Justitia

Idag i skolan diskutera vi om moralen och normer. Vad är det som bestämmer vilka normer och värderingar vi har? Och vilka instinkter säger till oss att vi inte ska döda eller göra illa någon annan människa? Hur som helt kom vi in på hur människor döms inför lagen och hur rättsväsendet ibland inte kan fälla någon för ett brott om det inte finns tillräckligt bevismaterial, även fast allt tyder på att personen har begått brottet. Då kom självklart fallet med Mats Alm upp. Rättsväsendet generellt över världen symboliseras av Justitia, en kvinna eller moder jord med moralen och normer som bildat lagar som Justitia skyddar.

Justitia, Fru Justitia, rättvisans gudinna i romersk mytologi. Hon motsvarade den grekiska mytologins Dike. I vår tid används hon som en personifikation av juridiken, lagen och rättvisan.

Justitia avbildas oftast med en balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra. I modern tid har det också blivit populärt att förse justitia med ögonbindel. Ögonbindeln skall symbolisera allas likhet under lagarna, alltså att Justitia inte kan se vem som får rätt. Balansvågen står för rättvisa, och svärdet är en symbol för makt.

Justitia brukar finnas som staty utanför eller i domstolar i många delar av världen och avbildad som statyett eller tavla hos många jurister.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0