Zumba

Igår gick jag och Linda på ett zumba pass på Life`N joy .. Zumba är en träningsform som är influerad av salsa och magdans. Det var otroligt kul, och vi svettades som bara den. Jag kan verkligen rekommendera Zumba till er som vill testa på en rolig och glad träningsform. Jag måste säga att nu när jag vaknade kände jag mig rätt stel av all träningsverk, men jag tror verkligen att jag har hittat min grej:-)


Dagens citat!De flesta av oss slösar bort våra liv som om vi hade ytterligare ett på banken.

Ben IrwinSemester och en beställd Parisresa

Hej på er! Hoppas att ni mår bra:) Efter i morgon får jag semester i en och en halv vecka, sen jobbar jag en vecka i augusti sen är jag ledig till skolan börjar.. Ska verkligen bli såå skönt:) Jag och mamma beställde nyss en resa till Paris med avgång nästa vecka. Jag har varit där förut, men jag var så liten då, så jag kommer inte ihåg så mycket.. Vi har två mål med resan,  Louvren och Versailles, jag tror de kommer bli toppen. Sen har jag och mina tjejkompisar bestämt att åka på en kryssning den 14 aug när jag fyller år (15 aug) för att fira min födelsedag. Ser verkligen fram emot de eftersom vi aldrig tidigare har hittat på något liknande... Det kan nog hända vad som helst.. haha men de är väl tjusningen med kryssningar:)

Världens snällaste syster

I fredags fick jag en bakbok från Elsa Andersons konditori av min syster Linda. Elsa Andersons konditori är ett känt gammalt konditori i Norberg. De är speciellt för mig eftersom min farmor har jobbat där. Jag blev verkligen jätte glad!  Tack syster yster:-)

Inception

I kväll har jag varit på bio och sett Inception. Leonardo Dicaprio har åter igen medverkat i en invecklad och genomtänkt film. Filmen handlar om att man kan komma in i olika drömmar för att ta reda på saker.. Jag skulle kanske inte säga att Inception är ett mästerverk men den är helt klar värd att se om man tycker om invecklade filmer..

Spidad dag..

Hej på er! Hoppas ni mår bra och att ni har haft en bra tisdag! Idag har det varit helt galet många fika sugna turister i Tällberg. Hur blir ni när ni känner er stressade på jobbet? Jag jobbar fortare och får tunnelseende. Fast samtidigt är jag lugn som en filbunke. Det finns ju ingen anledning i världen att tappa humöret för att de är mycket att göra. Bara alla blir nöjda, och man själv är nöjd med sitt jobb. Efter jobbet åkte jag och handlade mat. I affären kom jag på mig själv att jag nästan sprang fram, så jag bestämde mig för att ta en springtur för att varva ner lite. Mycket skönt:) Längtar till augusti när jag ska vara ledig i tre veckor. Tror jag behöver de t;-) hehe

Min helg

Min minisemester har varit helt underbar! Jag och mamma har som sagt varit i våran sommarstuga som ligger några kilometer utanför Kungsör. Vi har bara tagit de lugnt, ätit och druckit gott och besökt Julita gårs och Strömsholms slott.
Det var som att komma till himmelriket när vi kom fram till vårt torp i fredags. Otroligt vackert!
På Julita. Mamma är ganska nöjd.. Eller vad tror ni ? hehe
På orangeriet i Julita.

Julita gård är en herrgård i Katrineholms kommun. Den ligger vid sjön Öljaren.

Julita gods bildades vid reformationen när Julita kloster stängdes. Godset omfattade då förutom Julita gård även egendomarna Forsby, Äs och Fogelstad. Det omfattade hela Julita socken förutom godset Gimmersta.

Godset förlänades till Olof Arvidsson (Stenbock) och 1564 till Jöran Persson. Det tillföll 1569 hertig Karl, som tidvis bodde där. Gustav II Adolf förlänade det 1622 till sin mor, änkedrottning Kristina. Efter hennes död 1625 överläts det till den österrikiske artilleriöversten Melchior Wurmbrandt. Efter reduktionen arrenderades Julita först av släkten Palbitzki som sedan köpte godset 1736. Den siste i släkten Palbitzki dog 1851. Hans arvingar, systerbarnen Lewenhaupt, sålde Julita 1876, något förminskat, till grosshandlare Johan Bäckström. Hans son Artur Bäckström donerade efter sin död 1941 egendomen till Nordiska museet, som tillträdde ägandet 1944.


Strömsholms slott ligger i Strömsholm 2 mil sydväst om Västerås i Hallstahammars kommun, Västmanland och är ett av landets åtta statsägdaslott, som står till Kungens förfogande. Redan under medeltiden fanns här en befäst gård, som då hette Mölntorp. Gustav Vasa lät på 1550-taletuppföra en kraftig stenborg på platsen. Strömsholms slott var änkesäte för Katarina Stenbock från kungens död 1561 fram till hennes egen 1621. Även Maria Eleonora fick Strömsholm som änkesäte, men tillbringade större delen av sin tid på Gripsholm. Hedvig Eleonora fick Strömholm i morgongåva av sin man, Carl X Gustaf, och det var hon som lät bygga om den gamla borgen till ett modernt barockslott 1669.

Minisemester

Hej på er! Hoppas ni mår bra:) Idag är jag ledig. Så skönt. Jag har nyss varit ute på en springtur och snart ska jag och mor åka iväg till vårt torp i Kungsör. Det ska bli så underbart med lite minisemester. Vår närmaste granne vid vårt torp är en bondgård. Så jag brukar sitta på trappen med en kopp kaffe och titta på kossorna som går på ängen bredvid vårt torp. Helt underbar.. hehe De kanske låter lite konstigt, men ibland tycker jag att man kan hitta lugnet i vår natur, bara vi använder våra sinnen:) nej nu ska jag packa klart. Hoppas ni får en trevlig helg! kram på er:-)

Historisk kalender: 15 juli

15 Juli 1606 föds Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn) i Leiden.


Snabbfakta

Rembrandt var en nederländskmålare, tecknare och grafiker, verksam i Amsterdam. Rembrandt anses vara klärobskyrmåleriets mästare. Han dog

4 oktober 1669 i Amsterdam och

ligger begravd i Westerkerk i Amsterdam.

 

 Himlaspelet

Idag har jag, min syster och mor varit på årets upplaga av Himlaspelet. Pjäsen handlar om Mats och Marit som tillhör olika samhällsklasser och som finner kärleken. Deras kärlek var förbjuden och Marit döms till döden. I pjäsen får vi följa med i Mats sorgarbete och hans samtal med djävulen och Gud.. Jag hade ganska svaga förväntningar eftersom jag har hört att de skulle vara tråkigt. Men jag måste säga att jag var mycket nöjd när jag lämnade salongen:) Skådespelarna var grymma, och hela pjäsen var mycket genomtänkt. Himlaspelet som pjäs introducerades på 1940-talet i Leksand och har satts upp varje år sedan dess.

Piratfesten 2010

Jag kan bara sammanfatta piratfesten med två ord grymt roligt:) Hela festen var helt galen. Nästan alla var utklädda till pirater och stämningen var på topp...  Dagen började med att vi hissade upp piratflaggan vid halv tre, när vi började bege oss från Insjön till Leksand med båt. Vi stannade längs vägen och åt picknick på en brygga. Vid sex tiden var vi framme utanför kyrkudden där vi band fast våran båt i de andra. Sen var festen i gång:-) Alla båtar samlades runt ett gammalt vrak som hålls uppe med hjälp av vattenpumpar. På båten har några duktiga killar fixat dansgolv och stor ljudanläggning, så det kändes som att vara inne på en nattklubb, riktigt fränt.. Men de bästa av allt var att vi hade supertur med vädret. Kvällen var helt magisk!!
Jag som pirat.. Kolla in mitt snygga svärd.. hahapiraterna, Marie, Maria och KatarinaLördag = piratfest

Hej på er! Hoppas att ni mår bra... Idag är det dags för den stora piratfesten vid kyrkudden i Leksand. Det brukar vara cirka 30 - 40 båtar som samlas och alla måste vara utklädda till pirater. De kommer nog bli skoj. Får återkomma i morgon och berätta hur det var. Nu ska vi lasta båten med mat och vin och sakta bege oss till Leksand. Hoppas ni får en trevlig lördag:) kram på er

Tacitus

För er som är intresserade av historia så är den här hemsidan ganska givande:


http://www.tacitus.nu

Nordiska museet

Jag brukar ofta köpa på mig lite saker när jag besöker museer och andra turist attraktioner som har historisk anknytning. Det gör jag eftersom det kan vara bra undervisningsmaterial. Jag tror att det ibland kan vara bra för eleverna att få titta och känna på saker för att kunna lära sig. Jag köpte till exempel avtryck av mynt från Thudors dynastin i England från 1500-talet när jag besökte The Towers i London. Som ni kanske fattar så är det jag och turistpensionärerna som hänger i museeumshopen... haha. Nåväl nu när jag var på Nordiska museet för några veckor sedan besökte jag givetvis deras butik. Hittade inget som jag skulle kunna använda som undervisningsmaterial men jag hittade något till mig själv. Ett handgjort armband med Leksandsbandet, från Borås hemslöjd, tror de kostade cirka 350 kr. Såg armbandet första gången i Nusnäs och när jag såg det igen i Stockholm så slog jag till. I love it:)
Det fanns två olika vykort med dräkter på i butiken, den ena kändes mycket bekant. När jag vände på kortet så stod det Åhls sockendräkt. Inte så konstigt att jag kände ingen dräktern:) Lite fränt tycker jag att vi finns representerade på Nordiska museet:)  (Åhls = Insjön)

Onsdagens fundering...

Hoppas att allt är bra med er! Jag känner mig mycket trött och sliten. Känns som att bara ett besök på ett spa i ett år skulle kunna återge mina krafter. De är kanske inte så konstigt att jag känner mig trött. Våren var för mig ganska jobbig både privat och i skolan.. Jag har flyttat fram och tillbaka och jag har börjat studera ett nytt ämne, som för mig är okänd mark. Redan i maj kände jag att jag var helt slut, jag skäms för att berätta det här men den sista delkursen på fem veckor innehöll 8 föreläsningar och cirka 700 sidor att läsa och examinerades med en hemtenta.. Jag kollade på 6 föreläsningar och läste max 30 sidor av litteraturen, lyckades få ihop min hemtenta på det och fick ett G+ (VG är max) haha.. Fy va jag är hemsk.. Men jag orkade inte, alla krafter var slut. Som tur var kunde jag gå på rutin och fick ihop en ganska bra hemtenta ändå. Kursen som var innan den var som jag redan har skrivit förut en mardröm.. Inte så konstigt kanske med tanke på att vi skulle lära oss hela det finansiella systemet, finans och penningpolitik, den svenska modellen och Afrikas ekonomiska läge på fem veckor.. Helt galet, många tårar fälldes, men de gick ju också väldigt bra:) Nåväl åter till spåret. När jag nu har känt att de har varit så tungt har alltid känt att de känns bra nu när de bara är två år kvar av min femåriga utbildning. Och idag slog de mig, att det sista året kommer bestå av Samhällskunskap IIII vilket innebär att jag ska skriva en D-uppsats på 30 hp, och att de håller på hela terminen. Sista terminen består av pedagogik som är uppdelade i fem veckor praktik, en c-uppsats på 10 veckor.. Och då är det bara fem veckor kvar på terminen som är på campus. Det innebär att det sista året kommer jag bara var i skolan 5 veckor, förutom handledning några dagrar... Är inte det helt galet? Jag kan bara citera min syster "du börjar bli färdigbakad" hihi!!!  Nu känns det mycket bättre:)

Historisk kalender: 6 juli

6 juli 1923 blev Sovjetunionen en officiell stat

Historisk kalender: 5 juli

5 juli 1568 kröns Karin Månsdotter till svensk drottning, sedan hon vigts med Erik XIV vid ett officiellt bröllop dagen innan.

Bröllop

Igår var jag på mitt andra bröllop den här sommaren. Det var Hanna och Andreas som blev fru och man:) De var så fina båda två!! Festen hölls vid Tibble bystuga där de hade byggt upp ett jätte stort tält. Maten hade min kära syster komponerat ihop, och bestod av tappasrätter, mycket gott:)  Vinglasen stod aldrig tomma och jag kom hem halv tre. Helt enkelt ett kanooon lyckat bröllop:)Brudparet utanför Åhls kyrka


Partytältet som var dekorerat med vitt tyg invändigt.. Otroligt fint:)RSS 2.0