Madame de Pompadour

Madame de Pompadour skriven av Herman Lindqvist är en bok som jag varmt kan rekommendera till de som är intresserade av att se hur frankrikes styre såg ut innan Ludvig XVI regeringstid och vad som kan ha varit en bidragande orsak till franska revolutionen 1789. I boken får man följa med Madame de Pompadours resa genom liv. Hennes relation till kungen Ludvig XV, och dess följder.

Betyg
♦ ♦ ♦ ♦

Klar

jahapp då var 30 nya högskolepoäng inkammade!! Nu kommer en lång och tråkig pedagogik kurs...

Visste du ....

 att i Åhls socken 1850 och 1851 var genomsnittsåldern för ingående äktenskap för kvinnor 27,14 år och män
28,97 år... Detta kan ses som tämligen högt, men faktum är att det var en liknande tendens över hela Sverige under mitten av 1800 -talet. Under samma tidsperiod var det vanligast att få barn inom 1 till 2 år efter vigseln.

klar... hoppas jag i alla fall!

Idag lämnade jag in min B-uppsats, det va med vemod men nu är det gjort...  Nu väntas opponering och vetilering och efter det får jag mitt betyg. SÅ nu är det bara att hålla tummmmarna:)

Forskning

Om du vill släktforska finns det en jätte bra hemsida där du kan forska helt själv framför datorn. Basen är från Riksarkivet SVAR, och du finner den på  www.svar.ra.se. Det är ganska billigt också. för tre timmar kostar det 50 kr.

Lycka till!

Australia

I söndags gav jag och mamma ut oss i -25 grader för att gå på bio i Leksand. Visirs Bio visade Australia med Hugh Jackman, Nicole Kidman, Brandon Walters, David Wenham och Bryan Brown.

Filmen utspelas i Australien 1939.  Man får följa med Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) i hennes nya liv på från Englands lyxliv till en ranch mitt ute i ingenmansland i Australien. Filmen innehåller det mesta. spänning, romantik, solidaritet mm 

Betyg

♥ ♥ ♥ ♥

B -uppsats

Nu sitter jag vid datorn och skriver förfullt på min historia b uppsats. Den handlar om familjebildning i Åhls socken åren 1850 - 1851. I uppsatsen tar jag upp frågor som vilken ålder som människor gifte sig, hur lång tid tog den innan de första barnet kom, hur många barn var skapta innan giftemålet, hur många familjer blev barnlösa och hur många var oäkta. Som ni ser har jag lite å pyssla med, så de är nog bäst att jag återgår till mina syssslor:)

RSS 2.0