70 år och 1 dag sedan andra världskrigets utbrott!

Hitlers tanke var aldrig ett nytt världskrig. Han ville få ett enat Tyskland! Visst var Hitler arg för Versaillesfreden, då Tyskland hade förlorat stora rättigheter som nation och land. Tyskland fick lov att acceptera att de var de som fick ta skulden för fösta världskriget, och där igenom betala ett stort krigsskadestånd till de drabbade länderna, framförallt Frankrike och Belgien. Den totala summan slutade på 269 miljarder guldmark och skulle vara färdig betalt 1984. Beloppet kom att reduceras till ett mindre belopp men de var fortfarande för mycket för de redan fattiga Tyskland. I själv verket betalade Tyskland enbart 1/8 av krigsskadeståndet. Tyskland fick heller inte längre ha en bestående arme med mer än 100,000 man vilket var alldelses för lite för att ens kunna försvara sitt land. År 1922 utbröt strejker hos arbetarna i Tyskland eftersom krigsskadeståndet påverkade arbetarklassens löner. Detta ledde till att regeringen tryckte upp mer pengar för att ge till folket, vilket resulterade till en hyperinflaton. Förlorarna i inflationen blev den tyska mellanklassen vilkets besparingar bara försvann. Det i sin tur ledde till massarbetslöshet och att tron till demokratin nästintill förintades.
    

Efter ett misslyckat försök till statskupp i München, 1923 (ölkällarkuppen) varvid von Scheubner-Richter blev skjuten, dömdes Hitler i februari 1924 till fem års fängelse. Under denna fängelsevistelse boken Mein Kampf som dels är en självbiografi, dels ett slags idéprogram för nationalsocialismen och dels en handbok i propaganda.
I slutet av 20 -talet började tysklands ekonomi komma på fötter igen med hjälp av lån från USA. Men den tyska ekonomin försämrades kraftigt igen 1929 av börskrachen som ledde till att USA ville ha tillbaka sina utlånade pengar, men som Tyskland inte hade. Detta ledde till en svår depression och ny massarbetslöshet i Tyskland. 
Nu tar Hitler upp kampen om ett enat Tyskland. Han ville få ett enat folk "blod och jord". Hitler skyller den ekonomiska krisen på judarna och menade att de hade ingen rätt till "hembygd" i Tyskland. Nu växer antisemitismen och rasideologin fram. Det tyska folket var fattiga, arbetslösa och hungriga. De var då kanske inte så svart att ta in anklagelserna mot judarna som "berövat dem på mat och jobb". Det blev ett "genigalt" drag av Hitler och nazismen att skylla allt elände på ett minoritetsfolk som endå inte var "riktiga tyskar", vilket skulle leda till att de fick ett stort stöd av den tyska befolkningen. 
 
I november 1932 hölls de sista demokratiska valet i Tyskland. Resultatet av valet blev att Hitler fick 33 % av rösterna. 1933 utsågs Hitler till rikskansler, och Weimarrepublikens lagar kunde sättas ur spel (de var de som hade skrivit på Versaillesfreden). Arbetslösheten i landet låg då på cirka 40 %.  1934 utsågs Hitler till Führer. 1935 kom Nürnbergslagarna vilket näst intil tog bort judarnas männskliga rättigheter. 1938 kristallnatten. 

Övriga välden reagerade inte på Hitlers politiska åtgärder utan han fick ”hålla på ostört”. Tyskland erövrar Tjeckoslovakien ( Tyskarna ville ha en tysk del i Tjeckoslovakien där det fanns ett stor tysk befolkning). 1939 i augusti sluter Tyskland och Sovjetunionen ett förbund där de Europa delas upp mellan kommunismen och nazismen.

I april 1939 börjar Hitler förbereda en anfall mot Polen. Orsaken var den att Polen godtagit västmakternas garantier om allians vilket fick Hitler att känna att han blev omringad av Västvänliga länder och där igenom Versaillesreden. Nu stod Hitler inför ett anfall mot Polen, han ville inte få ett nytt världskrig, han ville få ett enat ariskt land. ”Ett tredje rike”!

 

Till minne av demokratin och de mänskliga rättigheterna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0