Den talar (sjunger) för sig själv...


Gårdagen

Igår var det dags för den första Halloween festen det här året. Värdinnan Sofia hade på ett fenomenalt sätt spökat ut hela sin lägenhet... De var spindelnät och spindlar över allt. Alla lampor var utbytta mot röda lampor, och hon hade till och med varit ute på en åker och plockat döda solrosor och löv för att göra det extra kusligt.. Det var så underbart fint:)
Ursnygga Sofia och Hanna

Jag körde ett säkert kort och klädde ut mig till en ängel!

Beroende...

Är ni beroende av något? Jag har på senare tid upptäckt att jag har blivit beroende av frågesporter, helst ska de var med historia eller samhällskunskap... Min senaste upptäckt är en app från Norstedts Sveriges historia, där Dick Harrison analyserar testet.. Det är helt gräsligt. De har bara med frågor fram till tiden före 1300-tal och de är ju inte min starkaste tidsperiod, eftersom jag tycker de är en så tråkig period, alla fall i Sverige. Så de går ju inte så bra på testen... Igår fick jag lov att sitta en timme innan jag fick alla rätt.. Riktigt pinsamt! Jag kan ju inte ge mig för ens jag får alla rätt.. hehe  Där har ni det. Mitt erkännande om mitt senaste beroende.. Huvva!! Kanske borde läsa en bok istället;)

Visste ni att...

Den första kungen i Sverige som präglade mynt var Olof Skötkonung (Levde mellan 980- 1021-1022 e.vt.)


Halloween bestyr

Jahaja då var de återigen dags för Halloween bestyr. Jag ska på två Halloweenfester där maskeradkläder är obligatorisk... Men vad ska jag klä ut sig till? Jag  har redan varit pirat de här året, men jag skulle kunna tänka mig att klä ut mig till en grekisk gudinna, eller kanske en alv från Sagan om Ringen, de vore ju rätt fränt att få ha pilbåge.. Konstigt att jag tänker i de barnorna va? haha. Sen tänker jag att man kanske skulle vara lite mer radikal och klä ut sig till Polis eller kanske flygvärdinna.. Men till slut är jag åter igen tillbaka på den grekiska gudinnan.. hmm När jag och min syster pratade om de här i helgen fick jag lov att ta ut min gamla balklänning ur garderoben och testa den. Jag trodde aldrig jag skulle få ihop den men de gick till slut, efter lite slit.. haha Nåväl jag får nog fundera ett tag till..

Lägg märket till den sista meningen... klockrent!!! haha


Lurad av falsk besiktningsman


Han åkte till bilbesiktningen i Leksand för att få goda råd om hur mycket arbete det är kvar innan Mazdan blir en A-traktor.
Men i stället för konsultation fick han möta en falsk besiktningsman som lurade av honom pengar.
Nu vill Markus Peltomaa varna andra.


Det var för en vecka sen som 18 årige Markus Peltomaa i Leksand lastade sin Mazda 121 på trailern och körde till bilbesiktningen.

- Jag håller på att bygga en A-traktor och ville ha en konsultation för att se hur mycket mer jag behöver göra, berättar han för tidningen.

- Det stod en man utanför dörren till Bilprovningen, han var klädd i blå overall och jag fick uppfattningen att han jobbade där.

När mannen sen hjälper till att rulla av bilen från trailern och börjar titta under huven finns det ingen anledning för Markus att betvivla att det inte skulle vara besiktningsmannen som han har fått kontakt med.

- Fast visst blev jag lite förvånad när han sa att det enda som fattades var att fixa växellådan, sätta en vägg bakom förarsätet och att jag skulle plocka av registreringsskyltarna, säger Markus.

Efter fem minuters "arbete" är mannen klar. Han memorerar chassinumret på bilen och lovar att sköta allt pappersarbete. Inom ett par dagar ska det hela vara färdigt.

200 kronor kostar "kalaset" - pengar som mannen knölar direkt ner i byxfickan.

Bilen lastas på trailern igen och när Markus Peltomaa åker iväg håller mannen på att tanka vid den närliggande bensinpumpen.

Dagarna går och inget händer. Pappa Larry Peltomaa börjar förhöra sonen grundligare om vad som egentligen hände hos bilprovningen.

- När han berättade att besiktningsmannen sagt att registreringsskyltarna skulle plockas av började jag ana att allt inte stod rätt till.

Larry Peltomaa åker till bilbesiktningen, förklarar läget och möts av frågande ansikten.

- De hade aldrig träffat sonen och hade ingen aning om vad jag pratade om. Däremot uppmanade de mig att gå till polisen vilket jag också gjorde, fortsätter Larry.

Nu vill far och son varna andra för den förslagne bedragaren som beskrivs som en stor man mellan 40 och 50 år, med samma frisyr som artisten och programledaren Lasse Kronér.

 

Källa: http://www.dt.se/nyheter/leksand/article779937.ece

Historisk symbol: Lagerkrans

Lagerkransen är en krans för huvudet gjord av växten Laurus nobilis. Senda de pythiska spelen i Antikens Grekland har lagerkransen förknippats med seger. Den städsegröna lagren betraktades som en renande växt som hade makt att skänka odödlighet. Lagern har än idag samma innebörd. Under Romarriket utdelades lagerkransen till personer som utfört hjältedåd på slagfältet eller till människor som vid risken av sitt eget liv räddade romerska medborgare från döden. En känd mottagare av denna hedersbetygelse är Julius Caesar. Lagerkransen var den ultimata utmärkelsen i Rom, och den som vann den kunde under resten av sitt liv bära den, och det innebar att han skulle betygas respekt och heder av alla. Många Härskare har avbildats med en lagerkrans, bland annat Napoleon. I dag kan man se lagerkransen i den akademiska världen.  Men detta är egentligen en felaktig härledning av den medeltida latinska akademiska titeln baccalaureus ur laurus, vilket har lett till att lagerkransen i vissa länder också blivit en symbol för akademiska studiers avslutande i form av magister- och senare doktorskransen (vid filosofisk fakultet).

Snö

Borde kanske ta in min cykel ..
När jag tittade ut genom fönstret i morse såg jag att hela naturen var snötäckt... Jag blir alltid lika glad när den första snön kommer:) Helt underbart!

Symboler

Något som länge har fascinerat mig är symboler, vad betyder dem? Vad har de för budskap? Finns det flera olika betydelser? Kan de se ut på andra sätt? Har symbolens betydelse förändrat genom århundraden? Jag letar ofta efter symbolers betydelse i fundament, arkitektur och konst. Jag tycker de är kittlande när man ser mönster och symboler som kanske inte andra lägger märket till. En favorit är att strosa runt i Stockholm och bara ta in miljön och leta efter symboler. Jag vet att det låter jätte töntigt, men jag är ju trots allt historiker, och vi får kanske vara lite töntiga:-) Jag tänkte hur som helst börja göra en lite följetång där jag presenterar en symbol. Jag hoppas att ni kommer tycka att de är intressant!


Caducé

Caducé har i våran tid blivit en symbol för handel, köpenskap och ekonomi i största allmänhet. Symbolen pryder ofta brevpapper och publikationer från otaliga handelshögskolor och köpmannasällskap.

Caducé finns i en äldre form, men då som en stav vars övre ände är kluven och flätad till en stor åtta. Den nya formen innehåller två ormar och ett par små vingar.

En riktig klassiker ...


Historisk kalender: 15 oktober

15 oktober 1582 börjar den gregorianska kalendern  användas (mest i katolska länder till en början) och ersätter då den julianska.

Google tar steget in i framtiden

I helgen har det kört omkring förarlösa bilar på vägarna mellan Silicon valley och Santa Monica i Kalifornien. Sökjätten Google ligger bakom testet med robotstyrda bilar

Google har testat biler under en längre tid och under provkörningarna sitter en person i förarsätet, redo att när som helst ta över spakarna om något skulle gå åt fanders. Det rapporterar flera amerikanska medier.

På passagerarplatsen sitter en ingenjör som kontrollerar hur mjukvaran fungerar på en dator.

Google tror att den nya teknologin kan halvera antalet dödsfall i trafiken efterom datorer anses vara bättre förare än människor.

Under testdagarna har bara en enda olycka inträffat, och det var en annan bil som körde på Google-bilen bakifrån. Den kördes av en människa.

En annan hypotetisk fördel med bilar som kör sig själva är att de håller kortare avstånd eftersom de har mycket snabbare reaktionsförmåga än en mänsklig chaufför. Därmed minskas trafikstockningen.

Men det som Google ser som den främsta fördelen är att den som lyckas koppla bort att bilen körs av en robot, kan ägna sig åt annat än körning – som att jobba på sin laptop eller se på tv.

Google säger det inte själva men andra medier har snabbt plockat upp att det givetvis handlar om att använda ännu fler Googleprodukter och annonser.

Men det lär ta minst åtta år innan den förarlösa bilen börjar marknadsföras.

Källla: www.dn.se

Måndag!

Hej på er! Hoppas att ni har haft en bra helg! Min har varit toppen:) Jag har besökt vår vackra huvudstad. Vi tränade  yoga på Sats i Horntull och på lördagkvällen var vi ut på ett ställe, ja de heter faktiskt så:) Klubben/baren ligger vid en tvärgata vid Götabacken. Riktigt trevligt. I går klockan ett stod jag utan för Nationalmuseet, (tycker de var ganska starkt av mig att vara där så tidigt, med tanke på att vi var ut dagen innan). Nationalmuseet har en ny utställning om härskarkonst. Alltså föremål under Napoleon, Karl Johan och Alexander. Så de kunde jag ju inte missa. Men jag tycker dock inte att utställningen var så speciell. Kanske för att jag nyss har besökt Louvren och de är nästan samma saker där. Men det var fräsigt att se några Josephine (Napoleon första fru) smycken!

Måndag!

Hej på er! Hoppas att ni har haft en bra helg! jag har haft en mycket trevlig och lugn helg som har bestått av två födelsedagskalas, en tur på Rättviksmarknad och pizzamys med min syster. Idag har jag börjat en ny kurs som heter Transnationell demokrati. Det handlar kort och gott om EU, deras historia, organ och nja man kan nog säga att vi har vridit på det mesta när den här kursen är klar.. Det ska bli riktigt kul.. Ja, jag vet jag är lite konstig som tycker det, men efter samhällskunskap I som till stor del handlade om filosofi så ska det äntligen bli kul att studera något konkret :) Nej nu ska jag gå och sova! Kram på er:)

Sängen har fått nytt utseende inför hösten och vintern

Nu har jag skickat in min hemtenta som skulle in idag... Det bästa med att man byter kurs (efter en examination brukar man ofta byta kurs) är att helgen mellan två kurser brukar ofta vara pluggfria.. Så jag har tagit tillfället i akt och pysslat lite i min lilla stuga. Dagen projekt har varit och fixat till min säng.
Så här blev resultatet:) Är dock lite besviken för jag hade tittat ut ett överkast på Gripsholm som jag skulle köpa idag, men de var slut. Så jag fick ta ett som jag redan hade.. De två översta kuddarna har jag sytt idag! Kanske inget mästerverk, men de funkar..
Så här såg du ut innan. Jag gillar det verkligen, men de är lite marint inspirerat och nu är de ju höst och snart vinter så då var de dags för lite nytt:-)

RSS 2.0