Historisk kalender: 28 februari

28 februari år 1986 mördas statsminister Olof Palme på Sveavägen i Stockholm.


Snabbfakta

Palmemordet är benämningen på den händelse då Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme (S) sköts till döds i korsningenSveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm på fredagskvällen den 28 februari 1986 klockan 23.21.

Efter mordet följdes ett flertal spår i Palmeutredningen, däribland "PKK-spåret", "33-åringen" och "Sydafrikaspåret", men dessa ledde inte till någon framgång. I december 1988 blev Christer Pettersson anhållen för mordet, och dömdes 1989 av Stockholms tingsrätt men frikändes av en enig hovrätt i november samma år. Misstankarna mot Christer Pettersson kvarstod dock och en resning begärdes avriksåklagaren i december 1997, men denna avslogs av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998, och Christer Pettersson avled den 29 september 2004.


Jitterbuggar

Idag var jag och mor och fikade på ett konditori i Leksand. Jag var supersugen på en jitterbugg, men de hade dem inte, så då bestämde jag mig för att gå hem och baka jitterbuggar istället. :-) Om du också är sugen på att baka jitterbuggar hittar du receptet här nedanför
Du behöver

MÖRDEG

4,5 dl -5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gram smör eller margarin

FYLLNING

2 st äggvitor
4 msk socker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Deg:Hacka samman allt till en deg.Låt vila svalt.
  2. Fyllning:Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
  3. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till drygt en halv centimeter tjock rektangel,16x30 cm.
  4. Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor.
  5. Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund.Skär dem sedan med en vass kniv i ca.0,5 cm tjocka skivor.
  6. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper.Grädda mitt i ugnen 12-15 min.

Trännnnningsveeerk

Hualia va jag har träningsverk, både i ben och armar. Jag vill bli starkare i armarna så i går tog jag mig in på okänd mark och besökte andra delar av gymmet än vad jag brukar göra.. Något som jag ångrar så här i efterhand.. Det resulterade nämligen i att jag vaknade i natt av att det värkte något så fruktansvärt i kroppen. Huaa.. Vad man måste stå ut med för att bli så här fin...
Äcsh fast jag är nog rätt nöjd med att inte ha alldeles för mycket muskler, men lite till skulle ju inte skada

Enkel och mumsig vit chokladmousse




Du behöver:
2 dl grädde
200g vit choklad.
1 äggula
Passande frukt eller bär




Gör så här:
1. Vispa grädden i en bunke
2. Smält den vita chokladen i mikro eller i vattenbad
3. Blanda försiktigt ner chokladen i grädden. Var noga med att röra samtidigt
4. Låt moussen stå kallt i kylskåpet i ca en timme
5. Häll upp moussen i fina skålar och garnera med frukt eller bär!
4. Häll i äggulan och blanda om

Mor och jag

Min mamma brukar ofta säga "titta på mig, så kommer du se ut när du är 57 år" och jag svara nej nej nej finns inte en chans att jag kommer.. Mamma svara " Joho kolla på korten från när jag var i din ålder, vi är ju jätte lika" Jag är inte benägen att hålla med..
Min fina mor när hon var 18 år

Och så här ser jag ut...

Belöningssystem

Jag kör med belöningssystem. När jag har varit duktig eller om jag är klar med något i skolan, ja då tycker jag att jag kan få unna mig något;-) hehe.  Igår hittade jag den här fina schalen på MQ. Jag var inne och tittade på den två gånger innan jag köpte den. Jag kom på att den kommer bli jättefin till min bruna skinnjacka till våren, och då gick det inte att låta bli. Och när jag väl hade börjat tänka på min skinnjacka ja då hittade jag givetvis ett par jätte fina bruna stövlar som också kommer passa fint till jackan... När jag kom hem slog det mig. Jahapp nu har jag visst fyra par bruna stövlar... Mycket nödvändigt!

Historisk kalender: 18 februari

Februari år 1753 hade februari månad bara 17 dagar på grund av att den gregorianska kalendern infördes i Sverige


Gregorianska kalendern eller Nya stilen är den kalender som används i de flesta av jordens länder. Den föreslogs av Aloysius Lilius och antogs av påven Gregorius XIII 24 februari 1582 genom bullan Inter gravissimas, som en mindre ändring av den julianska kalendern.

I det protestantiska Sverige var det i början starkt motstånd att införa ett bruk angivet av Påven, katolicismens högste företrädare. Som en religionsneutral kompromiss föreslog astronomiprofessorn vid Uppsala Universitet, Anders (Andrea) Spole att man från och med år 1700 skulle införa samma ändring som Påven fastställt, men i stället utgå frånmidvintersolståndet, 10 dagar före nyår. Den gregorianska kalendern infördes i Danmark och Norge, men i Sverige föll Spoles förslag. Det dröjde ända till 1753 innan den gregorianska kalendern infördes i Sverige.

I den västliga världen förekom alltså parallellt under åtskilliga år två olika kalendrar, den gamla stilen och den nya stilen. Över hela Europa rådde stor oreda i tideräkningen. Genomsnittsåret i den julianska kalendern var 365,25 dygn långt men eftersom det genomsnittliga solåret är cirka 365,2422 dygn kommer kalendern så småningom i otakt medårstiderna. I den julianska kalendern var ett år skottår om årtalet var jämnt delbart med fyra. I den gregorianska kalendern gäller samma sak, med undantag för årtal som är jämna århundraden, dessa är inte skottår såvida årtalet ej är jämnt delbara med 400. Detta innebär att exempelvis åren 1800 och 1900 ej var skottår, medan 2000 var skottår. Den gregorianska kalendern får i genomsnitt 365,2425 dygn på ett år, vilket idag ger ett fel på bara ett dygn per cirka 3000 år.

 

Åren i den gregorianska kalendern räknas efter Kristi presumtiva födelse, där kalenderns epok, det första året, är år 1. Förkortningarna "e Kr" eller "f Kr" används parallellt med vt (vår tideräkning) eller fvt för att förtydliga att årtalet avser efter respektive före epoken; utan förkortning är det normalt underförstått att åren efter epoken avses. Kristi födelse tros ha uppskattats fel med några år, då Jesus enligt senare uträkningar skall vara född år 7 till 4 f Kr, men systemet är så inarbetat att det fortfarande används.

 

 


Marcus Birro: Att älska är svårt

"Det finns inget rent kvar",sjunger Thåström i Imperiet från 1985.
Det är knappast renare nu. Det mesta är en sorts sugande gyttja av futtigheter. Ingenting får vara heligt längre. Allt ska släpas i smutsen. Det uppfattas som progressivt och radikalt att omänskliggöra grundläggande värderingar som livets okränkbara värde, Gud, kärlek och sexualitet.
Allting säljs till lågt pris. Vi tror oss göra en god affär när vi skänker bort våra kroppar, vår tro och vår värdighet. Vilket misstag det är.

Vår samtid är en kran som vi öppnar och glömmer bort. Allt av värde rinner ur oss.
Gud är det särskilt populärt att håna. Till och med i kyrkan. Vilken obarmhärtig skam att Svenska Kyrkan, med ett darrande leende får man förmoda, öppnar sina dörrar för befängda konstnärers fixering vid nedmonterandet av allt heligt.
Jesus blir bög i läderbyxor och alla stumma ateister nickar med i samförstånd. När en annan konstnär gör rondellhundar av profeten Mohammed förvånas vi över de troendes indignation och förtvivlan. Konstnären lyfts in i värmen och prisas för sin medelmåttighet.
Som om dessa ständiga attacker på troende skulle vara modigt. Som om uppluckrandet av tro, helighet och tröst, skulle vara en ärbar bedrift. Vilket misstag det är.
Det är bara lathet. Det är futtigt och ovärdigt. Alla kan hata, det är enkelt. Att älska är tusen gånger svårare.

Det är varken progressivt eller beundransvärt att spotta på folks tro. Det är billigt och enkelt. Det är att dundra in med en bulldozer i ett hav av öppna dörrar.
Människor som lever sina liv utan något heligt missar flera dimensioner av tillvaron. Det är en helt och hållet magisk värld där döden inte är det slutgiltiga mörkret, där trygghet är på riktigt, där samtalet med Gud är en kärleksrelation genom livet, där trösten finns bara en liten bit bort, precis där ljuset bryts.
Människor utan känsla för helighet kommer en dag upptäcka att livet planas ut, att tillvaron går ner för landning på en enda grå åker av värkande vardag. Det finns mysterium som inte går att lösa, men som lättar på förlåten och skänker dig lugna drömmar alla stormiga nätter.

Det finns en saga som väntar på att bli läst, men slarvar man bort sitt liv på världsliga ting, på fyllor, plast och cynism, så missar man den där sagan. Mysteriet förblir olöst. Sagan blir aldrig läst.
Utan helighet kommer dina tårar aldrig sluta rinna. Om du envisas med att trampa på allt heligt, och blundar för miraklet, kommer du aldrig hitta källan till de där tårarna. Din kran kommer stå öppen tills allt ditt ljus har runnit ut och du sitter ensam, yr och full av mörker och vind.
När du hånskrattar åt min tro eller min svaghet är jag inte längre där. Jag är där trösten är.

Livet har ett okränkbart värde, långt bortanför allt politiskt korrekt och slentrianmässiga konstruktion. Ni kan håna tills all luft runnit ur er. Ni kan förstöra med all er kraft. För vi andra är inte ens där längre. Vi andra har rört oss bort från det som drar ner och utplånar oss.
Tidens nycker, människors längtan att splittra och söndra, våra naiva försök att slå oss ut ur en andlig ordning, är korta sekunder av tillfälliga segrar. Hatet är hårt, smärtsamt men kort. Kärleken har ett långt minne och du ryms i detta minne, du också. Mysteriet står kvar, även om du inte bryr dig om att lösa det.
Författare: Marcus Birro
Källa: http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.2331532/marcus-birro-att-alska-ar-svart
Ett sätt att se på det...

Årets mest deprimerande dag...

Ja, så borde man väl som singel tänka.. Men jag har faktiskt haft en otroligt trevlig dag! Mina två tjejkompisar Maria och Karin kom förbi på lite mat och efterrätt.. Kvällen bjöd på mycket skratt och gamla minnen! Myspys

Jag längtar till vårt torp..

Idag har jag haft ett underligt sug efter att besöka vårt torp i Kungsör... Det är verkligen som att åka till himmelriket när jag besöker denna plats. Jag längtar till sommaren och till torpet!
Tänk er att ligga i en hängmatta och titta ut över den här utsikten.. Underbart!

Borta bra men hemma bäst, eller?

Nu har jag kommit hem från min tur till Stockholm.. Och jag kan väl säga så här att jag har haft bättre hemfärder! Som ni alla vet har det varit snökaos och Stockholm har varit helt lamslaget. Jag är helt häpen att de inte har lärt sig att tackla snön ännu.. De vet ju att det kommer snö varje år men ändå verkar det bli samma problem hela tiden. Bilar som är insöade, oplogade vägar och trottoarer, halka osv. Och SJ, ja de verkar verkligen inte ha fattat att de kommer snö varje vinter.. Vi fick stå fem timmar på centralen i Stockholm och vänta på vårt tåg. huvva Men vi kom ju hem i alla fall:-) Och hemma möttes jag av det här.... Det hade tydligen snöat lite hos oss också

Är i storstaden

God morgon! Idag är jag i vår vackra huvudstad Stockholm. Jag har följt med min mor som ska uträtta ett ärende här.. Hela torsdagen har jag till mitt bifogande att disponera som jag själv vill. Dagen börjar med gympass på SATS med två kompisar, därefter ska jag möta upp en barndomskamrat för lite lunch.. Det kommer nog bli en super trevlig torsdag! Jag önskar er alla en trevlig dag:-)

Roller man tar

Roller man tar eller som man växter i, eller som man omedvetet träder in i. Jag har funderat lite på de/dem roll/roller man går in i under vissa tider i sitt liv. Om man till exempel börjar en viss utbildning så kan den börja avspegla hela sina vardag.. Har ni funderat på det här? Jag kan ta mig som exempel. Jag utbildar mig till gymnasielärare, och den dag jag började min utbildning klev jag in i en roll som "lärare" kanske blev den inte så tydlig på en gång, men när jag hade min första praktik då kände jag att jag kom in i rollen. Och ju längre jag kommer in i min utbildning dess då mer kliver jag in i rollen. Och varför har jag börjat fundera på det här kanske ni undrar... Jo jag fick nämligen ett tydligt exempel på detta förra fredagen då jag var på drömkvällen med mina vänner (Drömkvällen var ett stort evenemang på Tigera Arena här i Leksand) Hur som helt skulle jag gå in på damernas (den var uppdelad i sådanna här båsar). Jag märker att det är några tjejer på ena toan som börjar rucka på taket (som är lösa plattor som lätt går att ta ner) Jag blir lite fundersam, knackar på dörren och säger "tjejer sluta upp med det där" Jag går ut och berättar vad som hade hänt för min kompis Klara som precis har börjar på Polis Högskolan, utan att ens få en reaktion går hon in på toaletten och meddelar vakterna om vad som pågick... Och då slog det mig... Jag som i min typiska lärarroll ska säga till om någon gör fel, medan Klara i sin polisroll ska fixa till problemen.. Och jag tror att detta kanske sker omedvetet när man kliver in i sin roll... Givetvis spelar personligheten in, men kanske är det så att man även kan växa in i en roll och kanske en yrkesroll.

Tant Caroline har varit i köpartagen

Idag gick jag in i en butik och där hittade jag den här tyggrejen som man ska lägga sina silverskedar i. Och jag tänkte "men du, de här blir ju perfekt för mina silverskedar", jag köpte den och sen när jag kom ut ur butiken slog det mig, "men herre Gud jag har ju blivit tant, hur kan man annars tycka den här grejen var super bra.. Men sen tänkte jag efter lite till".. När man var liten och fick de här silverskedarna vid födelsedagar av släktingar så tyckte man ju att de var riktigt trista presenter. Men sen hände det något när jag kom i 20 års åldern, då tyckte jag helt plötsligt att mina skedar var jätte fina, jag köpte till och med en svindyr tårtspade i samma sort. Så jag skulle nog kunna säga att jag blev tant när jag fyllde 20 och inte 23:-)

Lilla lisa design

Jag har köpt ett smycke från Lilla Lisa design som tillverkas på Sollerön utanför Mora. Jag gillar när det är lite lokalproducerat och jag har spanat på deras smycken ett tag, men eftersom som de oftast görs i färgglad plexiglas så har jag inte hittat något som passar mig. Men i helgen hittade jag den här hästen som är i brun färg och då kunde jag ju bara inte längre motstå!
Kolla in deras Webbshop på http://www.lillalisadesign.se/shop/

Kan det vara så här det gick till?...


Jag önskar att Karl Marx aldrig hade fötts

Ja, jag önskar att Karl Marx aldrig hade fötts. Nu kanske ni tror att jag syftar på alla hemskheter som har skett under 1900-talet som grundas i Marx ideologi.. Men nej det är inte därför. Det jag syftar på är vad mycket tid och funderingar som människor hade sluppit om Marx inte hade kommit med sina idéer.. Idag hade vi en föreläsning om Marx teorier. Jag har lyssnat på många föreläsningar om Marx idéer, och då kan man ju tror att jag ska kunna hans ideologier utantill.. Och ja, till viss del stämmer det, men varje lärare och föreläsare har sin egen teorier och tolkning av Marx idéer och det är de som gör det så fasligt jobbigt... Denna jäkla tolkning som är så mångsidig, jag blir tokig.. huvva

Gör så här...

Lägg ihop den ålder du fyller i år med ditt födelseår.
Jag får siffran 111.

Jag kan svära på att du får exakt samma siffra.
Lite magi så här på tisdagseftermiddagen


Klass 9A

Igår var det dags för en ny säsong av Klass 9A på Svt 1. Jag har aldrig sett serien förut, men jag hade hört mycket om den. Efter fem minuter satt jag med öppen mun och en känsla av förfäran.. Serien handlar om att det kommer ett expert team med pedagoger till en skolklass som har dåliga betyg. I den här omgången har en nionde klass i Örebro blivit utvald. Dessa expertpedagoger granskar de ordinarie lärarna, och som jag förstod det så kommer experterna ta över klassen. I det första programmet fick expertpedagogerna följa med de ordinarie lärarna i klassrummet och sedan fick experterna göra sitt utlåtande över lärarna.. Och ja, man kan nog minst säga att att lärarna blev sågade nere vid fotknölarna.
En av dessa experter är pedagogen Gunilla Hammar Säfström. Jag har haft föremånen att få lyssna på en föreläsning av henne, och jag fick även ett enskilt samtal med henne. Och jag måste säga att jag tycker att hon verkar vara en lysande pedagog som vet hur hon ska få barnen på plats. Men även hon verkar ha sina brister. Jag pratade en gång med en professor som arbetar på min högskola, och hon hade andra erfarenheter av Hammar. Ett av hennes barn (som har dyslexi) hade haft Hammar som svenska lärare. Och det hade inte fungerat någonstans, vilket hade resulterat i att barnet hade mått mycket dåligt... Men jag tror att man måste ha en förståelse över att även lärare kan ha brister och kanske inte alltid kan jobba 150 procent.

RSS 2.0