Historisk kalender: 30 juni

30 juni 1997 – Släpps den första delen i författaren J.K. Rowlings bokserie om trollkarlen Harry Potter, Harry Potter and the Philosopher's Stone, utges på engelska.Snabbfakta

Böckerna handlar om den föräldralöse Harry Potter som har vuxit upp hos sin döda mors släktingar, den stränga familjen Dursley, men som på sin elvaårsdag får reda på av halvjätten Rubeus Hagrid att han är trollkarl, att han inte hör hemma hos mugglar-familjen (mugglare är icke-magiska människor), och att han antagits till utbildning på internatskolan Hogwarts. När familjen Dursley vägrar låta honom åka blir Harry hämtad av den vänlige halvjätten Hagrid som visar honom vägen till skolan.

På skolan får han sina första vänner trollkarlen Ron Weasley och mugglarfödda Hermione Granger, ett par fiender, bl.a. Draco Malfoy som kommer från en av de "renblodiga" trollkarlsfamiljerna, och läraren Severus Snape som verkar ha något emot Harry från början. Harry får också en förebild i den vise rektorn Albus Dumbledore, men än viktigare: under sin utbildning får han reda på mer och mer om sina föräldrar, Lily (f. Evans) och James Potter, som dog medan de kämpade mot den ondaste trollkarlen genom tiderna, Lord Voldemort. Det var bara hans mors kärlek som räddade Harry från överfallet, med ett litet blixtformat ärr i pannan som enda resultat. Voldemort däremot blev så svag att hans anhängare trodde att han dog. Men när Harry kommer till Hogwarts märker han allt fler tecken på att Voldemort är på väg tillbaka och att många människor riskerar att dö i den stora kampen mot Voldemort och hans dödsätare.


Måndag

Idag har jag mått lite halvdåligt, jag har lite feber och känner mig krasslig i halsen. Trots detta åkte jag och mamma på utflykt till Siljansnäs och Buffelsanna där vi åt sommarbuffé och tittade på den underbara utsikten. Efter det stannade vi på Jobs handtryck och tittade lite. Jag hittade en liten söt väska som jag köpte:)


Min nya sommar väska från Jobs handtryck i läder för 400 kr

Bakning

Hej på er:) Jag hittade nyss en ganska rolig hemsida för dem som är intresserad av att laga mat och baka.. www.bagarenochkocken.se 


Midsommar

Hej på er! Hoppas att allt är bra med er och att ni har/haft en toppen midsommarhelg. Själv så har jag jobbat hela helgen:( men lite festligheter har jag hunnit med:) Igår efter jobbet cyklade ett glatt gäng upp till Leksand, de 8 kilometerna varvades med tipspromenad längs vägen. I leksand kollade vi givetvis på midsommarstångs resningen i gropen!
¨

Sveriges längsta midsommarstång finns i Leksand...
Ganska mycket folk, tror att det brukar samlas cirka 10000 personer vid midsommarstångs resningen i gropen.


Tisdagskul som inte blev så tisdagskul

I går skulle jag och tjejerna åka upp till Rättvik på tisdagskul. Klockan var cirka halv tio på kvällen när vi lämnade Insjön. Jag valde att vara nykter och köra till rättvik igår. När vi närmade oss leksands rastplats vid riksväg 70 så ser jag en bil på rastplatsen som börjar rulla. Jag tänker för mig själv att om den bilen kör ut nu så är han en idiot (eftersom jag inte var långt ifrån, och de är en 90 väg). Bilen svänger ut och jag får sätta mig på bromsen och tutar. När bilen framför oss har fått upp farten till 70-80 km/h så ser vi att den börjar gunga ut på vägkanten, sen kör den rakt in i körfältet mot andra sidan, och sen väjar den tvärt av mot andra sidan och kör ner i diket. . . Min första tanken var att de var någon som hade fått en hjärtattack eller något liknande. Vi stannar bilen, Sjuksyster Sara ringer 112. Det stannade även två bilar efter oss. Vi springer till bilen och ser att de sitter två unga killar i den. Bilens framvagn var förstörd, men de verkade inte skadade. Ambulansen och brandkåren kommer efter fem minuter... Vi står helt stilla och är chockade. Tankar börjar dyka upp i huvudet, tänk om jag inte hade varit observant, tänk om vi hade kunnat gjort oss illa. Efter ett tag så fick vi veta att polisen hade lämnat Mora och var på väg dit, och eftersom vi larmade fick vi lov att stanna kvar och vittna.. Så efter 50 minuters väntan på polisen och 35 myggbett senare kunde vi lämna platsen... De blev inget tisdagskul den kvällen.. Den blev te och en stor glass med jordgubbar på Skutan istället..

Stockholm

Förra veckan var jag i Stockholm i fem dagar och hälsade på Pontus och Klara. När de jobbade gick jag runt i stan och försökte lära mig den. Jag måste säga att jag tycker att de gick ganska bra:) Jag hann med en hel del shopping och några museum besök. Jag besökte bland annat, Nordiska museet, National museet och Vasamuseet. Blev dock mest imponerad av National museet. Jag fick runt där i flera timmar och kände till slut att jag skulle kunna flytta dit min säng och bo där. hihi, ja vet, jag är en nörd:) Jag var och åt middag med mina mina underbara kusiner Robin och Jens med deras respektive, mycket trevligt. Måste även Gratulera Robin som snart är klar med sin doktorsavhandling i matematik. Jag hann även med att umgås med Sofia H. Jag följde med hennes till hennes jobb. Hon jobbar i en  butiken som heter Garbo som ligger på en tvärgata vid Karlavägen. De säljer nyproducerade möbler som målas om så att de ser gamla ut. Verkligen en jätte fin butik... Summa summarum så hade jag en underbar mini semester i Stockholm:)


Eftersom jag är lite fånig så tycker jag att de är jätte roligt att se orginalmålningar. På Nationalmuseet hade de en hel del fina målningar. Ni kanske känner igen dessa målningar från olika böcker osv..

Drottning KristinaGustav III kröning

 Marie AntoinetteSkeppet Vasa


Helgens bröllop

Det var inte bara Daniel och Viktoria som gifte sig i lördags, de gjorde även min barndomskompis Malin med sin Fredrik i Åhls kyrka. Det var mitt första bröllop som jag någonsin har varit på, så det var lite speciellt för mig. Kan sammanfatta hela dagen med att det var otroligt fint:)
Malin och FredrikTitta va fin efterrätten blev som jag bakade, den var dessutom supergod:)

Lördag

Hej på er! Hoppas att allt är bra med er! Jag har varit på mini semester i Stockholm, det var mycket trevligt. Nu ska jag börja göra i ordning mig till Malin och Fredriks bröllop som börjar klockan två. Får uppdatera er senare:) Ni får ha en trevlig lördag! kram

Storbak...

Igår fick jag ett sms av min kompis Malin som ska gifta sig nästa lördag. I sms frågade hon om jag kunde baka 160 stycken kladdkakemuffins till hennes bröllop. Och snäll som man är ställde jag självklar upp. Nu efter 4 timmar, 16 smetar, och 36 ägg känner jag mig ganska mör i kroppen, och jag bara väntar på träningsverken som kommer att komma i armarna av allt vispande. huvva. Jag har också konstaterat att mina drömmar om att kanske öppna ett café nu är ett minne blott. hehe. Som tur var kom Malin förbi och hjälpte mig och matade mig med jordgubbar, det tackar jag för:)
Historisk kalender: 9 juni

9 juni 1870 – avlider Charles Dickens, brittisk författare.Snabbfakta

Redan under sin livstid rönte Dickens författarkonst stor popularitet över hela världen och han prisades för sitt rika berättande och minnesvärda romanfigurer. Dickens anses som en av de största engelskspråkiga författarna och han var den mest framträdande romanförfattaren under den viktorianska eran. Ett mått på Dickens popularitet är att ingen av hans romaner eller noveller har slutat tryckas på engelska. Dickens skrev huvudsakligen följetongsromaner, vilket var en vanlig form för skönlitteratur på den tiden.


Han är bland annat känd för Figurer som Ebenezer Scrooge, Fagin, Mrs Gamp, Charles Darnay, Oliver Twist, Micawber, Abel Magwitch, Pecksniff, Miss Havisham, Wackford Squeers.
Historisk kalender: 8 juni

8 juni 793  Inleds vikingatiden när klostret Lindisfarne i norra England plundras.


Snabbfakta

Vikingatiden är den skandinaviska järnålderns sista period, cirka 790-1100 e.Kr. Begreppet används framför allt vid beskrivning av Nordens historia, men också i brittisk och irländsk historieskrivning. Perioden räknas i andra delar av Europa antingen likaledes som en del av järnåldern eller som del av den tidiga medeltiden.

Skandinaviens befolkning ökade kraftigt samtidigt som skeppsbyggarkonsten utvecklades. Detta var bidragande orsaker till de första vikingatågen, det vill säga plundringar som vikingar, båtburna krigare från Skandinavien, utförde runt om i Europa. Den 8 juni 793 plundrade vikingar klostret Lindisfarne på Englands östkust, en attack som snart följdes av otaliga krigståg, men också handel och kolonisation. I öster sökte sig nordbor i stora mängder ned utmed de ryska floderna. De kom som handelsmän eller som blivande "väringar", det vill säga värvade soldater i den östromerske kejsarens armé och flotta, men också som erövrare. Enligt traditionen skall det första ryska riket ha grundats från Sveariket.

Merparten av nordborna under vikingatiden levde dock ett stillsamt liv som bönder, och torde knappast ha kallat sig vikingar. I isländska sagor används beteckningen norroenir menn ("norröna män") för att beteckna Nordens befolkning. Genom den bevarade litteraturskatt som finns i de isländska handskrifterna från 1100- och 1200-talet samt från runstenarnas texter känner man många detaljer om folkens liv under vikingatiden.


Måndag, sammanfattning av helgens bravader


Hej på er! Jag har precis vaknat efter en utmattande och mycket rolig helg.. Är så glad över att vara ledig idag:) I fredags var jag på examensfest hos Sara som nu är klar sjuksköterska:) Lördagen då var det möhippa för Hanna och på Söndagen var det möhippa för Malin. Här kommer en snabb sammanfattning:)

Lördag Hanns Möhippa

Dagens tema var Dallas:) Dagen började klockan 08,00 med kyrkbåtrodd och champagne frukost i Rönnäs. Efter det bar det iväg till Nusnäs där Hanna fick måla sina egna träskor. Sedan blev det lunch på Sjövillan samt spa på Gyllene hornet i tällberg. Kvällen bestod av trerätters middag på Insjöns hotell som vi fick till laga själv (självklart med kocken vid sidan om oss) Dagen avslutades på Skutan i Leksand:)Snygga brudar...Lina, Syster yster och den blivande bruden Hanna

Söta Malin som viker servetterMickan och Sara fixar dukningen ute på altanen i solen
Söndag  Malins Möhippa

Dagens tema var turister, Malins skulle guida oss på hjultorget och presentera alla butiker, efter det bar det iväg till långsjön där det dukades upp piknick. Efter det for vi till Borlänge och körde laserdome (riktigt skoj, och svettigt) Kvällen avslutades med en mysig middag i en fäbod utanför Leksand.
Malin i sina fina kläder på Hjultorget :)
Inne på Clas, Malin berättade om allt en blivande fru måste ha i sitt hem

Fäbodstugan i riktig allmoge stilSumman av kardemumman, kan jag säga att jag har haft en riktigt rolig helg, med många nya fina minnen som jag kommer bära med mig!


åldersnoja

Idag kom jag på mig själv stå och fnissa när jag stod i en provhytt på hm. Jag testade en svart kjol (på bilden), jag hade en 36, och en 38. Storlek 36 passade perfekt och storlekt 38 satt ganska bra. Kruxet var bara det att med 36 kunde jag knappt gå, så jag köpte storlek 38. De jag fnissade över var att jag tänkte att hade det varit för fyra år sedan då hade jag köpt 36:an och skitit i om jag kunde gå eller inte, bara den satt perfekt. Jag tror de där kommer med åldern, det är inte värt längre att till exempel frysa för att man inte vill ha på sig en tjocktröja för att det ser fult ut eller att om det regnar springer man runt i  ballerinaskor, istället för att ha stövlar. haha jag börjar bli gammmal.... Nåväl nu ska jag iväg på en examensfest. Ni får ha en toppen kväll!Fredag = SOMMARLOV!

Hej på er! Hoppas ni mår bra:) Idag tar jag officiellt SOMMARLOV!!! Nu ska jag pilla mig i naveln och dingla med ena tassen utan för hängmattan till slutet av augusti... hehe nej då, men de vore rätt så skönt! Hoppas ni får en trevlig fredag! Kram på er:)

Onsdag

Idag har jag suttit på biblioteket och försökt göra något smart. Har en hemtenta och jag inbillar mig att jag får mer gjort när jag sitter där... Hemtantan går ut på att vi ska skriva om något vetenskapligt problem eller något liknande.. Jag har valt att skriva om paradigm och paradigmskifte och relatera det till två vetenskapliga revolutioner. Intressant va? hehe.. Ett paradigm innebär en tid/period/epok då vetenskapen arbetar innanför samma ramar. När något nytt upptäcks och får så stor konsekvens att man kan tala om en vetenskaplig revolution skapas ett paradigmskifte och vi kommer in i ett nytt paradigm. Några exempel är när vi gick från att tro att jorden var platt till att upptäcka att den var rund, jordens plats i universum, Newtons gravitationslag, ja ni kanske fattar. Jag har valt att göra nedslag vid Newton och Einstein, Newton med gravitationslagen och Einstein med relativitetsteorin. Ganska intressant faktiskt. Förenklat kan man säga att Newton upptäckte att kroppens massa orsakar gravitation och kraften mellan dessa kan beräknas. Einstein förklarade varför materian orsakar gravitation. Visste ni att GPS (satellitbaserat navigatorsystem) bygger på Einsteins teori... Det är dagens lärdom från idag! Det går till så att navigatorsystemet justeras gentemot klockan ombord på satelliten och gentemot satellitens positioner. Nåväl vi får väl se hur den här hemtentan kommer att gå... :)


Jag avslutar med ett citat från Albert Einsteins:


"politik är för ögonblicket. Ekvationer är för evigheten"Tisdag


Idag har jag legat ute och solat. Och som vanligt dyker dessa jäkla fräknar upp. Jag fattar inte var de kommer ifrån och jag blir alltid lika less. Nåväl jag vet att de är en skitsak men jag hatar dem. Enda sedan jag var liten har jag alltid hör, du är så söt som har fräknar och jag har alltid blivit lika arg varje gång. Usch! Jag inbillar mig att om jag har något för ansiktet när jag solar så får jag inga fräknar, eller om jag tvättar ansiktet och skrubbar ansiktet så går de bort. Men nja funkar så där... Någon som har något förslag på hur man gör för att inte få fräknar? (för utom att inte vistas i solen) Nej nu har jag beklagat mig alldeles för mycket. Nu ska jag i väg till Sara och spela kubb! Hoppas ni får en trevlig tisdagskväll! Kram på er:)

Citat

Sanningen och förnuftet är sällan ovänner
Drottning
Kristina

RSS 2.0