Historisk kalender: 2 november

Den 2 november 1755 föds Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen, mer känd under namnet Marie Antoinette,

Snabbfakta
Maria Antoinette föds den 2 november 1755 i Wien, död 16 oktober 1793 i Paris, var drottning av Frankrike och Navarra från 1774 till 1792. Hon var gift med Ludvig XVIav Frankrike.

Marie Antoinette var dotter och näst yngsta barn till Frans I, tysk-romersk kejsare och Maria Teresia av Österrike. Hennes äktenskap arrangerades som ett politiskt resonemangsparti av modern som en symbol för den nya alliansen mellan Frankrike och Österrike. Hon gifte sig den 16 maj 1770 med den blivande kung Ludvig XVI av Frankrike. Eftersom Frankrikes drottning Marie Leszczyńska redan var död, blev hon som kronprinsessa, dauphine, hovets "första dam" redan från början.

 

I Frankrike trivdes Marie Antoinette mindre väl till en början, men efter en tid började hon orientera sig i den kungliga kretsen överlag och i slottet Versailles specifikt. År 1774 avled Ludvigs farfar, Frankrikes kung, och hon blev Frankrikes drottning. Hennes äktenskap var ända fram till år 1777 ofullbordat på grund av att maken led av för trång förhud, något som gjorde hennes ställning inför allmänheten svår, då ett ofullbordat äktenskp inte var giltigt och en drottnings första uppgift var att föda en tronarvinge. Maken tvingades dock till slut att gå med på en operation. År 1778 födde hon sitt första barn, dottern Marie Theresia Charlotte; efter henne föds Ludvig Josef den 22 oktober 1781, Ludvig Charles (Ludvig XVII) och Sophie Helene. Relationen till maken blev efter den sexuella fullbordan bättre, och utvecklades till en harmonisk och ömsesidigt tolerant vänskapsrelation. Hon ska enligt vissa källor haft ett kärleksförhållande med den svenske greven och diplomaten Axel von Fersen d.y., och det påstås att de t.o.m. fått ett barn ihop. Huruvida deras relation var fysisk är omdebatterad, men Fersen spelade en viktig roll i hennes liv från år 1783 och framåt.

 

Vid franska revolutionens ubrott år 1789 invaderades kungliga slottet genom Kvinnotåget till Versailles. Allmänheten attackerade hennes sovrum och hon tvingades då fly till kungens rum. På allmän begäran visade hon sedan upp sig på balkongen för allmänheten. Hovet fördes på allmän begäran till Paris, där de fick bosätta sig i Tuilerierna. Marie Antoinette var nu politiskt aktiv och korresponderade med utlandet om en intervention för att krossa revolutionen. År 1791 gjorde kungafamiljen ett försök att fly till Belgien med hjälp av Axel von Fersen, men greps vid gränsen i Varennes. De fängslades sedan i Temple och hovet upplöstes. Därefter avskaffades monarkin.

Maken ställdes 1793 inför rätta, dömdes till döden och avrättades. Senare samma år skildes även hon från sina barn och ställdes sedan inför rätta. Hon kallades då "änkan Capet". Hon anklagades för högförräderi, och man tog även upp slöseri samt ett påstått sexuelt övergrepp på hennes son. Hon dömdes som skyldig för högförräderi och dömdes till döden genom halshuggning. Under sin fångenskap och rättegång samt vid avrättningen visade Marie-Antoinette upp ett stort lugn. Det enda smycke hon bar under sin vistelse i fängelset var en signetring med en modifikation av Axel von Fersens devis ingraverad - "Tutto a te mi guida", allt leder mig till dig.

Marie Antoinette avrättades med giljotin den 16 oktober 1793, som "änkan Capet" på Place de la Révolution (nuvarande Place de la Concorde) i Paris.

 

 

 

Tavla med Marie Antionette och hennes barn. Tavlan hänger  på Nationalmuseet i Stockholm.


Kommentarer
Postat av: Marie

Har du sett filmen? Tänk om hon levt nu, undrar vad hon hade hittat på?

2010-11-02 @ 18:22:48
URL: http://marielsworld.blogg.se/
Postat av: Svar: Caroline

Ja de har jag. Tror jag kanske har sett filmen 10 -15 gånger. Helt underbart!



Det var ganska fränt i somras när jag besökte Versailles och gick om kring i rummen där hon har vandrat, och där filmen har spelats in! Storslaget är ordet! Men de bästa var nästan slottsträdgården. Den kan jag rekommendera:-)

2010-11-02 @ 18:49:51
URL: http://claracaroline.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0