Måndag

Idag har jag varit på Högskolan för sista gången den här terminen. Känns riktigt skönt, har dock en hemtenta kvar den här veckan, sen är det SOMMARLOV :)

Sommaren har kommit till lilla InsjönFrida i hängmattan under äppelträden
Mamma håller som varje år på att förvandla trädgården till en park:) Igår hjälpte jag mamma med rabbaterna. Jag fick lära mig att det finns klassskillnader även under jorden. Maskar är jätte bra eftersom de ger syre till växterna, däremot är sniglar jätte dåliga eftersom de äter upp rötter. Jag tycker de är riktigt skoj att pyssla i trädgården eftersom man ofta ser resultat ganska snabbt:)

Historisk kalender: 31

31 maj 1902 – avslutas Boerkriget genom undertecknadet av fredsfördraget i Vereeniging.Världens snabbaste köp...

Här om dagen var jag och mamma inne i en klädbutik i Leksand...
Mamma: har du hittat något?
Jag: ja
Mamma: få hit den då!
Jag: Va?
Mamma: Jag har bråttom
Och på fem sekunder hade jag tagit av mig tröjan och slängt ut den genom provhytten... haha
Från att jag hade testat tröjan till att den var köpt kan det max ha tagit 30 sekunder. Jag hann inte ens reflektera över om jag skulle köpa den själv... Nåväl ett av de snabbaste köpen jag har varit med om och tack mamma för att du är världens snällaste:)

Historisk kalender: 29 maj

29 maj 1772 – kröns Gustav III till Sveriges kung, i Storkyrkan i Stockholm.

Bild: Gustav III:s kröning, Carl Gustaf Pilo. Detalj och hela målningen.

En lyckad afton


Igår åkte jag och tjejerna till Falun för att titta på Sex and the city 2. Jag hade hört att den skulle vara ganska dålig så därför var mina förväntningar inte så höga. Men jag kan säga att jag fnissade under hela filmen och jag blev allt annat än besviken. Filmen var otroligt rolig och jag kan verkligen rekommendera den:)

historisk kalender: 28 maj

28 maj 1853 – föds den svenska konstären Carl Larsson. 


Snabbfakta

Carl Larsson, född 28 maj 1853 på Prästgatan 78 i Gamla Stan i Stockholm, död 22 januari 1919 i Falun i Dalarna, var en svensk konstnär. Larsson är en av de mest berömda svenska konstnärerna och kanske den mest folkkäre. Han är känd för sina akvareller av idylliskt familjeliv. Larsson var gift med konstnären Karin Bergöö.Fil:Carl Larsson Brita as Iduna.jpg


Tiden går fort...

Nu är det snart fyra år sedan jag tog studenten. Tiden går verkligen fort fram, lite läskigt när man väl börjar tänka efter. Men det är ännu mer läskigt att tänka efter vad jag har gjort under dessa fyra år. Känns som att jag inte har hunnit med någonting. Men samtidigt har jag ju faktiskt klarat av 3 år högskolan så något måste jag ha gjort. Nu är det snart dags för Leksands kyrkklockor att ringa för nya student som springer ut på trappan med mössan i topp och jag önskar dem alla lycka till!Jag i min blå balklänning på väg till examensbalen. Jag kommer aldrig glömma när jag skulle gå på toa på Dalecalia och jag fick be mina klasskompisar Sara och Maria att följa med mig eftersom jag inte kom ur klänningen själv för att den var så stor.. Klänningen kunde stå upp själv på golvet för att de var så många underkjolar. Jag tror aldrig jag har skrattat så mycket..Hittar ni mig??

Citat

Friedrich Hegel har en gång sagt att alla stora världshistoriska händelser upprepar sig.
Han har glömt att tillägga: första gången som tragedi, andra gången som fars.

Karl Marx

Tisdag

Eller nja snart onsdag:) Har suttit nu i cirka två timmar och förberett mig inför en opponering som jag ska göra imorgon. Det är en c-uppsats som handlar om förmyndarskap i Trosa vid slutet av 1800-talet. Mycket intressant, eller nja kanske inte riktigt. Kvällen har förövrigt spenderas hemma hos Sara med ett glas vin och melodifestival kval. Mycket trevligt!

Jag måste berätta att bästa Klara klarade fystestet på polishögskolan idag i Umeå. Är såå stolt över henne, eftersom jag vet att hon har slitit hela våren med träningen. Men det gav ju bra resultat. Hon sprang 2 kilometer på 9,20 min:) GRATTIS!

Funderingar över livet

Ibland dyker tankar upp, vem är jag? Vad gör jag här? Vilken roll har jag i vårt stora samhälle? Hur ska jag vara som människa och medmänniska? Vilka positiva egenskaper har jag? Vad kräver jag av mig själv och mina medmänniskor? Mycket komplexa frågor, men jag tror att det i bland kan vara viktigt att stanna upp i vardagen och tänka efter, vem är jag!
Jag frågade mamma hur hon skulle beskriva mig som person.  Hennes svar var "stort och varmt hjärta, vill hålla god kontakt med vänner och familj, målmedveten, ger inte upp, gedigert intresse för kultur, historia och samhällskunskap, huslig, kreativ, rättvisenisse, gör av med för mycket pengar" hehe, nåväl jag får väl erkänna att de stämmer ganska bra!
Något som jag på senare år har kommit på är att något som jag värdesätter enormt mycket är moral. Det är något som genomskådar hela mig och min personlighet enligt mig. Jag har enormt stor tillit till min "höga" moral, något som jag har fått från min uppväxt. Att veta vad som är rätt och fel är för mig en självklarhet, (men sen vad som är rätt och fel är givetvis enbart min tolkning). Jag kan ibland komma på mig själv i situationer där jag blir fundersam och förvånad över andra människors uppförande och agerande. Jag kan bli arg men också besviken på samhället. Även om jag vill tro att världen är god så är den långt i från det tyvärr. Något som man gång på gång blir bevisat bara man sätter på nyheterna.
Jag försöker leva efter "what goes around comes around". Alltså att allt du gör får du förr eller senare tillbaka i ditt liv. Att man har ett plus och ett minus konto där de saker man gör hamnar på. Jag tror att de bra att tänka att man ska försöka göra goda saker både för sig själv men också för sina medmänniskor!


Historisk kalender: 24 maj

24 maj 1276 – kröns Magnus Ladulås till kung i Gamla Uppsala


Snabbfakta

Magnus "Ladulås", egentligen Magnus Birgersson (på andra språk ofta Magnus III), kung av Sverige 1275-1290, född omkring 1240, död 18 december 1290 på Visingsö. Son till Birger jarl och Ingeborg Eriksdotter. Gift med Helvig av Holstein och far till bland andra efterträdaren Birger Magnusson.

Helgen

Min stockholmshelg har varit toppen! Vi har haft det mycket trevlig och vi hade otroligt tur med vädret, 25 grader och sol:) På lördagen åkte vi ut till Täby kyrkby där Frida och Klaras kusin Mathilda bjöd på stor 18 års fest. Mycket trevligt! På kvällen skulle hennes födelsedag givetvis firas med utgång:)


Jag, Frida och KlaraFödelsedagasbarnet Mathilda


Stockholm

Idag ska jag åka till Stockholm och hälsa på Klara och hennes pojkvän Pontus. Hennes syster Frida kommer att ansluta direkt från Israel. Jag hoppas och tror på en kanon helg i Stockholm med tjejerna:-)

Klara, Frida och Jag :-)


(jag i den blåa klänningen)

Tror att den här bilden är tagen på pappas 40 års kalas. Vi barn är prydligt uppklädda och sitter på vår trappa i solen. Min mor har alltid haft en förkärlek för spets och volanger.. Och ja på den här bilden syns det nog bäst på min syster Linda som sitter längst upp i en blommig klänning... haha

Namnsdagar..

Idag har Karolina och Carola namnsdag. Det är den namnsdag som likar Caroline mest, för namnet Caroline har ingen egen namnsdag... Däremot går det att finna namn som Urban, Beda, Rutger, Fingal, Aurora, Brynolf, Yrsa som har egna namnsdagar, jag tycker de är orättvist, vem heter så nu för tiden... huvva

Historisk kalender: 19 maj

19 maj 1536 halshögs Anne Boleyn på The towern i London

Anne Boleyn föddes 1501 eller 1507, död 19 maj 1536, var Henrik VIII:s av England andra maka och mor till Elisabet I av England, samt även markisinna av Pembroke. Genom sitt giftermål med Henrik kom hon också att bli en nyckelfigur i den politiska och religiösa omvälvning som inledde den engelska reformationen. Hon var dotter till Sir Thomas Boleyn och hans maka Lady Elizabeth Howard. Hon utbildades i Frankrike, främst som hovdam hos Frans I:s gemål drottning Claude. Därefter återvände hon till England 1522.

 

Två år senare förälskade sig Henrik VIII i henne och inledde sin uppvaktning. Anne stod emot hans försök att förföra henne och göra henne till sin älskarinna, som hennes syster Mary hade varit. Henrik försökte annullera sitt äktenskap med Katarina av Aragonien, så att han i stället skulle kunna gifta sig med Anne. När det stod klart för honom att påven Klemens VII inte skulle godkänna denna annullering inleddes den religiösa brytningen mellan England och den Romersk-katolska kyrkan.

 

Anne kröntes till drottning av England den 1 juni 1533. Senare samma år, den 7 september, födde hon en flicka, som senare skulle komma att bli Elisabet I. Anne misslyckades med att snabbt få någon manlig avkomma och två år efter bröllopet försökte man ersätta henne.

 

Trots att bevisen mot henne inte var övertygande anklagades Anne Boleyn 1536 föräktenskapsbrott, incest och högförräderi. Hon halshöggs på Towern den 19 maj samma år. Efter dottern Elisabets kröning vördades Anne som den engelska reformationens martyr och hjältinna, särskilt i John Foxes verk. Under århundradena har Anne Boleyn inspirerat till eller omnämnts i åtskilliga verk. Hon har kommit att kallas "den mest inflytelserika och betydelsefulla regentgemålen England någonsin haft.

 

Anneboleyn2.jpg

 

 


Tisdag

Idag vaknade jag av att mobilen ringde halv åtta " Det här är från vårdcentralen, hur mår du idag Caroline" Jag tror aldrig att jag har varit med om att de någonsin har varit såå trevliga. Nåväl en läkartid senare och 500kr fattigare så mår jag relativt bra. Jag har dock fortfarande lite ont i huvudet... Eftermiddagen har jag spenderat med att titta på en föreläsning och läsa lite.. Men jag måste erkänna att det känns som att jag nästan redan har tagit sommarlov, usch inte bra! Dagens tema var vägen från ontologi- epistemologi till metodologi. Oooch där tappade jag nog er, och jag kan säga att jag också känner mig ganska förvirrad. Huvva! Men väldigt förenklat kan man säga att det handlar om hur enkäter, och olika undersökningar genomförs och sammanställs. Faktiskt ganska viktigt att ha koll på eftersom utfallet kan bli så fel om de inte görs på rätt sätt.

Glasögon

Nu har jag fått mina uur tantiga glasögon från Burberry. Jag måste säga att jag är mycket nöjd!

historisk kalender: 18 maj

17 maj 1804 – utropas Napoleon till kejsare av den franska senaten.

Victorias secret...Jag har fått underkläder från Victorias secret idag av bästa syster Linda:)

Historisk kalender: 17 maj

17 maj 1814 förklarar Norge sig självständigt, vilket innebär krig mot Sverige.

Snabbfakta

17 maj Norges nationaldag

17 maj firas eftersom kung Christian Frederik skrev under landets grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen på Eidsvoll dagen innan, den 16 maj), och inledde en kort period för Norge som självständig stat, före konventionen i Moss då Norge var tvungen att ingå en personalunion med Sverige (se Sverige och Norge). Grundlagen fick dock behållas och säkerställde en stor grad av inre självstyre för Norge under perioden.

Nu har helvetet börjat...

Under de senaste tre veckorna har jag haft problem med att andas, speciellt på nätterna. Men idag kom jag in i en ny fas i min allergi. Jag blev helt förstörd när jag satt på en föreläsning, jag fick ont i huvudet, nös och jag kände mig helt uppsvälld. Helt sjukt! Nu på eftermiddagen har jag yrsovit i tre timmar, men jag känner mig fortfarande lika konstig... Som tur är har jag lyckats få en tid hos doktorn i morgon så då hoppas jag att jag får riktigt starka mediciner.

The Tudors


Lyckan är här! Idag klockan 21,15 på svt startar säsong tre av dramaserien The Tudors:)Historisk kalender: 14 maj

14 maj 1931 dödades Fem demonstranter i Ådalen av utkommenderad militär.
Snabbfakta

Ådalshändelserna, Skotten i Ådalen eller Ådalen 31 kallas händelseförloppet kring en arbetskonflikt i Ådalen i mitten av maj 1931, där fem personer sköts ihjäl av militär. Händelsen delade Sverige i två delar om vems fel det var att tragedin inträffade, och skillnaden i åsikter märktes tydligt mellan borgerliga och vänsterinriktade tidningar.


Onsdag

I dag har jag haft seminarium på Högskolan. Just nu läser jag en kurs om metodvetenskap och  dagens tema var hermeneutik, Karl Popper och Tomas feyerabend... I stora drag kan man säga att det handlar om hur vi skaffar oss uppfattningar och hur vi förstår vår värld. Ganska flummigt och mycket tråkigt... Dessutom har våra lärare bestämt att de ska forska nu, så han som är kursansvarig för vår kurs har vi inte ens träffat, och de flesta av våra föreläsningen är på Internet... Men jag är inte bitter... Jo, de är jag. Det finns ju en anledning till varför jag läser på campus och inte på distans. Nåväl slut med alla tråkigheter... Nu ska jag dricka te! Kram på er:)

Historisk kalender: 12 maj

12 maj 1873 kröns Oscar II till svensk kung, vilket blir den sista kungakröningen i Sverige.

Carolines mumsiga havreflarn

Idag bakade jag en av mina favorit kakor, nämligen havreflarn. De är verkligen gudomligt goda och jag kan rekommendera dem varmt!
Cirka 20 st

Du behöver:

2 dl havregryn
1½ dl socker
1/4 dl sirap
100 g smält margarin eller smör
2 msk grädde
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser.
2. Klicka ut lagom stora bitar av smeten på en plåt med bakplåts papper. Lägg inte kakorna för tätt eftersom de flyter ut ganska mycket.
3. Grädda kakorna i mitten i ugnen på 175 grader i cirka 7-8 minuter.
4. Låt kakorna kallna något innan de lossas från plåten.
Snabbt och enkelt och riktigt gott :-)

UF
Igår vid 22 tiden ringde mammas kollega och var helt lyrisk. De skulle visa sig att ett av deras UF företag hade tagit hem priset för bästa årsredovisning i Sverige! Verkligen jätteroligt! Grattis grabbar, Leksands gymnasium och framför allt arbetslaget på handelsprogrammet och ekonomi programmet :) 

UF står för ungt företagsamhet, och är en organisation som utbildar unga entreprenörer i Sverige. För er som känner mig vet att jag hade ett UF företag när jag gick sista året på gymnasiet. Det var jätteroligt, lärorikt men framför allt var det hårt arbete, men när jag tittar tillbaka så var det definitivt värt det, eftersom jag lärde mig så mycket! Återigen Grattis:) 

Historisk kalender: 11 maj

11 Maj 1818 – kröns Karl XIV Johan till svensk kung.


Kung Karl XIV Johan av Sverige / Karl III Johan av Norge (av Fredric Westin)

Bernadotte dynastin 

Snabbfakta

Karl XIV Johan, född Jean Bernadotte. 26 januari 1763 i Pau, Béarn, Frankrike, död 8 mars1844 på Stockholms slott, var kung av Sverige och Norge från 1818, i Norge under regentnamnet Karl III Johan. Han gifte sig den 16 augusti 1798 i Paris med Désirée Clary, sedermera svensk drottning under namnet Desideria, svägerska till Napoleons bror Joseph Bonaparte. Vid ankomsten till Sverige 1810 som furste av Ponte Corvo hade hans fullständiga namn utvecklats till Jean Baptiste Jules (Johannes Döparen Julius), och namnet Karl fick han då efteradoptivfadern.

Historisk kalender: 10 maj

10 Maj 1933 annordnade Nazisterna en bokbål utanför operan i Berlin, där böcker av Heinrich Mann, Erich Maria Remarque, Karl Marx, Heinrich Heine, Ernst Bloch och Sigmund Freud brändes upp.


LördagIdag åkte jag och mamma till Staberg. Staberg är en 1600-tals herrgårds som ligger cirka en mil utanför Falun. Staberg består av en restaurang och café och på sommaren är en 1600-tals inspirerad trädgård öppen för allmänheten. Mycket mysigt! Vi åkte dit idag för att smaka på deras helgbufé... Vi blev mycket belåtna:) Jag kan verkligen rekommendera en tur till Staberg!
MammaStabergs lilla bodshop...Där hittade jag de här små miniatyrstolarna representerade från olika epokrar. Jag tycker att de var lite skoj att den blåa Leksandstolen (längst till höger) fick vara med i samlingen...
 


Efter utflykten till Falun åkte vi upp till Sätergläntan och plockade vitsippor:)
ResultatNu är min byrå färdigmålad... Vad tycks?
Jag blev riktigt nöjd måste jag säga:)


Historisk kalender: 8 maj

8 maj (1945) är Norges frigörelsedag från Andra världskrigetNorge


Bästa SaraIgår fyllde Sara 24 år och det skulle givetvis firas med kalas... När vi kom hem till henne fick vi även veta att hon hade klarat sluttentan på sjuksköterskeprogrammet och det firades med jordgubbar och champagne:) Det blev en mycket trevlig kväll med mycket skratt och prat! Tack för det tjejer:)Sara fick ett roligt paket av Katarina som hon hade slagit in som en väska:)Katarina gömmer sig bakom vinflaskan ...

Historisk kalender: 7 maj

7 maj 1697 – brinner det dåvarande kungliga slottet Tre Kronor ner.Nära döden upplevelse

I dag när jag satt på spinningcykeln kom en ny tränar in som jag aldrig tidigare sett, hon vart jätte trevlig och jätte bra på alla sätt och vis. Men den första låten hon sätter på är dansbandslåten " jag ska ringa Carina"... haha jag höll på att dö....  Jag kom på mig själv att titta på alla andra och se om de gjorde några miner. Efter att jag hade konstaterat att det bara var jag som hade reagerat på att hon körde dansbandsmusik på ett spinningpass så började jag förbereda mig på en låååång timme på cykeln...  Men som tur var blev de andra låtarna slager...  Kan ni tänka er att träna till dansbandsmusik? Det finns inte på min världskarta i alla fall...

TorsdagNy tröja från Vero moda:) Nu har jag äntligen köpt en Iphone 3gs:) Så nu behöver jag inte känna mig mobbad eller utestängd längre! hehe :-)

Veckans projektVeckans projekt har varit/ är att måla min gamla byrå vit. Men det var inte helt enkelt att hitta färg. Jag och Frida gick in till tappers i måndags för att titta på färg och efter 20 minuter konstaterade vi båda att vi antingen var dumma i huvudet eller färgblinda. Det finns ju inte en vit färg utan 100 vita färger med olika nyanser... Verkligen förvirrande. Och vi råkade dess utom få en expedit som tyckte det var ytterst roligt att göra oss ännu mer förvirrade med att beskriva målartknik... Nåväl jag kom till slut ut med en vit färg som går lite mer åt äggskal. Hoppas det kommer bli fint!!! 

Historisk kalender: 6 maj

6 maj 1889 öppnas  Eiffeltornet i Paris för allmänheten.

Nostalgi
Jag kände mig lite nostalgisk när jag hittade mitt halsband med sagan om ringen, ringen i en byrålåda hemma hos mamma och pappa... Jag har alltid gillat berättelser och sagor som Sagan om Ringen, Harry Potter och Narnia. Det finns väl inget mer underbart än att drömma sig bort till en annan värld där allt är möjligt. Jag minns när jag köpte den här ringen.. Det var i en Fransk stad  som ligger vid kusten som heter Montpellier. Min syster var där och pluggade franska och jag och mamma åkte ner en påsk och hälsade på henne. Om jag inte minns fel var jag cirka 13 - 14 år. Staden var jätte mysig med trånga gränder och härliga Cafér, det var vår och parkerna var fyllda med väldoftande blommor. En dag hittade jag och mamma en leksaksaffär som låg lite avsides. Leksaksbutiken var mörk och uppbyggd i labyrinter... Jag hittade halsbandet med ringen där för 35 euro vilket var ganska mycket pengar när man var så liten.. Men jag skulle ha den, och så blev det också...

Historisk kalender 5 maj

5 maj 1789  sammankallade  Ludvig XVI för första gången på över 150 år ståndsriksdagen i Versailles.


Vi vet alla vad som kom att inträffa den 14 juli 1789... Franska revolutionen!

Tisdag

I dag har jag varit och gjort en synundersökning.. Efter konstanterade att jag börjar bli gammal och behöver starkare glasögon var det dags att leta reda på ett par passande bågar. Jag frågade optikern om de hade några från Burberry, men de hade de inte... Efter en kvarts letande och testande kom en försäljare in och skulle visa nya glasögon och då visade det sig att han hade med den nya kollektionen från Burberry... Helt sjukt vilket sammanträffande.. Så nu har jag beställt ett par riktigt tantiga glasögon från Burberry:) hihi Det gäller att ha lite flyt ibland!

historisk kalender: 4 Maj

4 maj 1436 mördas Engelbrekt av Måns Bengtsson (Natt och Dag).

Historisk kalender: 3 Maj

3 maj 1826 föds Karl XV.

Snabbfakta

Karl XV, Karl Ludvig Eugen, född 3 maj 1826, död 18 september 1872. Han var kung av Sverige och Norge från 1859 med norska regentnamnet Karl IV, hertig av Skåne. Karl XV var son till Oscar I och Josefina av Leuchtenberg.

Dagens händelse ...

Ja, i dag har jag varit med om något riktigt läskigt... Jag skulle hänga upp min kristallkrona på en krok i taket utan att koppla ihop sladdarna. Tror ni inte att en av elsladdarna nuddar kristallkronan och där står jag och håller i den.. En elstöt var bara förnamnet... Herre gu, jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv och jag har aldrig känt något liknande. Hela armen vibrerade... Jag är sååå klumpig!!! Ett tips från mig, testa aldrig det här! :-)

Gårdagen

Igår var jag och firade Valborg i en liten by utanför Insjön. Det bjöds på grillning och trevligt sällskap. Vid tio tiden var vi ett gäng som åkte in till Leksand för att gå på bartömning på Ejendals Arena. Det slutade med att vi både hade besökt baren och Lucky house innan kvällen vara slut... Mycket trevlig kväll!

RSS 2.0