Bokfynd!
Jag var på lager 157 i Sågmyra här om dagen. Där säljer de förutom billiga kläder också  massor av böcker, till ett väldigt bra pris. Jag köpte: illustrerat antik lexikon för 69 kr, Marie Antoinette skriven av Antonia Franser för 49kr och Jungfruns älskare av Philippa Grecory för 49 kr. Alltså tre böcker för 167 kr, ett riktigt super fynd:)

Carolines goda adventkola


Recept
ca 50 stycken / 4 hg

2 msk smör eller margarin, 30 g
2 dl strösocker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 krm salt
2 krm ättiksprit

Gör så här
Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner socker, sirap, grädde, och salt , rör om och koka upp blandningen. Blanda ner ättikspriten. Låt koka utan lock på medelvärme, så att de kokar men inte kokar över eller tills termometern visar 125 grader. ( 3,4 på spisen) koktiden varierar med hur kraftig kokningen är och kastrullens storlek. Det tar ca 45 - 60 minuter tills kolan är klar. Testa om den är klar genom kulprovet. (droppa då lite av smeten i ett glas med kallt vatten)

Gör i ordning en form med bakplåtspapper som du kan smöra lite lätt. Häll smeten på bakplåtspapperet. Låt kolan svala och skär upp den i fyrkanter. LYCKA TILL :)


Case övning!

Idag har vi haft Case övning med en docent från Uppsala universitet. Övningen handlade om andra världskriget. Vi hade fått en text som innehöll en berättelse om 101:a reservpolisbataljonen från Hamburg. Den handlade om reservbateljonens uppdrag att massmörda judar. Bataljonen bestod av 11 officerare och 486 underofficerare och meniga. Genomsnittsåldern vara över 36 år och de var vanliga människor i arbetarklassen.
 
Staden JÓSEFÓW i Polen den 13 juni 1943 , där sköts 1800 judar  på en dag. Kvinnor och barn samt äldre skulle skjutas direkt medens männen skulle föras till torget och därefter delas in i de som var starka nog att kunna arbeta, och de övriga fördes in i skogen och sköts.

Den 17 augusti fick bataljonen sitt andra uppdrag. De skulle nu mörda 1700 judar i Lomazy. Eftersom det hade tagit en hel dag med deras förra massmord fick de lov att försöka göra sig mer effektiva. Och det gjorde de genom att de samlade alla judar på torget. De gav 70 unga arbetsföra män spadar och hackor och gick ut med dem i skogen och sa åt dem att börja gräva. De grävde sina egna massgravar. Istället för att var och en i Bateljonen skulle få några offer att skjuta och sedan leta på en plats i skogen, fick de nu ställa sig i graven och bli skjuten där.  Förövarna slapp nu se offren i ögonen vilket gjorde det mycket lättare och det gick mycket fortare. Det tog bara en halv dag att döda 1700 personer i Lomazy.Case övningens fråga var: Varför blir de männen massmördare?


:(

Vart i alla världen tog all snö vägen? För någon dag sedan var jag ute och skottade bort drivor av snö och nu tar solen bort den i stället. Jag önskar verkligen att vi får en vit jul i år! Det skulle vara den bästa julklappen från tomten!

Nytt inköp!!På Trend och tradition i Sågmyra köpte jag två hjärtljustakar som heter Nusnäs. I vanliga fall kostar dessa ljusstakar ca 425 kr, men på Trend och tradition kostade de bara 229 kr. Så man skulle kunna säga att jag fick två för en:) Toppen!!!

Dagens inköp!!!
Låt din familj och kompisar slippa frysa på fötterna när de kommer hem till dig.. köp då en jätte toffla!!! 
Dagens inköp är en jätte toffla som innehåller sex par tofflor .... Jag köpte den på Rusta idag för bara 79 kr. Mycket prisvärd  :)1600-talet

På 1600-talet var det svårt att fälla någon för sexuella brott, speciellt våldtäckter. Och hur kunde det vara så svårt då... Jo
för att Vittnena fick självklart berätta var de själva befann sig då de såg brottet. Och det kunde ställa till problem eftersom
alla hade en plats att vara på, och om personen inte var där vid tillfället skulle personen kunna bli ifrågasatt. Ett exempel: En piga har varit på fest i granngården, på vägen hem ser hon några ligga i halmen i ladan. Detta skulle hon inte kunna säga inför tinget eftersom hon igentligen inte ska vara på fest eller gå själv hem. Hennes plats på kvällen var inomhus.Visste du att...

  • Svea hovrätt instiftades 1614.
  • under 1600-talet fanns det "ting", där satt 12 nämnde män och en häradshövding som var domare, där behandlades ärenden som gällde bönder..
  • I ett ting behandlas frågor som rörde Brott, administration och civilrätt
  • adeln och högre uppsatta män dömdes dock av Svea hovrätt och inte av ett ting. För att adeln ville granskas av någon som hade samma status som de..
  • Kristians Landslag

Tilda

                             


Jag, mamma och min syster hade pysselkväll i fredags. Vi gav oss in på att göra en varsin TILDA docka. Tilda är en docka som säljs på panduro och är en norsk super succé (den har bla varit med i flera jultidningar). Men det är inte så lätt som de låter. Vi sydde fel, stack oss och efter 5 härliga timmar så var vi bara halvklara. Hade vi vetat i efterhand att de skulle vara såå svårt att sy en liten docka hade vi nog inte gett oss in i den leken.. Jag lägger upp en bild sen när Min Jul tilda är klar!

OBS! Tilda på bilden är inte min;)Valet i USAJIPPI !!!!


Grattis USA till valet av Barack Obama! USA är verkligen i behov av förändring, och Obama kan förhoppningsvis öppna dörren till den förändringen. Här skrivs HISTORIA!

Mammas fina vinteräpplen
Nu under hösten har vi plockat ner våra vinter äpplen som ska in för förvaring under vintern. Det är väldigt fint att binda ett rött band runt ett äpple och ha som dekoration. Vid jul ska jag hänga ut några äpplen i ett snö täckt träd, precis som julgranskulor. Det kommer bli väldigt fint:) 

RSS 2.0