Framtiden för Google i Kina

Trubbel för internet tjänsten Google i Kina.

Försvinner helt?

Google hotade redan i januari att lämna Kina om inte myndigheterna tillät en ocensurerad version av sin söktjänst. I måndags tillkännagav IT-jätten att kinesiska sökningar nu går via dess Hongkongsajt, som inte är censurerad. Därmed hamnar bollen hos de kinesiska myndigheterna – vill de hindra sökningar på vissa ord och bilder måste de själva lägga in filter.
Resultatet blir att Google försvinner helt i Kina, tror 25-årige You Chuanbo.
- Det här kommer inte att hålla, säger You som själv arbetar för ett datorföretag och brukar använda både Google och Baidu.

 

Blockerade ord

Googlesökningar på känsliga ord i Kina verkar fortfarande blockerade, rapporterar AFP.
Trots IT-företagets besked att alla sökningar nu omdirigerats via Hongkong gav sökningar på begrepp som falungong, Tibetupproret eller 4 juni inga resultat heller på tisdagen.
Den förbjudna meditationsrörelsen falungong, oroligheterna i Tibet 2008 som slogs ned av kinesiska myndigheter, och massakern på Himmelska fridens torg i Peking i juni 1989 är företeelser som kinesiska myndigheter vill tysta ned.
- Google har brutit mot det skriftliga löfte det gav när det gav sig in på den kinesiska marknaden, säger en icke namngiven källa vid den myndighet som övervakar regler för internet, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.


Yttrandefrihet kanske är något som Kina borde överväga att införa ....

 

Källa: www.expressen.se

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0