min fantastiskt fina guldspegel

För cirka två veckor sedan följde jag med min syster till Borlänge för att shoppa inrednings saker. Vi var inne på Östbergs möbler och jag fick syn på den här spegeln. Det stod att den skulle kosta 200 kr. De var så billigt att jag fick lov att fråga expediten om de verkligen stämde. Och han sa att " de tror jag inte, det verkar konstigt" eftersom alla andra speglar i affären fick loss på mer en 1000 kr. Men expediten kollade upp om priset stämde och de gjorde det. Så jag köpte den! Är verkligen super nöjd över detta fynd:)

Toalettbord

Igår köpte jag ett gustavianskt inspirerat toalettbord med pall på PK möbler i Borlänge. I mitten lådan är det plats för smycken och locket smyckas av en spegel. Är mycket nöjd över mitt inköp!

Parisare


Igår bakade jag Parisare, eller som de också kan kallas Pariservåfflor. Med parisare har jag ett alldeles särskilt band till eftersom min farmor brukade baka dessa. 

Till ca 10 st

Ugnstemperatur  225 grader

Du behöver:

Till degen
♦  2, 5 dl vetemjöl
♦ 100 g margarin
♦  1-2 msk vatten

Till kavling
♦ socker

Fyllning
♦ 100g smör
♦ 1,5 dl florsocker 
♦ 1 äggula
♦ 2 tsk vanillinsocker 1. blanda ihop margarin och mjöl och tillsätt sedan vattnet så att det blir en deg
2. låt degen stå kylt i minst en timme
3. kavla sedan ut degen till att dess tjocklek är cirka 0,5 cm
4. ta ut kakor med mått som är cirka 6 cm i diametern
5. lägg de utskurna bitarna på sockrat bakplåtspapper och kavla med kruskavel så att de blir lite ovala
6. flytta sedan över de på ett bakplåtspapper på en plåt

7. grädda mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter tills att de har fått lite färg och ser krispiga ut
8. rör ihop smör och florsocker smidigt, arbeta sedan in äggulan och vanilinsockret 
9. lägg ihop kakorna två och två med fyllningen emellan

 (kruskavel)


Tips om en billig bokhandel på internet!

För någon dag sedan fick jag tips om en bokhandel på internet  av en tjej på jobbet. www.lycknis.se . bokhandel har kurslitteratur men även ett utbud av andra böcker. Jag gjorde en jämförelse mellan adlibris (där brukar jag köpa mina böcker) och lycknis. Det visade sig att lycknis var i genomsnitt cirka 20- 30 kr billigare på de böcker jag tittade upp. Ett bra exempel är  Leila Lindholms senaste bok a piece of cake som på adlibris kostar 193 kr medan den kostar 104 kronor på lycnis. Helt sjukt bra. Jag tror verkligen att jag kommer få stor användning av lycknis.

Sommar tårta med maräng


En tårta som går snabbt att göra och är underbart god!


Du behöver:

¤ 2 Tårtbottnar i maräng (finns att köpa färdigt)
¤ 3-4 dl grädde
¤ 2 st daim
¤  frukt och bär efter smak ( här har jag använt jordgubbar och hallon, men de är också gott att bara använda banan)Gör så här:

1. Hacka daimen i små bitar och blanda ut med den vispade grädden. Spara lite  daim till toppning
2. Lägg ut en av tårtbottnarna på ett fat och bred ut röran med daim och grädde.
3. Lägga sedan på bär eller frukt så att den nästan täcker tårtbottnen
4. Lägg på nästa tårtbotten, bred ut grädden så att den även täcker sidorna toppa till sist med bär eller frukt och daim.
5. För att göra den extra fin kan du även pudra på lite florsocker.

Klart!


jäkla gräsklippare!

Idag skulle jag äntligen ta modet och klippa gräset. Jag började med att ta bakom huset och allt gick jätte bra.. Sen efter kanske 20 minuter började den ryka och olja började sippra ut från oljetanken. Så jag stängde av gräsklipparen och jag kan säga att jag fick lite lätt panik. Så jag ringde pappa så han fick komma och hjälpa mig. Vi fyllde i olja och bensin och fick igång den.. Efter ett tag började den även ryka för pappa. Hel skummmt. Någon som kan veta vad de kan vara för fel? 

Franska revolutionen fyller 220 år!

franska_revolutionen_1202809770_13714864.jpg

 

Bilden (En tolkning av Franska Revolutionen)

 

Idag för 220 år sedan inträffade det som för eftervärlden skulle kallas för den franska revolutionen. I Frankrike efter 1700 -talets mitt hade landet varit relativt ostabilt. Inte blev det bättre när Ludvig XVI tog över makten. Han var egentligen inte intresserad av att styra sitt land utan tyckte mycket mer om att bygga lås och vara ute på jakt. Frankrike gav bistånd till den amerikanska revolutionen vilket ledde till att Frankrike nästen till blev bankrutt. I slutet utav 1780-talet led Frankrike av flera svåra torkor, vilket ledde till hungersnöd bland det franska folket. Revolutionens startskott brukar sammanfattas med stormningen av Bastiljen. I själva verket var det knappast någon stormning. Utan det gick till så att några män från Nationalförsamlingen (folket)  bjöds in på middag hos föreståndaren för Bastiljen. Där lovade de att föreståndaren skulle få behålla sitt liv och gå fri om de fick till gång till Bastiljens vapen. Och så blev det, eller nja i alla fall kunde Nationalförsamlingen få sina vapen, föreståndaren blev mördad dagen därpå. Den franska kungen Ludvig XVI och hans fru Marie Antionett  blev så avsatta och så smånng om avrättade. Den Franska revolutionen brukar ofta knytas an till Nationalismens födelse. Detta för att nu fick växte broderskap fram och folket fick makten över sitt rike istället för att kungen hade den. 


Gräsklippning?

Familjen som vi hyr vårt hus av har åkt på semester i två veckor och vi har fått ansvaret att vattna blommor och klippa gräs. I helgen var vi i skärgården igen med mina föräldrar ( det var helt underbart), Martin stannade kvar på ön medan jag åkte hem. De regnade hela förra veckan så då kunde vi inte klippa gräset så det behövs alltså göras denna vecka. Men här kommer det ett problem. JAG HAR ALDRIG RÖRT VID EN GRÄSKLIPPARE FÖRUT! 

Man skulle kunna säga att jag har lite lätt panik. Hyresvärdarna kommer hem på Torsdag och då ska det vara klippt och fint. Och jag vet inte ens hur man får på en gräsklippare. Någon som kan tipsa om hur jag ska gör? 

lite roligt när tråkigheten kommer..

När jag har tråkigt ibland brukar jag gå in på Svensk damtidnings hemsida. Förutom att de skriver artiklar om Europas kungahus och kändisar får läsare vara med och kommentera. De är oftast dessa kommentarer från vanliga svenna som jag vill åt. De är skit kul att gå in och läsa vad alla skriver. Ofta är de kvinnor i 40 - 60 år åldern som ger sin åsikt åt en specefik händelse. Och det är här det blir roligt. För de nöjer sig oftast intet bara med att skriva vad de tycker om händelsen utan de börjar 'även bråka med de övriga kommentarerna, De blir till slut en stor röra där alla in princip grälar med varandra. Mycket underhållande att läsa om man har tråkigt:) hehe

RSS 2.0