Historisk kalender: 30 juni

30 juni 1997 – Släpps den första delen i författaren J.K. Rowlings bokserie om trollkarlen Harry Potter, Harry Potter and the Philosopher's Stone, utges på engelska.



Snabbfakta

Böckerna handlar om den föräldralöse Harry Potter som har vuxit upp hos sin döda mors släktingar, den stränga familjen Dursley, men som på sin elvaårsdag får reda på av halvjätten Rubeus Hagrid att han är trollkarl, att han inte hör hemma hos mugglar-familjen (mugglare är icke-magiska människor), och att han antagits till utbildning på internatskolan Hogwarts. När familjen Dursley vägrar låta honom åka blir Harry hämtad av den vänlige halvjätten Hagrid som visar honom vägen till skolan.

På skolan får han sina första vänner trollkarlen Ron Weasley och mugglarfödda Hermione Granger, ett par fiender, bl.a. Draco Malfoy som kommer från en av de "renblodiga" trollkarlsfamiljerna, och läraren Severus Snape som verkar ha något emot Harry från början. Harry får också en förebild i den vise rektorn Albus Dumbledore, men än viktigare: under sin utbildning får han reda på mer och mer om sina föräldrar, Lily (f. Evans) och James Potter, som dog medan de kämpade mot den ondaste trollkarlen genom tiderna, Lord Voldemort. Det var bara hans mors kärlek som räddade Harry från överfallet, med ett litet blixtformat ärr i pannan som enda resultat. Voldemort däremot blev så svag att hans anhängare trodde att han dog. Men när Harry kommer till Hogwarts märker han allt fler tecken på att Voldemort är på väg tillbaka och att många människor riskerar att dö i den stora kampen mot Voldemort och hans dödsätare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0