skål på fot och den kostade endast 10 kr, vilket jag tycker är överkomligt:) Jag tror att den kommer passa perfekt på vårt soffbord. Nu är bara frågan vad jag ska fylla den med. Kom gärna med förslag! Jag kan tänka mig kanske mossa med vita pärlor eller kanske någon hyacint. Vi får se hur resultatet blir:-) Hoppas ni får en bra dag! kram på er!!

Julgranskulor

Hittade några underbara julgranskulor i glas på trend och tradition för bara 29 kr. Jag faller lätt för Glittriga julgranskulor. Nu är bara frågan vart jag ska ha dem? :-) hehe

Klassiska symboler, en uppslagsbok

I Fredags köpte jag denna bok på lager 157. Boken heter klassiska symboler, en uppslagsbok och är skriven av Jan Öjvind. Jag tror att den kostade ca 70 kronor om jag minns rätt. Jag tycker att det är ganska intressant med symbolers betydelser. Och man kan få en annan uppfattning om saker och ting om man vet olika symbolers innebörd och historia. Om man ni vill veta lite mer om symboler är den här boken perfekt, och mycket rolig att läsa!

Konst?

http://www.youtube.com/watch?v=KbDRic35IMo

Söndag!

Nu har jag precis kommit hem från mor och far. Sov över där igår. I går blev det fika med Sara på Petterssons café, de var mycket trevligt. Efter det så åkte jag och mamma till tulavippn och tittade lite. Jag hittade en gammal skål på fot  för 10 kr som jag ska ha julblommor i. Det blir nog fint. På kvällen hyrde vi en Johan Falk film. Efter frukosten idag så  gick vi ut på en lång promenad. Vi stannade vid en skogsdunga och plockade lingonris till julen. Ja, de var min helg en så länge. Lugn och skön:) Har ni gjort nå kul? kram på er!!

091113

Idag har jag varit på Högskolan och haft handledarträff med professor Anna. Det var riktigt skönt att få bolla lite idéer. Men nu tror jag att jag har kommit till klarhet med hur min uppsats ska riktas in. Syftet blir att kolla hur hembygdskunskapen såg ut på 30 talet- i Leksand och jämföra med hur den ser ut i dagens. Efter handledarträffen stannade jag vid lager 157 och trend och tradition. I butiken Trend och tradition hade hela butiken förvandlats till en stor glitter kula. Det kändes så när man kom in i butiken och fick se alla julsaker. Det finns självklart mycket skit men ibland kan man hitta riktigt fina saker. Jag köpte lite ljus och julgranskulor som jag får visa sen. Såg att de hade sänkt priset på de stora "hjärtljusstakarna", till jag tror att de var 175 kr eller lite mer, men de var riktigt billiga om det är någon som är intresserad av dem, så är det bara att åka dit! Hoppas att ni har haft en trevlig fredag den trettonde:-)

Dagens citat!

Det finns ingen ondska i pengar. Ondskan ligger i på vilket sätt de används.
Mahatma Gandhi

Lunchspinning

Idag tog jag mig i kragen och gick på lunch spinning. Det kan vara det värsta jag någonsin gett mig in på. Efter tio minuter var jag helt slut och då var vi bara i början av passet." Vi tog rundan runt Tällberg och riksvägen från simhallen" Ja, det var banan som läraren hade som mall när vi cyklade.. Och hon kunde var enda kurva och backe. Huvva. Efter en kvart var rummpan helt bortdomnad av den obekväma cykelsitsen och efter 45 minuter, ja då skulle jag nog inte känt om någon stack mig med en kniv i rumpan. Ja, ja, trots en avdomnad rumpa och svett som rann i hela ansiktet, är jag riktigt nöjd över det hela. Och jag kommer definitivt gå fler gånger:-)

Nu är det snart dags för att tända första ljuset!

Adventsljusstakarna är vår allra populäraste juldekoration. Varje år säljs en miljon exemplar och ljusstakarna förekommer i 95 procent av de svenska hemmen. Men traditionen i sig är inte så gammal. Det var först runt år 1930 som adventsljusstakarna slog igenom på riktigt. Innan dess hade man särskilda små adventsgranar där ljusen tändes. 

Det äldsta svenska exemplet på ad vents ljus kommer från kyrkan på Ersta diakonissanstalt i Stockholm. Redan på 1870-talet fanns där en adventsgran, efter tysk förebild. Barnen fick tända sju ljus i granen på första advent och därefter ytterligare sju söndagen därpå, tills det slutligen brann 28 ljus, berättar Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet i Stockholm. 

Handlingen var symbolisk och i en predikan 1896 jämförde Nathan Söderblom, som senare blev ärkebiskop, ljusen som brann i mörkret med ”Herrens seger över människohjärtats motstånd”. Enligt gammal sed hade man också låtit ljus brinna under hela julnatten, som skydd mot onda makter. Så småningom satte man adventsljusen i ljusstakar i stället för i granar, och började tända ett nytt ljus varje söndag fram till jul. 
Den sjuarmade ljusstaken, förmodligen inspirerad av judarnas menora som symboliserade veckans dagar, kom att bli förlaga till den elektriska ljusstaken.
– När vi skulle göra utställningen ”Tradi tioner” på Nordiska museet, tog vi först för givet att elljusstaken var en amerikansk uppfinning. Men när vi annonserade i pressen efter äldre elljusstakar framkom det att den är ett svenskt påfund från 1934, säger Lena Kättström Höök.

Uppfinnaren hette Oskar Andersson och arbetade som lagerbiträde på Philips i Göteborg. Några år tidigare hade företaget lanserat den elektriska julgransbelysningen, men på grund av krångel med elnätet skickades många i retur. Oskar bad då om lov att få ta hand om några kasserade belysningar och gick sedan iväg till varuhuset Grand Bazar och köpte en bågformad ljusstake för stearinljus. Efter ett tag kunde häpna grannar se hur det brann sju ljus i fönstret i Oskars föräldrahem i stadsdelen Landala, dag som natt.
Även försäljningschefen Werner Simon son konstruerade en prototyp, men när han presenterade den för Philips huvudkontor i Stockholm blev han utskrattad. Ingen trodde att man skulle föredra elektriska ljus framför levande. Men försäljningen kom i alla fall igång 1937. Med argumentet att ljusstaken var ”ifråga om eldfara helt riskfri” såldes 3 000 exemplar slut före jul.

Sedan dess har försäljningen bara ökat. Elljusstakarna har oftast haft formen av grenverk, båge eller pyramid och kan i miniatyrform även pryda instrumentbrädan på bilar. Varje år går flera hundra tusen exemplar på export, bland annat till Tyskland, Holland, Schweiz och USA. Adventsljusstaken är med andra ord inte bara ett trivsamt förebud om julen – den är också en lysande affärsidé.
Källa:www.popularhistoria.se

Dagens citat!

Platon

Fokusera på hälsan kan vara det största hindret  till ett bra liv!
091110

Idag har varit en ganska seg dag. Jag har jobbat i hemslöjden hela dagen, och i bland kom det in några.. Men det är ju inte direkt värsta draget i Tällberg just nu. Efter jobbet åkte jag hem till mor och far och åt lite. Och sen gick vi på yoga. Riktigt skönt som vanligt. Jag blir så nöjd efter varje gång jag har varit där, känns bra för både kropp och skäl. Sen blev det desperata hemma fruar och  repris av hem till gården i soffan. Jag måste verkligen vara tokig, men jag är helt inne i den serien. Vid varje lunch sitter jag i soffan och tittar på hem till gården. Eftersom vi har mycket hemstudier så kan jag följa serien ganska bra. Jag vet, jag är skit töntig, men jag tror att de är avslappnande för mig att kunna koppla i från plugget och bara sjunka in i den engelska landsbygden. I morgon har vi PO-dag. Det är en studiedag vi har cirka två gånger om året med våra fadderskolor. På programmet står det it utbildning, så jag antar att vi ska få testa på något pedagogisk program. Vi ska vara på Insjöns skola, och det ska bli extra skoj eftersom jag själv har gått där, men jag har inte varit där sen jag slutade nian. Så det ska bli skoj, att få titta om allt är sig lik. Hoppas att ni har haft en bra dag:-) kram på er!

20 år sedan berlinmuren föll!

Berlinmuren, östtysk avspärrning mellan Östberlin och Västberlin, drygt 43 km lång, påbörjad 13 augusti 1961. Som komplement till den i betong uppförda Berlinmuren revs närliggande byggnader. Taggtråd, minfält och vakttorn tillkom, och sedermera byggdes ytterligare en mur. Runt Västberlin sattes taggtrådsstängsel upp. Berlinmuren anlades för att hindra den stora flyktingströmmen från Östtyskland till Västtyskland. Antalet personer som sköts till döds av gränsvakter under flyktförsök vid Berlinmuren var 239. Efter att hundratusentals östtyskar under hösten 1989 flytt till väst via andra länder i östblocket och omfattande demonstrationer brutit ut i Östeuropa beslöt den östtyska regeringen 9 november 1989 att öppna Berlinmuren för fri passage. Snart därefter påbörjades rivningen av muren.


Lite viktiga händelser till berlinmurens öppnande

Bakgrundorsaker

 

 • Missnöje med instängda planekonomier som aldrig riktigt lyckades under sovjets 70 åriga historia
 • Bristen på konsumtionsvaror var stora
 • Stora sociala problem, till exempel stora alkoholproblem
 • Staten styr företagen
 • Odemokratiskt diktatursamhälle
 • Fungerar inte

 

 

En ny vändpunkt

Michail Gorbatjov blev generalsekreterare för Sovjetunionen den 11 mars 1985.

 

Michail Gorbatjov var endast 54 år när han tillträdde

 

 • Ny ledare
 • Han var född och uppvuxen sovjetsystemet
 • Han stod för något nytt

 

Han tyckte att

 

 • Levnadsförhållandena måste förändras
 • Inga skulle behöva bo i trånga utrymmen
 • Öppenhet och förändring var två ord som var starka för honom
 • Partiet måste demokratiseras


Han lanserade begreppen

glasnost = upptining - diskussioner och kritik tillåts

perestrojka = ombyggning – en viss privat företagsamhet tilläts

 

 • Genom att allmänheten skulle ges möjlighet att påpeka fel och brister i samhället var tanken att motståndet från den konservativa partibyråkratin skulle brytas

 

Gorbatjov startade också en kampanj mot det hejdlösa alkoholdrickandet

 

Den nya öppenheten gjorde Gorbatjov mycket populär i väst

 

Genom Sovjetunionen drog en våg av nationalistisk yra i de olika sovjetrepublikerna och 1990 var det klart att Gorbatjov höll på att tappa greppet.

 

Sovjet kommer inte att ingripa i de länder som vill lämna kommunismen

 

1989 – Öppnar Österrike och Ungern gränserna

 

9/9 Öppnas Berlinmuren

 

Östeuropa befrias snabbt

 

Tyskland enas
Michail Gorbatjov


Hårknut

Jag måste säga att jag blev riktigt nöjd med min håruppsättning på pappas födelsedagskalas. Jag tvättade och fönade håret. Satt sedan upp det med snodd, men ganska löst så att det inte skulle bakslickat ut. Sen tuppperade jag hästsvansen, och sedan rullade jag runt det och fäste med spännen och sprejade. Sedan för att toppa det hela flätade jag löshår och rullade det runt knuten. Fint va? Jag kände mig i alla fall fin i det:)

Dagens citat!

Sumeriskt ordspråk
Klicka för mer information om detta ordspråk! Vänskap varar en dag, släktskap varar hela livet.


091108

Det har varit en hektisk helg med jobb och födelsedagsfirande. Igår hade vi 60 -års fest för pappa med släkten. Det serverades otroligt god mat och gamla minnen spirade i luften! Det är så roligt att träffas alla eftersom vi inte gör det så ofta. Min kära pojkvän lämnade sitt projekt i Norrköping och kom hem över helgen. Det var uppskattat:) Men nu har han åkt igen och nu lär det dröja ett tag innan vi ses igen.. Hoppas att ni har haft en trevlig helg!

091106

Idag fyller min pappas 60 år. Han verkar dock inte tycka att de var så skoj att fylla 60 år. "de är väl inge roligt att bli gammal"! Vi firade honom lite genom att äta på hotellet. Men det blir mer fest i morgon för då kommer släkten hem, det ska bli skoj. Jag har idag bakat bullar till kalaset. När jag väl var mitt upp i  baket och skulle hälla i mjöl i smeten såg jag att vi bara hade lite vetemjöl kvar så då fick jag ha i fullkornsmjöl i stället. Jag trodde att det skulle bli värdens flopp, men jag kände faktiskt ingen skillnad. Jag hann även med att fika med Klara på eftermiddagen. De var mys! Hoppas ni får en mysig och trevlig kväll! kram på er :-)

Grattis Pappa!

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN PAPPA!
Lite kuliga bilder :-)


Kul att veta...

Så föddes världens största varumärken

Ikea
Historien om Ikea tog sin början 1931 då Ingvar Kamprad, då fem år gammal, började sälja tändstickor till sina grannar. Därefter följde blomfrön, gratulationskort, julpynt, och så slutligen, möbler. Namnet Ikea är en akronym för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd där Elmtaryd är gården där han växte upp och Agunnaryd är närmsta by.

källa: www.ikea.se

God förmiddag!

hej alla glada, för det är ni va? :) Just nu tittar jag ut genom fönstret och ser pudervit snö falla ner från himlen. Kan det vara mycket bättre än när den första snön kommer. Helt underbart enligt mig. Idag har jag pluggat hela förmiddagen. Jag har läst en uppsats som jag ska använda i mitt forskningsläge i min uppsats. Känns som att jag sakta men säkert börjar komma igång med uppsatsen. Fast det klart, jag är inte säker på att jag gör rätt. Men de får jag vet nästa vecka när jag ska ha handledarmöte med min handledare Professor Anna. Nu ska jag vara lite hurtig och göra egna pannbiffar som jag ska äta med gräddsås och potatis... Mums! Hoppas ni får en underbar dag! kram på er :-)

JIMMY CHOO FOR HM

Varje höst har HM ett samarbete med en känd designer. Det här året blev det JIMMY CHOO, alla Hollywoodkändisars favorit. Smart HM!

Dagens citat!

Då Gud skapade världen var han redan trött. Det förklarar mycket!
Mark Twain

Mumsiga citronrutor!

Ingredienser

Deg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin, rumsvarmt
Citronkräm:
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
1 stor citron, rivet skal
5-6 msk citronsaft
florsocker till garnering

Gör så här:
♦ Blanda alla ingredienser till degbottnen.
♦ Platta ut degen i en fyrkantig form (ca 20 x 25)
♦ Förgrädda bottnen i 200 grader i 12 - 15 min.
♦ Vispa ägg och socker poröst med elvisp.
♦ Tillsätt de övriga ingredienserna.
♦ Häll smeten i formen och grädda ytterligare i 8 - 10 minuter.
♦ Citronkrämen är lös när den är färdig (efterstelnar)
♦ Låt citronrutorna kallna. Skär upp den i lag stora bitar och pudra på florsocker.

Mumsfilibabba:-)

Go morgon!

Jag tog en liten sovmorgon idag, eller kan det kallas det när man sätter klockan på halv nio och ligger och snoosar till halv tio. Visst är det skönt, men också en slags tortyr när man vet att man ska vakna var femte minut. Vem var det som kom på den dumma idéen med snoosning egentligen? Aja.. Nu sitter jag i köket med en kopp kaffe, har nyss ätit upp en polarbrödsmacka... mums! Tanken är nu att jag ska sätta igång med full energi med mitt examensarbete i historia, men inspirationen har inte riktigt visa sig i dag... Ska försöka läsa igenom lite material och sen åka till biblioteket för att leta på lite böcker.
Igår när vi hade seminarie på högskolan fick jag veta att vi (nästa) måste ta en magister i vårt huvudämne för att vara säkra på att vi kommer vara konkurrenskraftiga på gymnasiet. Jippi. Magisterprogrammet är på ett år och då ska man skriva en d-uppsats. Huva. Jag tycker att fem år borde räcka. men nej då, vi tar ett år till.... Men vår professor sa att de smartaste är att plugga den samtidigt som när man jobbar. Kanske jobba heltid och läsa på 50 procent. Och så får det nog bli för min del. Om jag lyckas få jobb direkt efter min utbildning. Vilket i dagsläget ser ganska mörkt ut.

Min fina halsduk

Halsduk från HM 129 :-, Fick den av mamma och pappa i fredag:)

Ullared Ullared!!!

Såg precis serien om Ullared på kanal fem. Det var riktigt kul att få se hur handling skapar hysteri... Helt sjukt! Såg ni programmet? Vad tycker ni? Jag var där i augusti i år och det var jätte kul. Vi kom dit vid sex tiden på en fredag, då gick vi in och tog våran första shoppingtur sen åkte vi till våran stuga på Ullared camping som vi hade hyrt för bara 500kr, och jag måste säga att jag tycker det var ganska fräscht. På lördagen tog vi den sista shoppingturen och jag tror vi kanske spenderade totalt fem timmar inne på GK (Ullared) och vi kanske handlade för 4000 kr. Vilket jag tycker är väldigt mycket, men det går ju inte att jämföra med damen i programmet som handlade för ca 50000 kr. hihi! Jag tycker att det är en upplevelse att åka till Ullared och jag kan varmt rekommendera det!


Dagens citat!

Bara tråkiga människor briljerar på morgonen!
Oscar Wilde

Gammaldags sockerringar

Lättbakade och jätte goda!
Du behöver:
75 g smör / margarin
1/2 dl strösocker
1 dl gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk hjorthornssalt
Garnering:
ägg
pärlsocker


Gör så här:

♦ Sätt ugnen på 225 grader.
♦ Rör socker och smör poröst.
♦ Tillsätt gräddfilen och mjölet, blanda sedan ned hjorthornsaltet.
♦ Rulla ut degen på ett mjölat bakbord, och skär 20 bitar.
♦ Rulla varje bit till 15 cm längder och forma dem till ringar.
♦ Pensla ringarna med ägg och doppa dem i pärlsocker.
♦ Grädda dem i 8-10 minuter, låt svalan under bakduk.


Friterade hjärtan

I fredags bakade jag Friterade hjärtan. Otroligt enkelt och roligt att göra. Passande både till fest och till jul!40 -50 st stycken
Du behöver:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
14 - 15 dl mjöl
1 liter solrosolja
1 hjärtformat pepparkaksmått
Garnering:
2 - 3 dl socker
3 msk kanel

Gör så här:

♦ Smält smöret i en kastrull, häll sendan i mjölken så att det blir ljummet (37 grader).
♦ Dela jästen i en skål och blanda i socker och salt, häll sedan på vätskan. 
♦ Blanda i mjölet, spara lite till utbakningen.
♦ Lägg på en duk över skålen och låt degen jäsa i 30 minuter. 
♦ Kavla ut degen på en mjölat bakbord tills den blir cirka en centimeter tjock
♦ Tryck sendan ut hjärtan med pepparkaksmåttet. 
♦ Häll i oljan i en tjockbottnad kastrull. Testa med en liten degklump, och se när oljan är tillräckligt varm.
♦ Lägg i cirka fem hjärtan åt gången och ta upp dem när de är gyllenbruna,  men ha ett lock bredvid om oljan skulle bli för varm
♦ Lägg hjärtana på hushållspapper så att oljan kan rinna av.
♦ Blanda socker och kanel och vänd hjärtana i blandningen när de har svalnar. 


Lycka till!

Igår var det festligt värre!!

Igår kväll var vi hos Hanna och Andreas på fest! Det var mycket trevligt. Fick nog dock i mig lite för mycket av det goda, för jag mådde uselt i morse. Tröst ät swartzwaldtårta till frukost:) det var mums!

RSS 2.0