...


Sommarlov lite för tidigt...

Hej på er! Hoppas ni mår fint:) Jag sitter på biblioteket i Leksand och försöker vara duktig. Men de känns som att jag de senaste veckorna har tagit sommarlov, ganska farligt. Men sen tror jag i och för sig att de flesta känner som jag i maj, det finns så mycket annat som lockar än att plöja böcker. Plus att nu börjar man ju bli riktigt skoltrött efter fyra år på högskolan, men nu är det ju bara ett år kvar:)
Just nu läser vi om välfärdsstaten, och eftersom jag har läst historia och nu är inne på samhällskunskap på avancerad nivå så känns det som att det är inte så mycket nytt som jag får lära mig, vilket är mycket tråkigt. Usch ni måste ju tycka att jag är riktigt tråkig som håller på med det här. Men jag gillar mina ämnen riktigt mycket, jag skulle nog kunna dra det så långt som att säga att hela mitt liv och många av mina intressen kretsar mycket runt historia och samhällskunskap. Nåväl, de är väl tur att alla är olika:) Efter denna korta uppdatering ska jag fortsätta plugga. Kram på er alla!

Måste ses, riktigt roligt


Riktigt fräsigt

Företaget Google har lanserat en ny tjänst som går ut på att vi genom Internet kan kolla på tavlor på museer på väldigt nära håll. Kolla in på: http://www.googleartproject.com/

Historisk kalender: 6 maj

1889 – öppnas Eiffeltornet i Paris för allmänheten.Snabbfakta

Eiffeltornet uppfördes mellan 1887 och 1889 för att bli den pampiga entrén till världsutställningen Exposition Universelle som anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Tornet konstruerades av Gustave Eiffel.

Tornet var vid invigningen 300 meter högt, men höjden ökades år 1959, när man placerade en 24 meter hög TV-mast på den absoluta toppen. Eiffeltornet var världens högsta konstruktion ända fram till 1930 då Chrysler Building invigdes. Eiffeltornet väger totalt cirka 10 100 ton, varav 7 300 ton utgörs av metallkonstruktionen, som består av ungefär 12 000 järnbalkar, som är sammanfogade med 2,5 miljoner nitar. Konstruktionen är så stabil, att motsvarande mängd solitt stål ryms i en kub med en sida på knappt tio meter.

Det är 1 665 trappsteg till toppen, men det finns också hiss, vilken man är tvungen att ta om man ska upp till tredje avsatsen, eftersom trappstegen från den andra avsatsen till toppen ej är tillgängliga för allmänheten. Upp till den andra avsatsen är det 668 trappsteg.

Kostnaden för att bygga tornet var 7,8 miljoner franc (1889 års penningvärde). Varje år besöker drygt sex miljoner personer Eiffeltornet. Den 31 december 2007 hade drygt 236 miljoner turister hunnit besöka tornet.

 

 


Historisk kalender: 4 maj

År 1436 mördades Engelbrekt av Måns Bengtsson (Natt och Dag).

En historisk dag

En historisk dag, om man nu kan säga så när en människa blir dräpt om livet. I natt kom uppgifter från USA att Usama Bin Ladin dött i en attack. Sedan 11 september 2001 har kampen mot terroristen varit på USA:s agenda. I natt fick USA den första framgången i kampen mot terroristen på tio år. Nu kommer det bli intressant att se hur uppföljningen kommer att bli!

RSS 2.0