Är jorden ovanligt orolig?
Kan det vara så att jorden just nu är ovanligt oroligt, eller är det så att alla naturkatastrofer som har skett under 2000-talet är helt normala? Kan de kanske vara en effekt av mänsklighetens utvinning av naturen? Jag brukar säga att den dagen då människa förde ner sin händer i jorden och sådde sina första frön började en utvinning av jordens resurser, och sår skars upp. Det jag syftar på är övergången från den neolitiska revolutionen till jordbrukssamhället. Vid den industriella revolutionen kom dessa sår att utvidgas och idag blöder dessa sår samtidigt som de kanalisera till oanade nivåer.
Jag tycker de känns som att det sker och har skett för mycket under de senaste elva åren. Det kan kanske vara så att vi nu med medias hjälp blir mer underrättade om dessa händelser än tidigare. Men även om detta skulle vara fallet så känns det som att jorden är inne i en orolig period.. Jag satt går och funderade på alla naturkatastrofer som har skett efter under 2000-talet.. När jag började räkna efter, har det skett en hel del:
  • Jordbävningen i Indiska oceanen 2004, den näst största jordbävningen sedan mätningarna började. En magnitud på 9,3 uppmättes. Den jättelika tsunami som utlöstes dödade minst 229 000 människor.
  • Jordbävningen i Kashmir 2005 hade en magnitud på 7,6-7,7 och dödade 79 000 människor i Pakistan.
  • Jordbävningen utanför Java i juli 2006, hade en magnitud på 7,7 och utlöste också tsunamis.
  • Jordbävningen i Sichuan 2008, Kina, hade en magnitud på 7,9 och dödade minst 61 150 människor.
  • Jordbävningen i Haiti 2010 som med en magnitud på 7,0 dödade över 200 000 människor, de flesta i Port-au-Prince.
  • Orkanen Katrina, som lade större delen av New Orleans under vatten 2005
  • Limpopo, i Moçambique svämmade över 2000 och lade stora delar av landet under vatten i tre veckor. Översvämningen resulterade i tusentals döda.
  • Vulkanutbrott på Island, Eyjafjallakökull 2010
  • Jordbävning vid Tohoku den 11 mars 2011.
Det här är bara några katastrofer. Till dessa kan man också lägga alla epidemier så som Shars och svininfluensan osv. Enligt Röda Korset dör cirka 80000 -100000 människor varje år i naturkatastrofer. Det motsvarar ungefär en stad som Lund i storlek. Med tanke på Japans rådande situation kan de vara bara att föra sin tankar tillbaka till de andra katastroferna och fundera på vad vi håller på med. Jag erkänner, även jag är en bov i detta drama! Och de är, och kommer att vara svårt att komma ut ur denna onda cykel. Kanske är det redan försent, men vi kan ju alltid försöka. Sänk en tanke till de behövande i Japan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0