Fundering

Jag kollade nyss på aktuellt. De hade ett inslag om hur man skapar ett nytt politiskt parti. För att skapa ett politiskt parti för kommunalval ska man ha minst 50 namnunderskrifter och vid riksdagsvalet ska ett parti ha 1500 namnunderskrifter för att bilda ett parti som får ställa upp i valet. Det slog mig att det kan inte vara allt för svårt att bilda ett nytt parti till kommunalvalet. Till exempel i Leksand bor ca 10,000 invånare. Det kanske är 5000-6000 som får rösta och det kanske är 4000 till 3000 som faktiskt röstar. För att komma in i kommunalfullmäktige ska ett parti få minst 5 procent i valet. I valet i Leksand skulle det innebära att ett nytt parti skulle behöva få minst 200 röster (om man räknar på 4000 personer.) Det innebär att det borde inte vara allt för svårt för ett nytt parti att komma in i kommunen.


Leksands kommun består av flera byar och kritiken mot kommunen har varit stor på senare år. Till exempel har det riktas kritik  mot att de satsar för mycket pengar på Ishockeyn, eller det som ligger i Leksands egna intresse och tänker inte på de andra byarna i Kommunen. I kommunen finns också en ort som heter Insjön (min hemort). Insjön har sedan länge varit känd för sin företagsamhet och sin drivkraft för handel. Redan i början av 1900-talet fanns där ett stort företag känt vid namnet Åhlén och Holm, senare känt som Åhléns. Clas Ohlson är ett till känt företag, därtill kommer också Bergkvist såg och Tomoko hus, men vi får inte glömma alla små näringsidkare . Kort och gott, en stark företagsamhet i Insjön har sina rötter långt tillbaka. Leksand har dock inte alls samma historia. Leksand var en jordbruksby långt in på 1900-talets första hälft. Människorna i Leksand försörjde sig genom var jorden gav, medan människorna i Insjön arbetade och köpte sina nödvändigaste behov. I början av 1970-talet bestämde regeringen att små kommuner skulle slås samman till större, och det blev slutet för Insjöns självständighet. Som ni kanske förstår hade Insjön ett helt annat kapitalflöde med sina företag som nu skulle övergå till Leksands ägo. Insjöns kommun hann precis bygg klart Ipe (som är en idrottsanläggning) och ett badhus var planerat i Insjön, men efter kommunsammanslagningen kom den istället att hamna i Leksand. Som ni kanske förstår blev människor arga när nu Leksands intresse kom först. Ett typ exempel på detta är blommlådorna som står längs vägkanterna. Leksand brukar vara välfylld med blommlådor medan lilla Insjön ska vara glada om det får en eller två blommlådor. En annan nedgradering för insjön var när Leksands kommun bestämde att Insjöns brandstation skulle läggas ned. Rätt konstigt eftersom det finns ett jätte stort sågverk där och andra fabriker. Jag kommer ihåg att vi hade brandövning i Insjöns skola en gång, det tog 25 minuter innan första brandbilen var där.. Varför? jo de hittade inte till skolan. Känns bra, nja... Jag skulle kunna fortsätta hela kvällen med att rabbla upp exempel och tabbar som Leksands kommun har gjort.

Åter till den röda tråden. Varför har ingen Insjöbo reagerat och försökt bilda ett eget parti? för att göra det bättre. Är det lathet? Okunnighet? Eller kan det kanske bero på att man inte tror att någon skulle rösta? Jag har inget svar på detta, men det är värt att tänka på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0