Ny kavaj



En ny kavaj inhandlad på Zara i helgen för 499 kr.. Billig och fin:)

Historisk kalender: 30 augusti

30 augusti 1721 – sluts Freden i Nystad mellan Sverige och Ryssland, vilket avslutar stora nordiska kriget.


Snabbfakta


Stora nordiska kriget är en benämning på det krig som fördes i norra och östra Europa 1700-1721. Det medverkande länderna var Sverige, Holstein-Gottorp och 1710-1713 Osmanska riket,  Sachsen-Polen, Danmark-Norge och Ryssland (från 1715 även Preussen och Hannover).
Freden i Nystad är en beteckning på den fred som slöts mellan Sverige och Ryssland den 30 augusti 1721 i Nystad i nuvarande Finland. Freden avslutade det stora nordiska kriget, och innebar att Sverige fick avträda delar av Viborgs och Kexholms län och hela Ingermanland, Estland (med öarna Ösel och Dagö) samt Livland till Ryssland.
Ryssland förbehöll sig rätten att även medla mellan Sverige och Polen i den kommande freden. Så blev dock inte fallet och länderna slöt inte fred officiellt förrän 1732 genom deklarationen med Polen.

Stockholm och träningsläger!

Hej på er! Hoppas ni mår bra:-) I helgen har jag varit i Stockholm och hälsat på Klara och Pontus. Jag har fått för mig att jag ska komma i toppform till december.. Och Klara var inte sen att anmäla sig frivilligt som min träningscoach eftersom hon själv tränar extremt mycket för att komma in på polishögskolan. När jag kom fram till Stockholm i fredags gick vi till Sats för att träna. Klara hade kombinerat ihop ett gympass som tog cirka två timmar med lite vila inkluderat. Behöver jag ens säga att jag hade svårt att gå efter.. På lördags morgonen gick vi ut på en powerwolk. Jag gick även in på en Adidas butik och shoppade lite. Nästa vecka ska jag på minst tre zumba pass:)  Jag måste erkänna att jag känner mig ganska hurtig... Undra hur länge de här ska hålla i sig.. hehe
Nåväl vi tränade inte bara, utan vi var även ut på lite festligheter. Igår kväll körde vi maraton mellan krogarna i Stockholm. Vi besökte Leksandsfesten på Odenplan, Trädgården på Söder, Stampen i Gamla stan och Berns i stan. Helt galet att vi hann med allt på en kväll. Och de bästa utav allt, vi gick in gratis på alla ställen:)

sms med syster...

Jag: Vill du följa med på yoga imorgon?
Syster: Nej har inte tid, jag måste lösa världsfreden tills på fredag!
Jag: Jasåå de lät jobbigt. Jag är så nöjd nu när jag är medlem på gymet eftersom de är så smidigt att boka in sig på pass på internet..
Syster: Det är mindre smidigt att man inte kan träna online...
Jag: Kanske vore en ny affärsidé ;-)
Vad tror ni om det??
HAHA

Tisdag!

Hej på er! Hoppas att ni mår bra?! Med mig är det bara fint. Jag är ledig nu en vecka innan skolan sätter igång igen. Känner att min kropp verkligen behöver det efter sommarens jobb och alla festliga bravader. Funderade allvarligt i söndags om jag skulle gå ide i fem dagar, men jag har istället försökt sova en hel del. Idag vaknade jag halv elva och sov två timmar middag på eftermiddagen.. Ja vet det låter sjukt men jag tror att jag behöver det. Jag har inte sovit middag en ända gång under hela sommaren, och för att vara mig så är det riktigt konstigt. Nåväl Idag har jag varit i Falun på Philipssons bilfirma och fixat lite med min Nizzan.. De var en norsk som backade in i den för några veckor sedan och nu måste det lagas... På kvällen har jag varit ute på promenad med bästa Sara.. Riktigt mysigt!! Ha en trevlig kväll:-)

Historisk kalender: 24 augusti

24 augusti 1632 misslyckade Gustav II Adolf att inta Alte Veste utanför Nürnberg


Historisk kalender: 23 augusti

23 augusti 1973 Inleds Norrmalmstorgsdramat


Snabbfakta

Norrmalmstorgsdramat var ett gisslandrama i Sverige som ägde rum den 23-28 augusti 1973 på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Det var ett av de första tillfällena då kriminalhistoria skrevs direkt i svenska medier, och bidrog till Clark Olofssons berömmelse. Nils Bejerot skulle senare ge namnet stockholmssyndromet åt en aspekt av gisslans upplevelser.

Rånarna och gisslan barrikaderade sig i bankens valv. Två polismän lyckades smyga in i banken och stänga dörren till valvet. Den 26 augusti borrade polisen ett antal hål i taket som först användes för att föra ner en kamera och sedan, den 28 augusti, för att släppa in gas i valvet. För att hindra polisen från att använda gas tvingades gisslan under perioder stå längs väggarna med snaror runt halsen så att de skulle strypas om sövande gas sprutats in i valvet.

Dramat upplöstes i och med att polisen satte in gas. Inga av rånarna eller gisslan skadades.

Födelsedagsfirande en vecka senare..

Idag var det dags att fira min födelsedag hos mor och far med min syster och hennes kille, fast en vecka försent!
Eftersom det var jag som har fyllt år så var det jag som fick stå för maten. På menyn stod min favorit rätt pannbiff med gräddsås, kokt potatis och rotgrönsaker:)
Till efterrätt slängde jag ihop en enkel rulltårta som jag dekorerade med grädde och blåbär.

På besök hos söta Malin

I veckan var jag och Katarina på fikabesök hos den nyblivana frun Malin. Malin och hennes man Fredrik bor i en jättefin lägenhet i Stockholm. Det var så härligt att få träffa Malin eftersom jag inte har träffat henne sedan hennes bröllop i juni.




Katarina



Malin fixar te åt oss:-)

Historisk kalender: 19 augusti

19 augusti 1772 Gustav III genomför en oblodig statskupp.

Dagens dilemma!

Att säga till eller inte...
Idag när jag jobbade kom det in en medelålders kvinna. Efter ett tag såg jag att hon hade toalettpapper som satt fast vid hennes rumpa/byxor.. Jag kände mig ytterst obekväm eftersom jag inte visste om jag skulle säga till henne eller inte. Hur tycker ni man ska göra? Vad skulle ni ha gjort? Jätte svårt eftersom det blir pinsamt hur man än gör det. Men som tur var ringde telefonen och när jag hade pratat klart hade hon lämnat butiken... Nu så här i efterhand ångrar jag mig dock eftersom jag givetvis skulle ha sagt till henne...

PARIS

Nu har vi kommit hem från Paris. Det har varit en toppen resa på alla sätt, men jag önskar nästan att vi hade haft lite mer tid i Paris, för en sak är säkert. Allt tar mer tid än vad man tror. Vi hade två mål med resan. Att besöka Louvren och Versailles.

Här är vi på Louvren. Ni kanske känner igen dessa glaspyramider från en film...

 


På Louvren finns det flesta kända konstnärer representerade.. Ni kanske känner igen den här damen? Hon var bevakad med en vakt på båda sidorna och skottsäkert glas. Mona Lisa är mycket mindre än va man oftast tror, det beror på att vid varje gång tavlan har blivit snodd så har man skurit ut tavlan ur ramen och det har gjort att den har krympt varje gång.




Mamma utan för Louvren


Versailles







Marie Antionettes säng..


Napoleon





Får uppdatera er lite mer senare:)

Classic car week och tisdagskul

Det är Classic car week i Rättvik den här veckan. Hela Rättvik är invaderad av gamla bilar som åker runt runt. Igår var de bilparad med tävling och jag åkte givetvis upp till Linda för att kolla på spektaklet. På kvällen blev det utgång. Hade en mycket trevlig kväll:-)

Stor bakdag

Det finns två saker som jag brinner lite extra för, det ena är historia och det andra är bakning. Idag har jag och min syster varit extra seriösa på bakfronten. Vi har bakat Macarons och Chokladbiskvier.
Chokladbiskvi
Hallonmacarons
Macarons fyllda med vit choklad och daim




Hallonmacarons

Du behöver:
100g madel
2 1/2 florsocker
2 äggvitor
röd hushållsfärg
Mellankrämen:

Röd hushållsfärg
100g rumstempereat smör
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
1/2 dl florsocker
2 msk hallonpuré
1. Skålla och skala mandlarna och låt dem torka. Mal mandlarna och blanda dem med hälften av florsockret i en skål.
2. Vispa äggvitorna i en torr och ren bunke med elvisp. Börja på låg hastighet och öka efter hand. Vispa smeten tills att de blir ett hårt skum. Vänd ner resten av florsockret gradvis under vispningen. Fortsätt att vispa i cirka fem minuter tills att skummet är fast om du vänder upp och ner på bunken. Vänd försiktigt ner madlarna och florsockret i smeten. Häll i lite röd hushållsfärg.
3. Spritsa med hjälp av en plast - eller spritspåse ut smeten i rundlar stora som femkronor på en plåt med bakplåtspapper.
4. Låt kakorna vila i cirka en timme.
5. Sätt på ugnen på 150 grader och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 8-10 minuter. Tills att de blir lite sega inuti.
6. Dra av bakplåtspappret direkt från plåten och låt den svalna. Om det finns möjlighet, lägg då in dem i kylen i några minuter.
7. Rör samman det rumstempererade smöret med vaniljsocker, florsocker, äggulor hallonpuré till en slät kräm. Lägg en klick med smeten mellan två kakor. Lägg in dem i frysen i några minuter.
Macarinerna är hållbara i 1-2 dagar. Det går bra att frysa in kakorna.

Måndag ...




" Sex yngre män sitter anhållna misstänkta för att ha våldtagit en kvinna på campingen Leksand Strand.

Det var vid 23-tiden på lördagskvällen som en kvinna kontaktade personalen vid campingen Leksands Strand, och berättade att hon blivit våldtagen.

Polis kallades till platsen och sex yngre män i åldrarna 16 till 20 år greps och anhölls senare på natten.

De sex är misstänkta för våldtäkt. Polisens har gjort en första teknisk undersökning under ledning av en jouråklagare.

Utredningsarbetet fortsätter i dag då också åklagare från länet kommer att ta över och leda förundersökningen"


Kulturkrock?

Kan det finnas kopplingar till främmande seder och annorlunda kvinnosyn?

Anmäl kommentar
Matte2010-08-02 12:19

SKÄMS PÅ ER

UNDRAR JUST VAD FÖR SLAGS FÖRÄLDRAR DESSA UNGA POJKAR HAR..?

Anmäl kommentar
JENNY2010-08-02 10:37

tok

visst finns det konstiga djur i vår hage,

Anmäl kommentar
s- s-hed2010-08-02 08:03

Källa: http://www.dt.se/brottsplats/article707020.ece  2010-08-02

 


 


 

Fy fan va vidrigt...


RSS 2.0