Dagens konstaterande


Jag är född för sent! Jag skulle ha passat in mycket bättre på 80-talet med mitt hår... hehe

Historisk kalender: 30 april

30 april 1946 födds vår Kung Carl XVI Gustaf på Haga slott

Mina nya trikåbyxor...


Jag har hittat en till kärlek i mitt liv... Mina nya trikåbyxor, eller nu för tiden kanske man säger träningsbyxor:) Jag köpte dem i dag för 400 kr så nu har jag lite press att jag måste träna! :-) För övrigt har jag spenderat kvällen hos familjen Berglund / kollektivet på Kyrkvägen. Haha man kan faktiskt säga att det har blivit ett litet kollektiv. Marie (Frida och Klaras syster) och Tomas har nyss köpt huset, men de får inte vara ensamma en sekund, för nu bor Frida där, Klara är där när hon ska till högskolan, Nisse (deras pappa) och Julius 3 år bor där för tillfället. Sen ibland tar de hand om en kille. Så när hela kollektivet är samlat är de sju personer. Som ni kanske förstår är det inte en lugn minut där... Men de är mycket underhållande att bara sitta och lyssna och titta på vad som händer:) Jag älskar dem alla!!!!

The Priests


När jag känner att jag behöver lugna ner mig lite lyssnar jag på några låtar med The Priests. Fast bara några låtar! Jag har fortfarande meeen sen jag var på klassresa i Tjeckien och besökte en opera i Prag, de sjöng på italienska med översättning på tjeckiska...  Det var hemskt! Plus att det hände inte så mycket på scenen. Jag skäms för att säga det men halva pjäsen hade jag min MP3 i öronen. haha, fy vilken skitunge jag var...  Nåväl min favorit är Ave Maria, den är helt underbar..  Det spelar det ingen roll vem som sjunger den, den är lika fin ändå... :-)

Torsdag

Hej på er! Hoppas att ni mår bra! Jag mår sådär... Jag var på Leksandshallens motsvarighetet till body push igår och det första ledaren säger när man kommer in är. "idag ska vi köra extra hårt eftersom det är min sista gång som ledare, och sköter ni er inte så blir det straffrundor" Behöver jag ens säga att i den stunden började jag förbereda mig på min död.... hahaha Jag har ju gått på spinnig och yoga under våren men på body push arbetar man med helt andra muskler så jag höll inte på att kunna komma upp ur sängen i morse... Och som vanligt var det fröknarna Berglund som lurade med mig på detta... I och för sig kanske det var lite bra! Hoppas ni får en bra torsdag! kram

Onsdag

Hej på er! Jag hoppas att allt är bra. Just nu sitter jag i köket och äter frukost och väntar på att vi ska få sätta i gång med hemtentan som släpps klockan 10,00. Jag funderade just på vad har den här terminen tagit vägen... Det känns som att det nyss var januari, och nu är det cirka en månad kvar till sommarlov, och då är samhällskunskap I klar... helt sjukt! Till sommaren har jag läst i tre år och har två år kvar.. Hoppas de går fort! Min kompis Sara blir klar sjuksköterska till sommaren och vi började plugga samtidigt... Det ger ett perspektiv på vad jag faktiskt har gett mig in på... En femårig utbildning.... Och med den lönen som lärare får.. Det är ju egentligen konstigt att det finns lärarstudenter. Hoppas bara inte att de tar bort loven också... Då dör jag! För de loven har jag planerat in i mitt liv. De är då jag ska kunna umgås med mina framtida barn och ligga och sova i hängmattan i sju veckor på sommaren.. hehe. Nåväl jag har hört att man får semester om man har ett annat jobb också... haha! Men ändå det skulle kännas surt att bli av med cirka 12 veckor lov... Nej nu får jag sluta fundera över det här.. Jag måste ju först få ett jobba;)

Böcker...

Dagens insikt... Jag har över 250 böcker och är 22 år... haha! Gäller att jag skaffar mig ett stort hus om min dröm om ett stort bibliotek ska kunna fungera. Undra hur många böcker jag har när jag är 30....

Historisk kalender: 27 april

27 april 1792 halshuggs Jakob Anckarström som mördade Gustav III.



Sammansvärjning mot Gustav III

 

En grupp missnöjda officerare och högt uppsatts ämbetsmän konspirerar en kupp att döda kungen. De drömde om en ny författning där kungen inte skulle ha något att säga till om. J.J. Ankarström tog på sig uppdraget att mörda kungen. 16 mars 1792 hålls Operans sista maskeradbal för året. Efter flera misslyckade försökt lyckas Ankarström och hans medhjälpare att sätta planen i spel. Kungen hade fått en skriftlig varning, men som så många gånger tidigare så brydde han sig inte i det. Gustav III blev omringad inne i balsalen och sköts. Kungen dör efter 14 dagar på grund av infektion i kulhålet. Sammansvärningen avslöjas och Ankarström avrättas.Kungen dör

 


Min nya kärlek


Min nya kärlek är premium med hasselnötter och nougat från Marabou.
Helt sjukt god. Varje bit är som en dröm. Tveka inte, testa:)

Måndag!

Hej på er! Hoppas att ni har haft en bra helg! Men nu är det en ny vecka med nya möjligheter:) Jag haft en helt späckad dag i dag. Jag har hunnit med en föreläsning, läsa lite kurslitteratur inför hemtentan, och fått min uppsats ventilerat. Jag fick godkänt så det känns grymt skönt:) Vid sex tiden kom Klara förbi och stannade till nio, det var mys!

Historisk kalender: 26 april

26 April 1686 år avlider Magnus Gabriel De la Gardie


När jag nyss besökte Gripsholms slott så hängde den här bilden i en av salongerna. Om jag inte minns fel ska det vara original tavlan som finns där... Det går ofta att hitta många symboliska saker i en sådan här målning. I den här tavlan ser vi att han har ena foten ett trappsteg längre ner än sin frus och det ska symbolisera deras klasstillhörighet i samhället. Hon var av kunglig börd men inte han, och därför har han ena foten ett trappsteg längre ner.



Snabbfakta

Magnus Gabriel De la Gardie
, född 15 oktober 1622 i Reval (nuvarande Tallinn), Estland, död 26 april 1686 på Venngarns slott nära Sigtuna, Stockholms län. Han var svensk greve, riksmarskalk, riksdrots, rikskansler och diktare. Son till Jacob De la Gardie och Ebba Brahe. Gardie gifte sig år 1647 med Maria Eufrosyne av Pfalz, och blev då svåger till den blivande Karl X Gustav. Med henne fick han barnen. Han ligger begravd i Varnhems klosterkyrka.

Och århundrades kalkon är...

JONAS BERGSTRÖM ... Utan konkurrens från någon annan!

Historisk kalender: 25 april

25 april 1744 avlider Anders Celsius

Snabbfakta

Anders Celsius, (född 27 november 1701) var en svensk vetenskapsman och astronom, i tjänst som professor i astronomi vid Uppsala universitet. Han är idag mest känd för celsiusskalan, den hundragradiga termometerskalan. En härledd SI-enhet för temperatur är därför uppkallad efter honom och betecknas med ett stort C: °C.

Gårdagen

Igår blev det utgång. Tanken var att vi skulle gå till Leksandsbaren men vi hamnade på Lucky House i stället. Man skulle lugnt kunna säga att det var vi och 18 åringarna. haha. Det är lite drygt när man inser att man är cirka fem år äldre en alla in där... Lite pensionärsvarning då! Vi fick till och med leka föräldrar på stan.. Hur som helt var det kul att gå ut med tjejerna. Vi är verkligen helt olika varandra men det spelar ingen roll för vi har hur kul som helst i alla fall:)



Det här möttes jag av när jag kom in på Kyrkvägen, Frida var på G... haha
Frida och Sara
Klara

Skönt att Mia fixade mitt hår igår. Jag blev dock utbuad när jag kom hem till mamma och pappa igår eftersom jag hade plattat håret...:( Mamma tyckte jag såg hemsk ut... Och självklart tycker de att jag inte ska göra något åt mitt självfall och mina lockar... Undra om jag ska platta håret i ren protest i en månad... hehe

Lördag

Idag har jag varit med syster yster på Kupolen, vi har shoppat, ätit god mat och fixat till håret. Tack Mia för ett bra jobb:) Nu är jag hos Berglunds... Vi ska snart äta mat som jag tydligen skulle laga... Sen blir det utgång.. Det ska bli skoj! Hoppas att ni får en trevlig kväll:)


Historisk kalender: 24 april

24 April 1184 f.v.t intar Grekerna Troja med hjälp av  den trojanska trähästen

 

 

Snabbfakta

Enligt legenden hade belägringen av Troja varat i tio år, när grekerna kom på en krigslist – en gigantisk, ihålig trähäst. Den byggdes av Eneus och fylldes med grekiska krigare under ledning av Odysseus. Resten av flottan låtsades segla bort, men gömde sig bakom Tenedos. En grekisk spion, Sinon, låtsades vara en kvarlämnad slav och talade om för trojanerna att hästen byggts som ett offer åt Athena och lämnats kvar i hopp om att trojanerna skulle ådra sig hennes vrede genom att bränna den. Trojanerna släpade då in hästen i staden till Athenas tempel, trots Kassandras och Laokoons varningar. För att fira grekernas avtåg ställde trojanerna till en stor fest, och medan de sov ruset av sig smög krigarna ut ur hästen och öppnade stadsportarna åt den grekiska hären, som hade återvänt under tiden. Staden blev plundrad och bränd, och de flesta män dödades och kvinnorna togs som slavar.


v 17

Börjar få lite lätt panik över nästa vecka schema. Det kommer bli otroligt koncentrat med plugg. Ungefär så här ser det ut:

MÅNDAG - min C-uppsats i Historia III ska äntligen ventileras.
(Förväntning - sågad ända ner vid fotknölarna och massvis med komplettering. Jag blir otroligt nöjd om jag får Godkänt)

TISDAG- in till högskolan för seminarium

ONSDAG - hemtenta (Det civila samhället- ett historiskt och teoretiskt perspektiv)

TORSDAG- hemtenta

FREDAG- hemtenta

(förväntning- nja lite smått stressigt låter väl rimligt! Blod, svett och tårar! eller nja kanske inte riktigt, hehe)




Historisk kalender: 23 april

23 April 1847 avlider Erik Gustav Geijer.

Snabbfakta
Erik Gustaf Geijer, född 12 januari 1783 på Ransäters bruk i Värmland, död 23 april 1847 i Stockholm, han var en svensk författare, poet, filosof, historiker och tonsättare. Geijer var en av de största estetikerna och idégivarna i den svenska romantiken. Han betraktas som en av den svenska nationalismens fäder, och efter 1838 blev han även en betydelsefull förespråkare av liberalism.

Kärlek!


Riktig vänskap det är kärlek! Det här är jag och Frida, min bästis sedan ja ungefär 0 år:) De senaste åren har hon varit ute och rest över hela världen, Australien, Irland, Spanien, Frankrike för att nämna några länder. Det har gjort att hon inte har bott hemma på ett bra tag... Men nu på Lördag kommer hon hem och stannar hela sommaren... Det ska bli helt underbart! Hur känner man igen en riktig kompis då? Jo att det kan gå ett två år och när man ses är det fortfarande lika roligt.

Historisk kalender: 22 april

22 April 1870 födds Vladimir Lenin.


Snabbfakta

Vladimir Lenin egentligen Vladimir Iljitj Uljanov född 22 april 1870 i Simbirsk, Ryssland, död 21 januari 1924 i Gorki, Sovjetunionen (i nuv. Ryssland). Lenin var en rysk politiker och marxistisk teoretiker, revolutionsledare samt grundare av leninismen. Han var ledare förbolsjevikpartiet och kom efter oktoberrevolutionen att bli ordförande i Folkkommissariernas råd (Sovnarkom) i Ryska SFSR 1917-1924, som tillsammans med tre andra sovjetrepubliker bildade en socialistisk union 1922; Sovjetunionen.

Däckbyte

Nu har Dennis fått sina sommardäck på sig. Känns skönt att det äntligen blev av. Tack världens bästa pappa för att du hjälpte mig:)

Justitia

Idag i skolan diskutera vi om moralen och normer. Vad är det som bestämmer vilka normer och värderingar vi har? Och vilka instinkter säger till oss att vi inte ska döda eller göra illa någon annan människa? Hur som helt kom vi in på hur människor döms inför lagen och hur rättsväsendet ibland inte kan fälla någon för ett brott om det inte finns tillräckligt bevismaterial, även fast allt tyder på att personen har begått brottet. Då kom självklart fallet med Mats Alm upp. Rättsväsendet generellt över världen symboliseras av Justitia, en kvinna eller moder jord med moralen och normer som bildat lagar som Justitia skyddar.

Justitia, Fru Justitia, rättvisans gudinna i romersk mytologi. Hon motsvarade den grekiska mytologins Dike. I vår tid används hon som en personifikation av juridiken, lagen och rättvisan.

Justitia avbildas oftast med en balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra. I modern tid har det också blivit populärt att förse justitia med ögonbindel. Ögonbindeln skall symbolisera allas likhet under lagarna, alltså att Justitia inte kan se vem som får rätt. Balansvågen står för rättvisa, och svärdet är en symbol för makt.

Justitia brukar finnas som staty utanför eller i domstolar i många delar av världen och avbildad som statyett eller tavla hos många jurister.

 


20100421

Idag har jag varit på Högskolan och haft seminarium. Våran lärare var så nöjd med våran inlämnade uppgifter, det var kul:) Efter skolan åkte jag in till stan för att handla lite på body shop till syrran och själv skulle jag hämta mitt nya pass på polisstationen, men när jag kom dit så skulle de inte öppna förens en timme senare så jag får hämta dem sen. Nu på eftermiddagen har jag varit på ett spinningpass... Och jag måste erkänna att det känns inte som att jag har kommit framåt i min konditionsträning. haha. Jag höll som vanligt på att dö och ramla av cykel:)



Historisk kalender: 21 april

21 April 1889 bildas Sveriges socialdemokratiska arbetarparti.

PO-dag

Idag har jag varit i Mora halva dagen. Vi har haft PO-dag med våra fadder skolor. Alla lärarstudenter har en fadderskola där praktiken sker och som man har som kontaktskola vid den didaktisk utbildningen. dagens PO -dag hölls på Mora Parken där det bjöds på föreläsning och god mat. Föreläsningen " det goda lärandet" hölls av Sven Åke Scherp, han pratade bred värmländska, precis som de gör på bröllopsfotografen. hehe Hans titel på föreläsningen kanske inte riktigt passade in på föreläsningen då en som satt bredvid mig somnade. haha Förutom att den sista akten höll på i två timmar utan rast så var det en ganska bra föreläsning.

Historisk kalender: 19 april

19 April 1632 Polens kung och Sveriges ex-kung Sigismund avlider i Warszawa.

Snabbfakta

Sigismund (född 20 juni 1566Gripsholms slott i Mariefred, död 19 april 1632 i Warszawa, Polen), var kung av Sverige 15921599 och som Sigismund III Vasa (på polska Zygmunt III Waza; på litauiska Zigmantas Vaza) kung av Polen samt storfurste av Litauen 15871632. Sigismund var son till Johan III och Katarina Jagellonica, sonson till Gustav Vasa,

19 april



Nu har jag precis kommit hem från skolan. Idag fick vi tillbaka våra tentor som jag skrev i ett tidigare inlägg att jag fick minst G på, och det visade sig att jag fick VG.. jioo med kommentar "mycket bra!" hehe... Känns riktigt skönt. Det bevisar att ju mer man sliter dess då mer visas det i betygen. Det är verkligen skönt att äntligen få lite betalt för allt slit. (för er som kanske inte vet, så använder Dalarnas Högskola en betygsskala mellan IG - VG) Det finns alltså inget MVG...

Dagens föreläsning handlade om sociala rörelser. Ett mycket intressant område där man kan säga att de fösta sociala rörelsen var den kristna kyrkan som börjades etableras på 900 fVT. Vid franska revolutionens utbrott 1789 är dock som i många andra fall födelsen till de riktiga sociala rörelserna. På 1800-talet kom de politiska partierna, fackrörelser osv till en följd av industrialismen. På 1960-talet uppkom det en ny ungdomskultur som fick de sociala rörelserna att ta ett ytterligare steg mot vart vi är idag. Nåväl nu ska jag nog sova lite middag sen måste jag fortsätta med mitt Pm om postindustrialism.

Måndag

Hej på er! Hoppas att ni har haft en bra helg. Min har varit väldigt lugn. Det kan vara skönt de också ibland:) Nu på morgonen har jag skrivit ett litet Pm om postindustrialism som ska in imorgon. Nu ska jag göra i ordning mig för och åka iväg till Falun där två timmar föreläsning och utvärdering av förra kursen väntar. jippi hehe nja. Här i Leksand strålar solen och det är cirka 3 grader varmt. Hoppas ni får en fin dag. Kram på er!

Dagens citat!

För mannen är kärleken en bisak,
Lord Byron för kvinnan hela tillvaron.

Sommarens andra bröllopsinbjudan


I söndags fick vi den andra bröllopsinbjudan till sommaren. Det är vigseln mellan Hanna Park och Andreas Håll. Det är väl tur att vi känner de där Parkarna så att jag äntligen ska få gå på bröllop. hehe. Det ska bli jätte trevligt! Det känns som att min blogg handlar en hel del om bröllop just nu.. hmm Nej nu ska jag fortsätta med en seminariumuppgift om postindustrialism! jippi

Fredag

hej på er! Hoppas att ni mår bra! Idag är det mysfredag:)
Kloakdoften som präglade lilla Leksand i går var som tur var borta i morse. Kan kanske bero på att de regnade i natt. Hoppas inte den kommer tillbaka. Läste nyss på Facebook att de var någon som hade åkt taxi i Stockholm nyss, vars taxichaufför hade fått en beställning till Bryssel. hehe. Det går ju bra för vissa branscher nu! Men jag lider med alla andra som kanske ska iväg på semester och liknande som behöver ställa in. Hoppas inte att de här fortsätter till vi ska iväg. Men förra gången vulkanen var aktiv varade det i ett år så man vet ju aldrig. Huvva!

Vulkanlukt?

Stack nyss ut huvudet för att plocka in mina pansér över natten och det luktade skit illa ute, en doft som närmast kan likna svavel som att en toalett hade gått sönder.... Usch.. Undra om det kommer från vulkanen på Island... Hmm. Är det kvar i morgon så borde de komma från den.

Det kungliga bröllopet


Nu har det blivade kronprinsparet en egen bröllopssajt. Kolla in den på http://www.royalcourt.se/brollopet.4.1a2467a10ad032dc2680007326.html

Onsdag

Idag har jag varit på Högskolan på förmiddagen. Efter det åkte jag till Plantagen för att köpa lite blommor. Det blev 6 st pansér som jag ska ha vid ytterdörren. Jag tror dock inte att jag vågar ha dem ute över natten än eftersom det fortfarande finns stor risk för frost. På eftermiddagen mötte jag upp Maja på simhallen för ett spinning/ styrkpass. Jag måste erkänna att efter det blev det inte mycket mer gjort. Jag kände mig helt slut i kroppen så jag har legat i soffan och tittat på tv hela kvällen. Nu är det dags för att sova så hoppas jag att jag känner mig lite mer pigg i morgon. God natt och sov sött!





Gustaviansk soffa


Den här fina soffan hittade jag på aktionskompaniets.se Är den inte bara för bedårande?! Soffan är i gustaviansk stil från början av 1800-talet. Den är har en härlig nött vit färg och gulddekorer. Tänk er en dyna som är klädd med Gripsholmstyg i kanske röd eller blå färg, den skulle bli helt underbart fin. Om jag inte minns fel var utgångspriset 4000 kr, inte allt för dyrt. När jag blir stor och har plats ska jag köpa mig en sådan här fin soffa.  :-)

Wiiii

Jag klarade mardrömstentan som jag hade för två och en halv vecka sedan. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv som jag var för den här tenta... Gu sååå skönt :-) Wihoo

Tidsdag

hej på er! Idag är det skoldag för min del, men jag börjar inte för ens halv fyra, lite drygt. Men eftersom jag börjar så sent tänkte jag att jag skulle hinna fixa ett nytt pass inför sommaren. Men när jag kollade passinformationen så visade det sig att de inte gör pass i Falun utan jag måste åka till Borlänge... Typiskt när jag inte vet var polisstationen i Borlänge ligger. Men jag får klura ut det. Visste ni föresten att Polisen har ändrat reglerna för giltigheten på pass till att de nu bara gäller i 5 år om man är vuxen.. skumt, Nåväl nu ska jag kolla på en inspelad föreläsning. Ha en bra dag! Kram

Måndag

hej på er! Hoppas att allt är bra med er och att ni har haft en trevlig helg. Idag har jag känt mig lite seg och sliten. Jag bestämde mig därför för att ta upp min spinning karriär igen. Så klockan halv fem var jag på simhallen med mina gympaskor på. Jag höll på att dö efter fem minuter och jag ganska nära på att ge upp men jag höll mig i 50 minuter. Efter det åkte jag hem och duschade och sedan gick jag ut och gick med Maja i 45 minuter. Är jag inte bara för duktig?! hehe. Skulle ju vara bra om jag kunde hålla i det här. Men sannerligen kommer jag inte det... nej nu ska jag upp och sussa! God Natt och sov sött

Sebastian



Idag fick jag ett balsam från Professional SEBASTIAN volume boosting conditioner av mamma:) Ska bli kul att testa Sebastian eftersom jag är van med Loreal professional. Ska bli mycket intressant att se om det blir något bra resultat!

Ny vårjacka


Jag är så nöjd över min nya vårjacka som jag har köpt på Lindex för 499kr. Jag gillar puffärmarna skarpt:)

Lite nytt


Lite nytt till våren. Ett par ljusrosa örhängen från Glitter för 49 kr och ett ljusrosa nagellack från Kicks för 49 kr från märket Mavela.

Lördag

Igår kväll blev jag bjuden på middag hemma hos min syster och hennes pojkvän Mats. Efter god mat blev det ett av snitt av Millennium, glass och naturgodis. Mums  :)



Kreativa Katarina

Min barndomskompis Katarina är nyss hemkommen från en längre utlandsvistelse i Barcelona. Hon ska nu starta upp sitt företag som är inriktat på att erbjuda skräddarsydda event som t ex bröllop och 50 års fester för dig och dina gäster. Katarina har läst Crossmedia och upplevelseproduktion vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlshamn. Kolla in hennes hemsida och blogg och låt dig inspireras: www.vitlilja.se

Bröllop

Igår fick vi det här brevet med en inbjudan till min barndomsvän Malin och hennes festman Fredriks bröllop :) Det kommer bli det första bröllopet jag kommer att gå på i hela mitt liv, så jag blev verkligen jätte glad! (jag är ju väldigt glad för deras skull också givetvis) Bröllopet kommer stå den 19 juni och vi kommer hem från Malaysia sent på kvällen den 18 juni, så vi får hoppas att de inte blir några komplikationer i våran resplan, det vore riktigt tråkigt i så fall.

100406

Hej på er! Hoppas att ni har haft en trevlig påsk med mycket godis och god mat! Jag hade en underbar helg i Södertälje hos Martin:-) Idag är dock vardagen har igen, som innebär för min del en hel del plugg. Just nu läser jag en kurs om sociala rörelser och samhällsteorier. Det är väldigt intressant, men samtidigt mycket att ta in. Snart kommer mamma förbi och då ska vi ta en promenad. (hon har påsklov) Jag längtar verkligen tills jag är klar med allt plugg och kan börja jobba och få lov:) Snart har jag bara två år kvar, tiden går verkligen sjukt snabbt. Det ska bli sååå skönt. Men samtidigt läskigt att börja söka jobba och bli vuxen. Men den dagen kommer väl för alla. Hoppas ni får en bra dag! kram

Söndag

Idag innan jag skulle åka hem besökte jag och Martin Gripsholms slott. Gripsholms slott ligger i Mariefred vackert beläget vid Mälaren. Slottet har sina rötter på 1300-talet men det var först när Gustav Vasa bestämde sig att använda Gripsholm som en försvarsfästning, som slottet började få sitt riktiga utseende. Sedan dess har många kungar och drottningar brukat slottet. Idag är det nationalmuseet som driver Gripsholms slott.



Tack Martin för att du ställer upp och följer med mig på mina slottsbesök. Jag vet att du inte är lika förtjust i det som jag, men jag är ytterst tacksam för att du följer med mig! :-)

Igår

Igår kom jag till Södertälje vid ett tiden. Efter lite vila åkte vi till Kungens kurva för ett besök på IKEA. Det var inget speciellet vi behövde utan vi ögonshoppade mest. Det var dock helt sjukt mycket folk, så det var ganska jobbigt.






Efter IKEA besöket gick vi in i en närliggande galleria. Vi gick in på Media Markt och jag måste säga att jag har aldrig varit inne i en större vitvarubutik. Det fanns inte fem olika spisar utan 40 stycken, helt sjukt. Men mycket roligt. Jag hittade bland annat den här tvättmaskinen från SMEG. Riktigt fräään, man öppnar dörren och där är tvättmaskinen och på toppen finns en tvättställ, allt i ett.

Påskfirande

I torsdags var jag, Linda och Mats inbjudna till Mor och Far på påskmiddag. Mamma hade lagat en underbar middag!





Årets påskägg köpte jag på Åhléns. Visst är de fina? Jag tycker det var så roliga eftersom påskägget står upp i stället för att det ligger.




Skärtorsdagen

Skärtorsdagen är en högtidsdag som infaller torsdagen före påsk (2010 innebär detta den 1 april), dagen före långfredagen. Denna dag firar kristenheten att Jesus instiftade nattvarden. Bakgrunden var att Jesus den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Vissa exegeter menar att han då förklarade symboliken hos ett av bröden och en av bägarna (de som judarna menade tillhörde den stundande Elia), som sin kropp respektive sitt blod.

Namnet kommer av "skära" som förr betydde "rena", vilket syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före deras sista måltid, sefottvagning.

Under Skärtorsdagens mässa sjunges Lovsången Gloria den enda gången under Fastan. Efter att klockorna har ringt samman till mässan förblir de tysta till Gudstjänsten under Påsknatten/Påskdagen.

Altaret kläds på kvällen i regel av efter avslutad mässa; ljus, blommor, vaser, dukar - allt bärs bort. Den gudstjänstfirande församlingen kan be Psaltaren 22, "De delade mina kläder mellan sig". Altaret står bart och utblottat som Kristus denna natt.

 

Skärtorsdagen är enligt folktron framför allt den dag då häxorna begav sig till Blåkulla på lämpligt redskap. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd.

Nya asatroende använder istället denna asen Tors dag till att förbereda vårblotet. För vissa får det skära då syfta på den bleka ansiktsfärg Tor ådragit sig under vinterhalvåret. Dagens "häxor" associerar även färden med rening, i så motto att den eld som erbjuds i Blåkulla kan befria dem från den klåda, som vissa kvalster med "skärtor" likljudande benämning orsakar.

Skärtorsdagen folkseder innehåller utklädningsupptåg för barn, en sed som har uppstått under 1900-talet i Stockholms villaförorter och som kan förekomma på olika dagar under påskhelgen i olika delar av landet. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål.


Wioo

Idag var det dags att besikta min lilla pärla. Pappa var snäll och följde med mig till bilprovningen, och jag tror att han var mer nervös än vad jag var... Men vet ni vad, den gick igenom fläckfritt:-) Känns såå skönt! Efter bilprovningen bjöd pappa mig på frukost på Fricks konditor:) Ikväll ska jag ha påskmys med familjen och imorgon bär det av till Södertälje på Herrgårsweekend (hehe)  med min älskling!




RSS 2.0