Häxor får offentlig status i Rumänien

Nu är det fritt fram för astrologer, häxor, spåkvinnor och -män och andra liknande yrkesutövare att verka på den rumänska arbetsmarknaden. Genom en nyinstiftad lag har dessa ”siaryrken” fått officiell status. Tvång snarare än frihet, menar utövarna.Att rumänska staten samtidigt hoppas på skatteintäkter från en bransch som tidigare verkat utanför systemet får betraktas som bonus för det allmänna.

Så sent som i september 2010 fick ett liknande lagförslag tummen ner i rumänska nationalförsamlingens senat.Uppenbarligen godtog inte regeringen senatorernas nej.

Hånfulla och förlöjligande kommentarer i rumänsk press och på internet till trots drivs nu lagen igenom.

En annan
grupp som också reagerat starkt är – siarna själva. En självutnämnd häxa har uttalat en förbannelse över politikerna och förvarnat om att hon tänker hämnas på dem.

Redan när senaten försökte stoppa lagen menade många rumäner att de folkvaldas nej var ett utslag av rädsla, bottnande i häxtro, för möjliga förbannelser från en ”yrkesgrupp” som såg rött så fort en lagparagraf var i antågande.

Åter andra
påpekar att med officiell yrkesstatus följer sådant som exempelvis skydd för konsumenter som anlitar dessa yrkeskvinnor och -män.

”Kommer de att utfärda kvitton som sedan kommer att gälla som garantibevis?”, frågar sig signaturen Ben jib på ett nätforum, citerad av australiska nättidningen ABC News.

Benjib fortsätter:

”Om så, ponera bara vilken mängd av klagomål över icke uppfyllda förutsägelser som kommer att dimpa ner i konsumentverkets brevlåda!”

 

 

Källa:  http://www.dn.se/nyheter/varlden/rumanska-siare-och-astrologer-patvingas-yrkesstatus

 

Det här hade man nog aldrig kunnat trott skulle bli verklighet för 500 år sedan när häxjakten spreds som en löpeld genom Europa. Tur att tiden förändras.. haha


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0