Äntligen har EU vaknat

Artikel från SvD

 

"Indignationen gick inte att ta miste på i Viviane Redings ansikte då hon gjorde ett oanmält anförande på EU-kommissionens presskonferens igår. Många luttrade journalister tappade hakan över hennes öppna vrede när hon läxade upp Frankrike – ett enskilt medlemsland och dessutom ett av de stora. Hon kallade Frankrike en skam för EU.

–Mitt tålamod håller på att ta slut. Nog är nog, sa Viviane Reding och bröt mot ett politiskt tabu när hon jämförde utvisningarna med deporteringar av judar.


–Detta trodde jag inte att Europa skulle behöva bevittna igen efter andra världskriget, sa hon.

Frankrike har under hela tiden som kritiken haglat över Elyséepalatset (presidentpalatset) insisterat på att utvisningarna inte bryter mot vare sig fransk eller europeisk lag.

Immigrationsministern Eric Besson och EU-ministern Pierre Lellouche har i samtal med kommissionen bedyrat att alla utvisningar byggt på bedömandet av individuella fall och inte av en hel folkgrupp, och att även icke-romer som ägnat sig åt brott eller ”aggressivt tiggeri” på franska gator utvisats.

Men i måndags publicerade tidningen Le Canard Social tre läckta dokument som skickats mellan olika regeringsdepartement, i vilka myndigheterna klart och tydligt uppmanas att utrymma och förstöra illegala läger för ”resande”, främst romska.

I Frankrike finns flera grupper av människor som är icke-bofasta och lever nomadliv, somliga helt enkelt för att de är fattiga. Andra för att de i generationer levt på det viset, som till exempel grupper från regionen Alsace-Lorraine.

I de läckta dokumenten uppmanas lokala poliser och borgmästare att stänga minst ett läger (främst romska) i veckan. Myndigheterna ska också varna inför större deportationer som kan få häftig kritik i medierna.

I Bryssel var Viviane Reding mäkta upprörd över vad hon såg som uppenbara försök att föra kommissionen bakom ljuset.

–Jag kan bara djupt beklaga att de politiska försäkringarna vi fick av två franska ministrar (…) nu öppet krockar med dokument som utfärdats av samma regering. Kommissionens roll som ”fördragens väktare” blir mycket svår om vi inte längre kan lita på de försäkringar vi får från två ministrar i ett formellt möte med två kommissionärer.

EU-kommissionen är den institution som övervakar att de 27 regeringarna följer EU:s lagar och kan dra dem inför domstol vid lagbrott.

För brott mot mänskliga rättigheter kan ett land få böter eller tillfälligt bli av med sin rösträtt vid EU:s beslutsbord. Det har dock aldrig hänt tidigare. Det åtal som Sarkozys regering nu troligtvis kan vänta sig är det lite mildare: för diskriminering.

Kommissionen aktar sig i vanliga fall för att peka finger åt ett enskilt land. Pinsamheten att bli anklagad för brott mot mänskliga rättigheter kan göra den anklagade regeringen arg och benägen att blockera EU-arbetet i‑andra frågor. Och EU, som gärna predikar människorättigheter i världen, vill inte att samma kritik vänds mot unionen själv."


Källa:http://www.svd.se/nyheter/utrikes/frankrike-ar-en-skam_5325333.svd


Kommentarer
Postat av: maisy borg

Hej gumman!



Vad politisk, historisk och allvarlig du är . Vad ska det månne bli av dig....statsminister? Fin bild, karam/mor

2010-09-15 @ 13:46:59
Postat av: Svar: Caroline

Ja vi får väl se vad som blir av med mig ;-)

2010-09-15 @ 19:23:18
URL: http://claracaroline.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0