Case övning!

Idag har vi haft Case övning med en docent från Uppsala universitet. Övningen handlade om andra världskriget. Vi hade fått en text som innehöll en berättelse om 101:a reservpolisbataljonen från Hamburg. Den handlade om reservbateljonens uppdrag att massmörda judar. Bataljonen bestod av 11 officerare och 486 underofficerare och meniga. Genomsnittsåldern vara över 36 år och de var vanliga människor i arbetarklassen.
 
Staden JÓSEFÓW i Polen den 13 juni 1943 , där sköts 1800 judar  på en dag. Kvinnor och barn samt äldre skulle skjutas direkt medens männen skulle föras till torget och därefter delas in i de som var starka nog att kunna arbeta, och de övriga fördes in i skogen och sköts.

Den 17 augusti fick bataljonen sitt andra uppdrag. De skulle nu mörda 1700 judar i Lomazy. Eftersom det hade tagit en hel dag med deras förra massmord fick de lov att försöka göra sig mer effektiva. Och det gjorde de genom att de samlade alla judar på torget. De gav 70 unga arbetsföra män spadar och hackor och gick ut med dem i skogen och sa åt dem att börja gräva. De grävde sina egna massgravar. Istället för att var och en i Bateljonen skulle få några offer att skjuta och sedan leta på en plats i skogen, fick de nu ställa sig i graven och bli skjuten där.  Förövarna slapp nu se offren i ögonen vilket gjorde det mycket lättare och det gick mycket fortare. Det tog bara en halv dag att döda 1700 personer i Lomazy.



Case övningens fråga var: Varför blir de männen massmördare?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0