Redovisning...

Idag har vi haft redovisning om ett valfritt land och dess nationalism. Jag och min studiekompis valde att prata om nationalismen i Jugoslavien. Det är ett ganska intressant stat när det gäller nationalsim, för man kan egentligen säga att det aldrig har funnits någon riktig och sann nationalism i Jugoslavien. Den romersk katolska, den grekiska ortodoxa religionen och där till inslag av islam gjorde att de åtta republikerna inte var enat religiöst, det fanns heller inget gemensamt språk. Det ända som fanns var en idé om ett enat Jugoslavien men de var oense om hur det skulle gå till. Efter 1943 kom kommunismen och Tito till makten och de skulle leda jugoslaven till sovjets fall 1991. Federationens republiker hade egna parlament, banker och administrativa enheter. Republikerna såg till sitt eget ekonomiska intresse och detta gjorde att nationalism blev mycket svårt att få in i landet. År 2006 upphörde Jugoslavien definitivt.  

Julgransprydnad i glasJag och mamma var på Rusta, och där hade de redan plockat fram alla julsaker. Vi hittade massor av olika julgransprydnader i gals, det fanns bla, balklänningar, bilar, klackskor, fåglas, kostymer, änglar, svampar, fotbollar med mera. Lite roligt å piffa upp julgranen med. Mamma köpte en uggla som kommer pryda julgranen bland alla röda julkulor. (Jag köpte en julgran i ren panik för att ja inte viste vilken jag skulle välja, ångrar mig i efterhand att jag valde något så tråkigt som en vanlig julgran när det fanns så många andra roligare julbprydnader.) Jag tycker alltid är lite roligare med glas kulor istället för i plast, det känns lite mer äkta. 

Såå glad!

Då var biljetterna till melodifestivalen fixade!!!   Jipppi :)

Julen är snart här!Jag älskar julen, och något som jag tycker är jätte roligt är att pryda mina julklappar och julkort med en lackstämpel. Jag var på Panduro i helgen och köpte en box med: ett sigill, en sigillsked och 50st lackbitar för 109:-. Jag tycker de kan vara lite svårt att få till en fin lackstämpel med en lackstång men nu blev det mycket enklare och mycket finare:) De är bara att lägga i en lackbit i skeden och låta den smälta över ett ljus och sen låta lacken rinna ner på papperet och stämpla. väldigt smidigt:)

PysselEn enkel gåbort present går snabbt att göra! Det som jag har gjort idag är en tändsticksask som jag har pyntat med handgjort papper, ett bokmärke och lite glitter för att få till det lilla extra. Ett tips är att köpa några väldoftande ljus, och  göra en påse av cellofan och sen lägga i den här asken i påsen, sen är present klar...

Det du behöver: ( på bilden ovan)
♦ 1 Tändsticksask
♦ Fint papper ( gärna lite grövre)
♦ Sax
♦ Lim
♦ Glitter
♦ 1 bokmärke

1. Börja med att klippa ut en mall efter tändsticksasken. x 2
2. Klistra på en på varje sida av asken
3. Klistra på ett bokmärke
4. Limma lite på framsida och häll lite glitter över

KLART! :)

THE TUDORS!!!
Om du tycker om serien The Tudors, KOLLA INTE PÅ FILMEN " den andra systern Boleyn" !!!
Filmen förstör hela serien, eftersom den berättar historien om Henrik VIII på ett annat sätt än serien. I filmen framställs alla karaktärer mycket grymmare en i serien och det gör att det magiska bakom serien förstör... Jag säger att inget av den ena eller den andras historie berättelse är korrekt. Men är man ett fän av The Tudors ska man absolut inte se  Den andra systern Boleyn! Jag gjorde misstaget och kunde inte se klatr filmen. Lider fortfarande!!!

P.S. säsong 2 av THE TUDORS börjar sändas den 7 november på svt  :)

Carolines goda sirapskakor!Igår fick jag för mig att baka lite. Sirapskakor är en av mina favorit kakor, de är lätta och går snabbt att göra.
Det du behöver är:200g (eller 2 dl) marganin
1 3/4 dl socker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakbulver

♦ Rör smör, socker, och sirap poröst i en bunke. ( jag rekommenderar att blanda med händerna) tillsätt sedan vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i smeten och blanda.
♦ Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den till 4 bullar som du sedan rullar ut till en längd.
♦ Lägg de fyra längderna på en plåt med bakplåtspapper
♦ Gräddas i ca 15 min ( kan behövas någon minut till) på 175 grader
♦ Ta ut plåten och skär dem i sneda bitar.

LYCKA TILL!

fotografi

Min bästis är en jätte duktig fotograf. Hon har nyss gjort en egen hemsida: www.fridaberglund.se gå in och kolla in hennes fina bilder:)

Dokumentär
Varför inte kolla på en dokumentär om Vampyr hysterin under 1700-talet på en lördag kväll? Ja jag låg i soffan och sappade på tv och plötsligt så fastnade jag för en dokumentär som sändes på svt2. En del i programmet handlade om en Tysk prinsessa ( om ja inte mins fel) som levde på 1700-talet. Hon var mycket sjuk och alla i hennes omgivning trodde att hon var förhäxad av en vampyr. Hon hade symtomer så som blekhet, krämper och undernärning. Hon köpte mediciner för ca 40000kr i månade och de var landet framstående läkare som var hennes rådgivare. Bara hennes obduktion kostade 800000 kr och det som hittades var en stor knöl i magen ( hon hade cancer). Då tidens läkarkonst handlade mycket om magi i stället för verklig läkarkonst. Ett exempel på en metod som ofta användes var åderlåtning, det sades att genom åderlåtning skulle de giftiga syrorna i kroppen drivas ut. Denna metod var en väl använd process, men ofta med föga resultat eftersom vi i efterhand vet att det oftast försvagade patientens tillstånd. Hur som hälst efter att den tyska prinsessan dött ( 1741)  begravdes hon i en kyrka tio mil från hennes familjegrav. Familjen ville inte att hon skulle begravas i familjens valv eftersom hon då skulle kunna förvandla dem till vampyrer. Hon begravdes sent på kvällen och i testamentet ( som var skriven några dagar innan hennes död, och antagligen inte av henne själv) stod de att hon skulle bäras till graven av fattiga människor på kväll och att på hennes gravsten skulle de stå " den arma synderskan". I dokumentären fick man följa med några forskare som berättade om sitt projekt, de hade besökt kyrkan men inte hittat graven. De kollade därför i gamla kyrkböcker där de hittade graven. Graven var brevid altaret, de fick tillstånd att rulla bort mattan som var täckt över graven och borra ett hål ner i graven och skicka in en kamera för att se hur hon var begravd. Vad de skulle upptäcka förklarade sanningen om vampyr hysterin kring prinsessan. På gravstenen fanns inte familjens vapen, inget efternamn och ingen bekräftelse på dennes tunga börd. Det forskarna kom fram till var att kistan hade gutits ner i graven, detta för att de var rädda att hon skulle komma tillbaka som en vampyr. Denna historia sägs ha haft när Greve Dracula skrevs. 


In big need!
Efter en lång dag på jobbet är det skönt att få unna sig något lite extra! Ja köpte i veckan några ansiktsmasker på Kicks som jag tycker är helt underbara. De behövs inga dyra ansiktsmasker för att huden ska få lite extra lyx! När ja kom hem från jobbet idag tappade jag upp en bad, tände några ljus och använde en av dem. kan livet vara mer underbart?  :)

En dyr dag!!Mina nya kaffekoppar ropade jag in på en auktion:) Jag älskar den här serien från Royal Copenhagen.. så de kommer nog bli fler inköp i den här serien!!

i.d. BareMineralsJag har används i.d:s  mineral puder i 4 år och jag kan inte leva utan de. Jag har haft lite problem med huden och för de som har det är det här den perfekta täckmanteln:) den är så skonsam mot huden att man till och med kan sova med den. Så när Kicks pressenterade i.d i sitt sortiment jublade jag. De säljer en nybörjar box med 4 olika puder och 3 borstar. Självklart fick jag lov att köpa den:) bara borstarna skulle kosta samma som hela boxen!!

Emily Brontë

Svindlande hödjer av Emily Brontë
utgiven av Natur och kultur, 2002

Svindlande Höjder är skriven av en av syskonen Brontë.  Brontës berättelse är en kärleks roman som utspelar sig i England under 1800-talet. Boken berättar om familjers olika strider och hur dess medlemmar får lida för detta. Berättelsen utgår från en mors öde som sedan försöver till hennes dotter. Boken har blivit en klassiker och kom till Sverige 1958. Jag tycker att författaren har ett bra språk och en trollförbindande berättelse vilket gör att den är spännand ända till sista sidan.  :)


Bernadotte dynastin

Alla kungar BERNADOTTE och deras familjer
utgiven av Schibsted förlag AB, 2008

De är en bok som jag fick av en snäll tant i present på min födelsedag. Den handlar om släkten Bernadotte från allra första början till nutid. Den är lättläst och med många fina bilder. Jag tycker att boken var mycket bra eftersom såna här böcker ofta kan bli tunga men genom att de är så många bilder och berättelsen är uppdelad på ett smart sätt blir den mycket intressant. Den ger helt enkelt en inblick i Sveriges kungahus historia.

Skoldags igen!

I dag var det dags för den ända lektionen den här veckan. De var min favorit lärare som höll en föreläsning om tre olika författares syn på nationen. Han är en lärare som brinner för sin undervisning vilket gör att det bli väldigt skoj som elev. Han är duktig men framför allt gör han en förvånad varje gång. Med sin inlevelse och sitt brinnande intresse får han mig att känna  mig som att man sitter och tittar på film när man föreställer sig det han berättar. Man kan nästan se han ta upp svärdet och klíva upp på bordet och börja fäktas. Sådan inlevelse har han i sina berättelser. En sån lärare vill jag också bli, en som kan trollbinda sin publik.


Vad är nationalism?

Ja vad är nationalism egentligen... Vissa författare påstår att  den så kallde "nationen" är ett ganska nytt fenomen, de menar att nationalism inte uppkom förens på 1800-talet. Det var en följd av franska revolutionen (1789), vetenskapsmän, industraliseringen, kolonialismen och inte minst upplysningen och romantiken.  Men vad säger dessa faktorer egentligen? är det de som är grundpelarna till hur vi i väst lever idag med all dess överkonsumtion och översittande. Självklart är det fler faktorer som seplar in i spelet, men nationen i säg har en viktig betydelse för människans identitet. Vad tillhör du för land? Vilken religion tillhör du? vad för kultur tillhör du? på 1600 -talet  viste inte många bönder ( vanliga människor på den tiden)  att de bodde i ett land som kallades för Sverige. De viste vilken by de kom från och kanske vilket län. Men de var också de enda. Det var alltså på 1800-talet som Nationen kom att få en betydande roll för människans medvetande. Och var är vi idag då? Jo vi säger att vi kommer från Sverige. Men vad säger man om hundra år? kanske att man kommer från Europa. Det återstår att se! 


RSS 2.0