Visste ni att...

World Bank Group, (WBG) = Världsbanken.

Världsbanken är en fristående överstatlig organisation som samarbetar inom ramen för FN:s ekonomiska och sociala råd. Den består av fem internationella organisationer som är ansvariga för att finansiellt bistå och ge råd åt länder i syftet att främja ekonomisk utveckling och utrota fattigdom. Banken ger ut lån till behövande land där återbetalningen sker under en lång period. De fem organen är:

  • Internationel Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
  • International Finance Corporation (IFC)
  • International Development Association (IDA)
  • Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA)
  • International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)

Världsbanken bildade tillföljd av andra världskriget 1944 vid Bretton Woodskonferensen i USA. Tanken vara att hjälpa till vid uppbyggnaden av Europa och Japan. Resultatet blev dock inte det, eftersom Marshallhjälpen fick den uppgiften. Därför riktades bankens lån till andra delar av världen, där behovet var stort. Med avkolonialiseringen blev behovet av stöd än mer påtagligt och 1960 bildades International Development Association (IDA) som ett komplement till IBRD. Sedan dess har banken utvecklats till Världsbanksgruppen, med en rad uppgifter inom långivning till länder som är i behov av ekonomisk utveckling. Världsbankens högkvarter ligger i Washington och ägs genom det kooperativa medlemsländerna.

USA har vetorätt, motståndarna menar att detta är mycket negativt eftersom USA kan använda det för sitt eget intresse... ÄR DETTA VERKLIGEN DEMOKRATISKT ???

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0