Säg hej till Fido

Vi  har fått en ny familjemedlem, han heter Fido och är en självgående dammsugare :-) Den är inhandlad på djurbutiken Elgiganten och den äter bara smuts. Han är verkligen det perfekta husdjuret :-) hehe

Pepparkaksbak

Idag har jag varit hemma hos mor och far och rotat fram lite av mina baksaker i mina flyttlådor.. Sen blev det papparkaksbak hela kvällen. Så nu luktar det pepparkakor i min lilla stuga :-) muummms!!

Skoltrött

När det här med far hände i veckan släppt jag allt, precis allt. Det har känt som att inget annat har haft någon betydelse, bara pappa och att han ska bli bra.

När jag väl har försökt sätta mig och plugga har det inte gått. Det har funnits hundra tals mer lockande saker att göra, som att skotta snö och till exempel städa toaletten, jag tror ni skulle bli förvånade över hur mycket onödiga saker man kan hitta på att göra.

Just nu läser jag en kurs om globaliseringens effekt på världen. Det ska vara en fördjupningskurs, men jag undrar vart den fördjupningen finns. Till saker hör kanske också att i baskursen förra terminen hade vi en riktig hagga till lärare. Alla i klassen satt på nålar, och vi såg till att lära oss ämnet utantill.. Jag tror den kursen är den ända som jag har fällt tårar i.. Hon var minst sagt galen.. Men detta gör ju i princip att allt som den här kursen berör kan vi redan, eftersom vi antagligen pluggade mer för baskursen en vad vi skulle behöva göra. Eftersom det känns som att man har ganska goda kunskaper blir jag ganska lätt lat, vilket är riktigt farligt…

 

Min lärare som jag har nu ser ut som ett troll och pratar som drottning Silvia om man kryddar den med lite bas. Det gör ju inte saker och ting lättare, istället för att sitta och koncentrera sig på föreläsningarna, försöker man uttyda vad hon säger, samtidigt som man försöker att inte få skrattanfall när hon gör sina roliga uttalanden.. Nej fy va hemsk ja är, men hon kan faktiskt vara ganska underhållande.. hehe

Nej nu ska jag sluta babbla om det här, och börja plugga istället! kram på er


Jag ler från hela mitt hjärta

Goda nyheter, mycket goda nyheter! Min far har blivit mycket bättre:-) Vi besökte honom idag på lasarettet och han var som en helt ny människa, i jämförelse med i måndags. Vi kunde åter igen se den glada och spralliga pappa som vi är vana att se. Han är dock givetvis inte helt återställd, men han mår mycket bättre:) Jag ler från hela mitt hjärta!
Jag vill tacka alla mina underbara vänner som har stöttat mig. Ni är underbara och Jag älskar er alla!

Plötsligt händer det...

Plötsligt händer det... Man inser att sina föräldrar inte är lika starka som de än gång var. Att de inte längre har samma kraft som när man var liten. De är sköra och bräckliga och vad som helst kan hända, och det kan gå fort. Är det inte läskigt när man spräcker den säkra bubblan som man så länge var varit inbäddad i. Den fina sagan som man har levt i blir inte lika magisk utan mer verklig och oövervinnelig. Man vaknar upp i en vardag där föräldrarna är dödliga.
Min far fick igår en hjärnblödning. Det var en liten hjärnblödning (tack gode gud). Han är fortfarande i ett kritiskt tillstånd så vi vet inte vad resultatet kommer bli. Men plötsligt händer det. Det stora starka mannen, min far som jag aldrig någonsin har sett sjuk eller bräcklig ligger i en sjuksäng på falulasarett och ser ut som en skör liten fågel. En stor tung sten faller ner i magen och jag inser att min pappa är dödlig. JAG ÄLSKAR DIG FAR!!!

Julmarknad på Staberg

Igår besökt jag, Linda och mor Stabergs julmarknad. Staberg är en 1600-tals herrgård som ligger lite utanför Falun. Eller man kanske egentligen inte kan kalla det för en herrgård, utan kanske mer en bruksgård. Julmarknaden var super mysig! Under sommaren kan man besöka Stabergs trägård där de  enligt 1600-talets former, odlar alla möjliga växter och grönsaker. Jag kan varmt rekommendera att besöka dit.

Mummms :-)

Nu har jag smakat något riktigt mumsigt. De är en pepparkaksrulle med kryddig pepparkaksfyllning och brun marsipan som är doppad i vit choklad från Delicato. För er som tycker om pepparkaksdeg så kan jag varmt rekommendera den här godbiten:-)

Julen smyger sig närmare


Igår pyntades min dörr (eller nja bredvid) med en ny julkrans.. Jag tycker det blev ganska fint:)


Historisk kalender: 17 november

17 november 1558 blir Elisabet I till drottning över England och Irland.Elisabet I, född den 7 september 1533, död den 24 mars 1603, var regerande drottning av England och Irland från den 17 november 1558 fram till sin död. Hon har bland annat kallats GlorianaJungfrudrottningen. Elisabet I är en av världens mest kända monarker genom tiderna. Men vid hennes födsel fanns det inga tankar på att hon en dag skulle bli drottning. Hon var dotter till Henrik VIII och Jane Boleyn. (blev halshuggen på order av Hanrik VIII)
Som dotter till Henrik VIII av England och dennes andra hustru Anne Boleyn föddes Elisabet som prinsessa, men då modern avrättades två och ett halvt år senare förklarades Elisabet vara illegitim, och förlorade rätten till tronen. Då både hennes halvbror Edvard och halvsyster Maria avled i förtid och utan barn tillträdde dock Elisabet tronen år 1558. En av Elisabets första åtgärder som drottning var att tvinga fram en ny ordning för den engelska statskyrkan, för vilken hon blev överhuvud med titeln Supreme Governor of the Church of England. Denna elisabetanska kyrkoordning har senare utvecklats till dagens Church of England. Det förväntades att Elisabet skulle gifta sig, men det gjorde hon aldrig. Hon blev den femte och sista monarken av huset Tudor.

Konstigt uppvaknande

I natt vaknade jag av att jag gjorde situps i sängen... Det är ju toppen att man kan kombinera träning och sömn, man skulle ju spara ganska mycket tid! Haha det börjar nog bli dags att gå till gymmet efter min långa förkylning tror jag:-)

Present från moster

Jag har fått en present av min moster Vanja. Det är ett ljus som ändrar färg.. Fräsigt va!
I min familj har vi en förkärlek till udda och roliga saker som helst drivs med ström. Eller min familj, de kanske snarare är min far som har det, och vi andra hänger med. Eftersom jag är är yngst i min familj så var det jag som blev överdröst med konstiga roliga saker när jag var liten, jag har fått Nintendospel, tv spel, flipperspel, en pratande julgran, Spice girls kamera, min första mobil fick jag när gick i fyran (år 1997, idag är det inget ovanligt med det, men då var det inte vanligt) bara för att nämna några saker. Jag minns en gång när vi var i Kungsör på en blomsterbutik som heter Romantika. Jag kanske var 10 eller 12 år. Jag såg en dyr vattenfontän för 500 kr (som var ganska mycket pengar när man var liten) som jag bara fick lov att ha.. Och givetvis lyckades jag lura mamma och pappa att köpa den åt mig i födelsedagspresent. Jag tror jag använde den tre gånger, för vi blev ganska snabbt varse om att man blev kissnödig av vattnet som sipprade. haha.. Nej usch jag kan ha varit världens bortskämdaste unge när jag var liten. Men jag tycker det fortfarande är ganska skoj med udda saker som drivs med ström. Tack moster för den fina presenten!

Söndag!

Hej på er! Jag hoppas att ni mår bra och att ni har haft en trevlig helg:) Jag har haft en bra helg. I fredags kväll smygstartade jag och min familj julen genom att dricka glögg och äta lussebullar och pepparkakor. Det är verkligen något speciellt med årets första glögg. Mums! Förutom att jag har jobbat hela helgen så följde jag igår medmin syster och hennes kille och hans kompisar på restaurang och efter det blev det festligheter. Mycket trevligt!
Igår kom Tällbergs prästen Boman in på mitt jobb. Tällbergs kyrka ligger i samma lokal som där jag jobbar. Så vi brukar ses ibland när jag jobbar och  vi brukar ofta ha intressanta diskussioner om allt mellan himmel och jord. Jag är ju en nyfiken person så jag gillar verkligen våra samtal. En gång frågade jag om Leksands kyrkas historia, då lovade han mig att jag skulle få en bok om kyrkan. Och igår kom han med den.. Han sa "här ska underbara och fina du få en bok" med en viss ironi i rösten.. Jag undrar hur jag ska tolka det. Haha.. Nåväl Jag blev mycket glad:)
P.s.
Jag fick för ett tag sedan veta att min kusin hade ringt till sin mor och frågat om jag var Sverigedemokrat, med tanke på mitt citat från en intervju med Jimmie Åkesson som jag hade publicerat här tidigare i veckan. Och nu ska jag lugna henne med att säga att jag definitivt inte är det. Det var därför som jag skrev under citatet " jag säger inget så har jag inget sagt" Och med det menade jag att jag tyckte det var så befängt de han sa. Men det kanske kunde missuppfattas. Men efter att min mor ringde och bad mig ta bort citatet så gjorde jag givetvis det. Jag hoppas att detta inte har väckt någon oro hos någon annan!

Björn Gustafsson visar hur man kan spara tid... Genialiskt


Lite terapi

(Vet inte varför bilden blev felvänd)
Har ni några knep för att varva ner? Jag brukar ibland innan jag somnar sitta och skriva/kluddra med mina  kalligrafipennor.  Det här har jag gjort så länge jag minns. Konstigt egentligen att jag inte har fått en finare skrivstill, med all den träningen. haha... Det spelar ingen roll vad jag skriver, det bara kommer. Det kanske är min kreativitet som måste ut.. Idag blev det tydligen jultema. :-)

Klipp från 1979, tur att tiden inte står still! haha


Ett av mina favorit citat

"Den första människa, som inhägnade ett stycke mark, kom på att säga 'Detta är mitt!' och fann människor nog enfaldiga att tro honom, var samhällets verkliga grundare. Hur många brott, krig, och mord; hur mycken olycka och fasa skulle inte den mänskliga rasen ha besparats om något ryckt upp pålarna, fyllt igen diket och ropat till sina medmänniskor: 'Akta er för denne bedragare, ni är förlorare om ni glömmer att jordens frukter tillhör alla och jorden själv tillhör ingen!'."

Jean-Jacques Rousseau

Förkyld ...

Usch jag har blivit dunder förkyld. Är det inte konstigt att när man blir förkyld så tycker man fasligt synd om sig själv eftersom man inte orkar göra något.. Ni kanske inte känner så när ni blir förkylda, men de gör jag... Helt galet egentligen! Det finns verkligen inget värdelösare än att vara förkyld. Och på råga på allt så är jag tvingad att läsa en bok om globaliseringen med statistik från början av 1990-talet. Jag tycker de är orelevant att behöva läsa sådant eftersom det har hänt så mycket under bara de 10 senaste åren. Kolla bara på Asien. Men Men, de är väl bara att pina igen "informationsåldern, ekonomi, samhälle och kultur vid millenniets slut" Då kanske man faktiskt  får tycka synd om sig själv! hehe Nej nu är det nog dags att tänka lite positivt och rycka upp sig:)

Historisk symbol: Nationalsymbol hjältekvinnan


Ni som har följt min blogg ett tag har säkert märkt att jag tycker det är lite extra kittlande de här med nationalismens bakgrundsfaktorer. Efter den Westfaliska freden 1648 e.vt. (slutet på 30-åriga kriget) går det att säga att man kan se att staterna i Europa växer fram och att de blir början till dess suveränitet. Men det skulle dröja fram till upplysningen och franska revolutionen innan idéen om en nationalstat och medborgare växer sig stakt. När den industriella revolutionen kom under 1800-t alet och i början 1900-talet växte trycket på nationalstaternas framväxt. Vi gick från att veta att vi bor i en by, till en socken och till ett landskap och så småningom att vi bor i ett land. Tanken om att vi bor i Sverige har inte alltid varit lika självklar. Våra landgränser är helt enkelt en sociala konstruktioner. I slutet av 1800-talet blev det populärt för Europas länder att skapa massproducerade traditioner. Det kunde bestå av helgdagar, sånger, flaggor och ofta hyllningar till landets hjältar osv.
Och nu kommer vi till nationalsymboler. Kvinnan har sedan länge blivit idealiserad som fruktbarheten och för jordens framväxt. Det blev därför populärt efter franska revolutionen att skapa nationalsymboler som hjältekvinna, för att föra propaganda och stärka nationalstaten. Här ser vi tre exempel på detta:
Moder Svea (Sverige)
Marianne  (Frankrike)  "Frihet på barrikaderna"

Germania (Tyskland) Germania blev en populär karaktär under andra
världskriget för att föra propaganda om Tysklands storhet, och om kvinnan som moder!

Historisk kalender: 8 november

8 november 1520 inleds Stockholms blodbad! Kristian II låter avrätta Sveriges ledande män.

Transnationell demokrati

Nu har jag för ett tag sedan skickat in min hemtenta om transnationell demokrati:-) På ren svenska så handlar transnationell demokrati om en gränsöverskridande organisation som är överstatlig. Efter andra världskriget och i början av Kalla kriget börjar en idé om ett förenat Europa för att bevara freden att växa fram. Idéen förverkligades till en början inom ramen för den Europeiska kol – och stålunionen. Detta växer senare fram till det vi kallar för EU (Europeiska unionen). EU:s demokratiska form och arbeta har under en län gre period utstått för mycket kritik eftersom de beskylls för att ha ett demokratisk underskott. Detta demokratiska underskott består av att institutionerna Kommissionen, Eouropaparlamentet, Ministerrådet, Europesiak rådet och Europeiska domstolen är för slutna. En annan kritik är att det inte finns någon opposition i EU: parlamentet. Men antagligen är det största problemet, folket. EU-medborgarna är helt enkelt inte intresserade av EU. Sedan Maastrichtfördraget har EU arbetat offensiv för att skapa den Europeiska medborgaren. Det skrevs in i våra pass att vi är Eu- medborgare, en gemensam EU-flagga, och en nationalsång skapades. Detta skulle ha till syfte att legitimera EU som en överordnad stat. Men vad är egentligen målet med EU? Ska EU bli en federation eller en konfederation. Den svenska regeringen vill att EU ska vara en konfederation där EU ska behandla vissa om råden, men inte alla.
Det finns fler olika faktorer som kan leda till en bildande av en nation och nationalism dessa är att en folkgrupp ska ha gemensam etnicitet, språk, religion, historisk gemensamhet och kultur. Men en sak är säker. Vi har inte samma språk, vi har inte samma kultur, vi har inte samma religion och vi kan definitivt inte känna en historisk gemenskap, eftersom Europas historia till stor del har bestått av krig mellan länderna. Men om vi inte har en gemensam grund hur ska vi då kunna sammanfoga oss under samma ”organisation”? Här ser vi ett stort problem för hur EU ska kunna  bli en federation. Nej nu ska jag sluta pladdra, har säker rört ihop det ännu mer för er nu... hehe

Födelsedagsfirande för far!

Igår eller hur ska man skriva.. klockan är ju 00.02 nu. Nåväl:) Har vi firat pappa som fyller 61 år idag:) Grattis pappa! Mamma hade fixa det så fint, och det bjöds på god mat och tårta:) Det var mycket uppskattat!

Dagsutflykt till Stockholm

Idag har jag och min mor besökt Stockholm för en liten dagsutflykt:) Målet med resan var att besöka den nya utställningen om Terrakottaarmen på Östasiatiska museet på Skeppsholmen. De var fränt att se utställningen, men de som nästan var fränast var tanken på hur i hela friden de har fått allt till Sverige, det måste ha krävt enorma resurser för att transportera 2000 år gammal föremål tvärs över jorden.
Men dagen största händelse måste nästan varit när jag och mamma satt och åt lunch på Strand (Radisson) på Östermalm. Helt plötsligt dyker Slash upp (han har varit med i Guns N' Roses och Velvet Revolver)
och sätter sig där och äter lunch.. Haha inte varje dag man ser en världskändis..

26 oktober, 50 år sedan flygkatastrofen

Köping

Grannarna kom tidigt till Vikbo gård i Sundänge utanför Köping. De kom för att hjälpa familjen Andersson att tröska det sista av skörden. Som arbetslag hjälpte de alltid varandra, och nu var det Anderssons tur att få besök.

 

När grannarna Agne Pettersson, Verner Söderkvist och Gustaf Jonsson efter ett första arbetspass torkat svetten ur sina pannor bjöds de in för dagens första fikapaus i det ombonade gårdshuset. Erik Andersson hade även sina föräldrar vid köksbordet samt sexåriga dottern Lena. Alla utom en kom nu att dricka livets sista koppar kaffe och ett glas saft.

Tisdag den 26 oktober är det exakt 50 år sedan den osannolika flygkatastrofen inträffade. Den värsta någonsin i Sverige där ett havererat flygplan krävt civila dödsoffer på marken. Sju dog.
Den åttonde, Anna Andersson, överlevde då hon minuterna tidigare tackat nej till påtår och istället vandrat till tvättstugan 50 meter bort.

Det herrelösa Lansenplanet glidflög i drygt 15 kilometer innan det under den sista kilometern först kapade trädtopparna söder om Västlandasjön, studsade på ett stenröse i kanten av en åker, ändrade riktning, skalade av och antände taket till en ladugård innan det med kraft rände rakt in i boningshuset.

Tragedin har under alla år förknippats med en osannolik slump, att det herrelösa Lansensplanet skulle brak a rakt in i köket på Vikbo.

 

Bärgslagsbladet/Arboga Tidnings reporter Ulf Eneroth kan efter en omfattande granskning avslöja nya fakta som visar att tragedin inte behövt inträffa. 
Flygvapnet tillät A32 Lansen att flyga, trots vetskapen om att planet långt före katastrofen utanför Köping var behäftat med felaktig utrustning. Så när fältflygare Magnusson gav sig iväg på den ödesdigra flygningen i slutet av oktober 1960 fanns redan beslut om att åtgärda bristerna, utan att det genomförts. Reservdelarna låg kvar, nedpackade på flygflottiljen F6 i Karlsborg.

 

Källa: http://bblat.se/nyheter/dokumentvikbo/1.985796-tragedin-inte-bara-en-slump

 


 

 

I söndags satt jag och sappade lite mellan tv kanalerna och jag fastnade för Landet runt (ja vet att de antagligen bara är jag och pensionärerna som tittar på det, men de kan faktiskt ibland vara ganska intressanta inslag). Efter ett tag kom ett inslag om en flygolycka som inträffade utanför Köping för 50 år sedan. Jag kände hur en klump i magen bildades, och jag tänkte, men de är ju de där mamma brukar prata om. Vi är/ var släkt med en av familjen som omkom i olyckan. Mamma har berättat hur dåligt  barnen som blev kvar blev behandlade. De fick knapp någon ersättning, men vad är egentligen pengar mot en förlorad familj? Ingenting. Hon har även berättat hur människor åkte till ruinerna efter flygkraschen och letade saker, bland askan. Bara vid blotta tanken av detta känns det som att magen vrids om. Hur kan människor vara så grymma? Nej nu får jag sluta fundera, måste sov.


Haha


Historisk kalender: 2 november

Den 2 november 1755 föds Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen, mer känd under namnet Marie Antoinette,

Snabbfakta
Maria Antoinette föds den 2 november 1755 i Wien, död 16 oktober 1793 i Paris, var drottning av Frankrike och Navarra från 1774 till 1792. Hon var gift med Ludvig XVIav Frankrike.

Marie Antoinette var dotter och näst yngsta barn till Frans I, tysk-romersk kejsare och Maria Teresia av Österrike. Hennes äktenskap arrangerades som ett politiskt resonemangsparti av modern som en symbol för den nya alliansen mellan Frankrike och Österrike. Hon gifte sig den 16 maj 1770 med den blivande kung Ludvig XVI av Frankrike. Eftersom Frankrikes drottning Marie Leszczyńska redan var död, blev hon som kronprinsessa, dauphine, hovets "första dam" redan från början.

 

I Frankrike trivdes Marie Antoinette mindre väl till en början, men efter en tid började hon orientera sig i den kungliga kretsen överlag och i slottet Versailles specifikt. År 1774 avled Ludvigs farfar, Frankrikes kung, och hon blev Frankrikes drottning. Hennes äktenskap var ända fram till år 1777 ofullbordat på grund av att maken led av för trång förhud, något som gjorde hennes ställning inför allmänheten svår, då ett ofullbordat äktenskp inte var giltigt och en drottnings första uppgift var att föda en tronarvinge. Maken tvingades dock till slut att gå med på en operation. År 1778 födde hon sitt första barn, dottern Marie Theresia Charlotte; efter henne föds Ludvig Josef den 22 oktober 1781, Ludvig Charles (Ludvig XVII) och Sophie Helene. Relationen till maken blev efter den sexuella fullbordan bättre, och utvecklades till en harmonisk och ömsesidigt tolerant vänskapsrelation. Hon ska enligt vissa källor haft ett kärleksförhållande med den svenske greven och diplomaten Axel von Fersen d.y., och det påstås att de t.o.m. fått ett barn ihop. Huruvida deras relation var fysisk är omdebatterad, men Fersen spelade en viktig roll i hennes liv från år 1783 och framåt.

 

Vid franska revolutionens ubrott år 1789 invaderades kungliga slottet genom Kvinnotåget till Versailles. Allmänheten attackerade hennes sovrum och hon tvingades då fly till kungens rum. På allmän begäran visade hon sedan upp sig på balkongen för allmänheten. Hovet fördes på allmän begäran till Paris, där de fick bosätta sig i Tuilerierna. Marie Antoinette var nu politiskt aktiv och korresponderade med utlandet om en intervention för att krossa revolutionen. År 1791 gjorde kungafamiljen ett försök att fly till Belgien med hjälp av Axel von Fersen, men greps vid gränsen i Varennes. De fängslades sedan i Temple och hovet upplöstes. Därefter avskaffades monarkin.

Maken ställdes 1793 inför rätta, dömdes till döden och avrättades. Senare samma år skildes även hon från sina barn och ställdes sedan inför rätta. Hon kallades då "änkan Capet". Hon anklagades för högförräderi, och man tog även upp slöseri samt ett påstått sexuelt övergrepp på hennes son. Hon dömdes som skyldig för högförräderi och dömdes till döden genom halshuggning. Under sin fångenskap och rättegång samt vid avrättningen visade Marie-Antoinette upp ett stort lugn. Det enda smycke hon bar under sin vistelse i fängelset var en signetring med en modifikation av Axel von Fersens devis ingraverad - "Tutto a te mi guida", allt leder mig till dig.

Marie Antoinette avrättades med giljotin den 16 oktober 1793, som "änkan Capet" på Place de la Révolution (nuvarande Place de la Concorde) i Paris.

 

 

 

Tavla med Marie Antionette och hennes barn. Tavlan hänger  på Nationalmuseet i Stockholm.


RSS 2.0